Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Мисия Туран“ отразява в криво огледало реалността в страната ни

В литературен салон Spirt and Spirit в клуб „Петното на Роршах“ ще бъде представен новият роман „Мисия Туран“ на Алек Попов. Книгата излиза 20 години след култовата сатира „Мисия Лондон“.

Писателят се завръща с нова мисия, която пренася в един съвсем различен, но вълнуващ свят в центъра на Азия.

„Литературата е една измислена реалност. Независимо, че за да създам тази територия в сърцето на Азия съм извършил много проучвания и дори лично съм посетил тези места. Това за мен беше необходимо, за да създам един убедителен образ на една малка и изостанала република, която отразява като в криво огледало и реалността в нашата страна“, каза Алек Попов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Галерия от колоритни образи напомня за нашата реалност

В далечен Туран, малка изостанала република в центъра на Азия, експедиция от далечна България, развита, богата страна в състава на ЕС, търси корените на великото някога българско племе.

Проф. Несторов вярва, че местните жители са преки потомци на прабългарите, и е готов да измери хиляди глави, за да докаже теорията си.

„Читателят ще види една галерия от доста колоритни образи, които ще му напомнят и за нашите реалности, но разбира се, това са преди всичко художествени образи“, уточни Попов.

От Лондон България изглежда по един начин, но от Туран изглежда по съвършено друг

Въпреки това, приликата на художествените образи с реални личности е търсена, а книгата се явява като отражение на страната ни.

„Виждам, че част от хората отново предпочитат до гонят някакви химери, вместо да подходят рационално към причините за незавидното състояние, в което са изпаднали. Това е, може би, нормална човешка реакция, но тя не е рационална“, заяви писателят.

В „Мисия Туран“ България е представена като богата и развита страна, съпоставена с измислената азиатска държава в романа.

„Въпрос на гледна точка. От Лондон България изглежда по един начин, но от Туран изглежда по съвършено друг. Аз все пак бих искал България да изглежда като развита и богата страна, гледана отвсякъде, не само от центъра на Азия“, сподели авторът Алек Попов. 

Цялото интервю с Алек Попов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Валентин Иванов с изложба в Културния център на Радио Пловдив

Младият художник Валентин Иванов ще представи своя изложба графика в Културния център на Радио Пловдив. В експозицията, която е първата самостоятелна на художника, се представят няколко графични цикъла. Теми, които разработва в своите офорти Валентин Иванов, са контрастът - мъжки и женски принцип, старост и младост, мотивация и..

публикувано на 10.07.24 в 08:25

Здравка Евтимова получи Националната Вазова награда

Националната литературна награда  „Иван Вазов“ тази година ще бъде връчена на официална церемония  в рамките на Вазовите дни на писателката и преводачка на англоезична литература Здравка Евтимова. Решението за удостояването й с приза бе взето единодушно през юни  от 9-членна комисия с председател заместник-кметът Калина Чилингирова и..

публикувано на 09.07.24 в 10:26

Излезе "Градът не забравя" на Богдан Русев

Завършващият роман " Градът не забравя " от трилогията за Бързаков и Филипова излезе от печат на 18 юни. Този път заплетеният случай започва от Пловдив , но води в София, а залогът — повече от сериозен: животът на психоложката Агнес Филипова.  В тази трета част от нашумялата поредица гениалната д-р Филипова и Бързаков най-сетне са решили да..

обновено на 09.07.24 в 10:06

"Образът като преживяване" се открива в галерия "Пловдив"

Откриването на изложбата „ Образът като преживяване “ ще се проведе днес, 9 юли в галерия „Пловдив“, ул. „Авксентий Велешки“ 20 /Общински съвет/.  От Дружеството на пловдивските художници отбелязват: В изложбата участват 38 автори, членове на ДПХ и външни гости. Представена е живопис, графика, скулптура, рисунка, N форми.  Заобикалящият ни свят..

публикувано на 09.07.24 в 07:38

Сюзанна Василевска за любовта към театъра

Сюзанна Арутюнян – Василевска бе гост в първото юлско издание на предаването Клуб "Неделя". Тя е директор на Драматичен театър – Пловдив.  О сновните цели и задачи, които си е поставила в новата й роля на ръководител, бяха една част от темите на разговора в студиото.  "Пловдив е мястото където аз обожавам да живея и не мога да си представя живота..

публикувано на 08.07.24 в 15:27