Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Военният министър дойде в база "Граф Игнатиево" и Пловдив

МиГ-овете няма да бъдат приземени

Все още не е подновено търсенето на черната кутия на падналия край Шабла изтребител МиГ-29

| обновено на 15.06.21 в 17:13



Временно е прекратено издирването на черната кутия на падналия в морето МиГ-29, съобщи в Пловдив служебният министър на отбраната Георги Панаѝотов. Той  се срещна с кмета Здравко Димитров по въпроси свързани с военните имоти на територията на общината. Сред тях е и ремонтът на Военния клуб, за което обаче срокове не са били уточнени. 

Основен акцент в разговорите са били възможностите за преместването на Авиомузея  от Крумово в Пловдив. Тази идея е отпреди няколко години, но и до сега не е придвижена,  каза военният министър. По думите му,  има решение на МС още от 2018 г. за превеждането на 13 млн. лв. целево за това,  но тези пари така и не са постъпили в бюджета на военното министерство. 

Това, заедно с множеството бюрократични пречки спъва реализацията на идеята за преместването на музея, обясни министърът на отбраната. Той подчерта, че тепърва ще се търсят тези обещани и гласувани, но така и не преведени пари. 

Другата пречка се състои в служните инженерни решения по преместването на музейните експонати, които са големи и тежки самолети, посочи Георги Панайотов. 

Преди срещите с в Пловдив, той посети авиобаза Граф Игнатиево,  където проведе закрита среща с летателния състав, след тежкия инцидент с падналия в Черно море МиГ-29, при което загина майор  Валентин  Терзиев. 

Министърът съобщи, че издирването на черната кутия на самолета засега е прекратено заради лошото време, но то ще се поднови веднага след като условията се подобрят. 

По време на срещата министърът е уверил, че пилотите ще намерят сили да продължат да служат на България въпреки „всички непремерени изказвания“.

Министърът е опровергал, че самолетите МиГ-29 ще бъдат приземени вследствие на инцидента и пилотите няма да могат да се подготвят и да изпълняват своите задължения.

Самолетите са в своя жизнен цикъл, имат договор за поддръжка и тяхната експлоатация ще продължи, е казал Георги Панайотов.

Той е посочил и, че и ще се търси вариант за подписване на договор за удължаване на ресурса след изтичане на сегадействащото споразумение за поддръжка.

По време на срещата пилотите са поискали яснота за повечето брой часове за подготовка, съобщиха от Министерството на отбраната.


Още от категорията

Еуфорията след изборите е рискована за конструкцията на властта

От „черната кутия“ за идеи на ИТН извън институционалната политика, според ДБ, до „възмездието като топприоритет“ за хората на Слави Трифонов, през отказа на ИБГНИ за „подкрепа на празен лист“  до убеждението на БСП, че без осъзнаване необходимостта от рамото на столетницата, Правителство не може да има.  Ще успеят ли политиците  да сглобят..

публикувано на 02.08.21 в 09:06

Законът не е добър, ако не решава проблемите на хората

„Държавата трябва да поеме своята отговорност и да осигури на българските граждани минимално необходимото за качеството им на живот през 21 век. Очаквам дългосрочни мерки, защото оперативните програми, планът за възстановяване  и устойчивост, държавният бюджет и другите източници на финансиране са за това – да се подобрява качеството на..

публикувано на 02.08.21 в 08:52

ИТН да понесе политическата отговорност за нов кабинет

Изпращаме месец на промени, след вторите избори за годината, но без регистриран напредък за ново правителство. Изцяло новата ситуация в Народното събрание роди подозрения, обвинения и невъзможност за преговори. Коментар на политическите пререкания между партиите от политолога доц.  Иван Начев . Той каза, че все още не може да се каже със сигурност..

обновено на 30.07.21 в 11:14

Програма "Еразъм +" ще разполага с над 26 млрд. евро до 2027 г.

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говорим по темата - проекти за образование на ЕС за периода 2021-2027 г. Той припомни, че програма "Еразъм+" за образованието, обучението, младежта и спорта е една от най-емблематичните в ЕС, най-рапознаваемата и най-известната.  "Едно от важните постижения, което успяхме да постигнем в Европарламента, в..

публикувано на 30.07.21 в 11:00

Жителите на Кръстевич излизат на протест срещу водния режим

В село Кръстевич има тежък режим на водата от началото на юли, като местните твърдят, че този проблем е от десетилетия насам. На среща при областния управител вчера инциативен комитет от селото, представители на ВиК и кметицата на Община Хисаря упяха да обсъдят идеите и желанията си за промяната на водния режим в селото.  Общо решение за..

публикувано на 30.07.21 в 10:30