Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военният министър дойде в база "Граф Игнатиево" и Пловдив

МиГ-овете няма да бъдат приземени

Все още не е подновено търсенето на черната кутия на падналия край Шабла изтребител МиГ-29

| обновено на 15.06.21 в 17:13



Временно е прекратено издирването на черната кутия на падналия в морето МиГ-29, съобщи в Пловдив служебният министър на отбраната Георги Панаѝотов. Той  се срещна с кмета Здравко Димитров по въпроси свързани с военните имоти на територията на общината. Сред тях е и ремонтът на Военния клуб, за което обаче срокове не са били уточнени. 

Основен акцент в разговорите са били възможностите за преместването на Авиомузея  от Крумово в Пловдив. Тази идея е отпреди няколко години, но и до сега не е придвижена,  каза военният министър. По думите му,  има решение на МС още от 2018 г. за превеждането на 13 млн. лв. целево за това,  но тези пари така и не са постъпили в бюджета на военното министерство. 

Това, заедно с множеството бюрократични пречки спъва реализацията на идеята за преместването на музея, обясни министърът на отбраната. Той подчерта, че тепърва ще се търсят тези обещани и гласувани, но така и не преведени пари. 

Другата пречка се състои в служните инженерни решения по преместването на музейните експонати, които са големи и тежки самолети, посочи Георги Панайотов. 

Преди срещите с в Пловдив, той посети авиобаза Граф Игнатиево,  където проведе закрита среща с летателния състав, след тежкия инцидент с падналия в Черно море МиГ-29, при което загина майор  Валентин  Терзиев. 

Министърът съобщи, че издирването на черната кутия на самолета засега е прекратено заради лошото време, но то ще се поднови веднага след като условията се подобрят. 

По време на срещата министърът е уверил, че пилотите ще намерят сили да продължат да служат на България въпреки „всички непремерени изказвания“.

Министърът е опровергал, че самолетите МиГ-29 ще бъдат приземени вследствие на инцидента и пилотите няма да могат да се подготвят и да изпълняват своите задължения.

Самолетите са в своя жизнен цикъл, имат договор за поддръжка и тяхната експлоатация ще продължи, е казал Георги Панайотов.

Той е посочил и, че и ще се търси вариант за подписване на договор за удължаване на ресурса след изтичане на сегадействащото споразумение за поддръжка.

По време на срещата пилотите са поискали яснота за повечето брой часове за подготовка, съобщиха от Министерството на отбраната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът може да не подпише указа за смяна на министър

Служебният премиер Димитър Главчев трябва да отговори защо предлага така изненадващо смяна на външния министър. Така политологът доц. Милен Любенов коментира изненадващото предложение Даниел Митов от ГЕРБ да смени на поста министър Стефан Димитров. Той припомни, че предложението дойде след международна конференция, след която заваляха спекулации, а..

публикувано на 16.04.24 в 15:44

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39