Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Действията на служебниа кабинет са отвъд същността на задачата му

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

„Това отива отвъд очакванията за едно служебно правителство, защото очакванията от едно служебно правителство, са да проведе избори. 

В конкретния случай се случва някаква форма на ревизия на предишното управление. Оценката на обществото вероятно ще е добра, но все още нямаме конкретни данни, трябва да мине доста време. Очакванията за висока оценка, са свързани с това, че обществото като че ли иска нещо подобно. 

А от друга страна, по традиция служебните кабинет в България, се ползват с високо доверие. В конкретния случай, тук се принася доверието на президента Радев, което е най-високото в страната“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл“.

Социологът обаче не скри, че някои министри от кабинета, се увличат в своята дейност.

„За малкото време, в което един служебен кабинет е на власт, това едва ли може да произведе някаква голяма щета върху образа на служебното правителство“, каза още Първан Симеонов.

Амбициите за осъществяване на реформи, които демонстрират някои министри от кабинета, се обясняват донякъде и с очакванията, че част от тях ще останат и в следващо правителство.

„В случая, се ползва попътният вятър на доверието към президента и доверието въобще в промяната“, допълни Симеонов.

Цялото интервю с Първан Симеонов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58