Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартират проявите за Вазовите празници в Сопот

По-малко от месец преди Вазовите празници през юли, в Сопот започват серия културни прояви.

От днес до 20 юни читалището и къщата музей „Иван Вазов“ са домакини на поредица концерти, културни срещи и исторически изследвания.

Тази вечер на сцената на НЧ „Иван Вазов 1871“ е предвиден концерт на самодейни състави и школи при сопотското и карловското читалища, а утре в къщата музей на Вазов ще бъде представена книгата „Хроники на Вазовия род“. Планирана е и среща разговор с авторката Катя Зографова, която е литературовед и уредник в Националния литературен музей.

В петък вечер, отново в сопотския музей на Вазов, директорът на РИМ – Пловдив Стефан Шивачев ще представи лекцията „Из дебрите на старите сопотски фамилии (по примера на насредниците н Недю Бакалина). По-късно ще бъде прожектиран филмът „Февруари“.

 В неделя на читалищната сцена ще гостува „Шоуто на Ники Урумов“, а празниците ще бъдат закрити с концерт на състави и школи към сопотското читалище.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Атанас Маринчешки събира изгреви и залези в "Сигна"

Самостоятелна изложба живопис показва художникът Атанас Маринчешки в галерия „Сигна“. Това е третата изложба в галерията на автора, който след години работа в полицейските служби, се отдава изцяло на живописта, като изгражда свой стил и почерк на изобразяване. Съдържа 17 маслени платна. Характерни за неговите картини са наличието на..

публикувано на 08.05.24 в 15:24

Великите европейци - Вацлав Хавел

Пражкото летище се казва „Вацлав Хавел”. Ако Чехия имаше космодрум – и той щеше да се казва така. А ако някъде по света имаше мярка за морален авторитет в политиката, то тя също можеше да бъде назована Хавел. Дайте ми десет Хавела честност, че моята внезапно свърши – би казал някой политик, нахлул задъхан в политическия магазин. Нямаш и един..

публикувано на 08.05.24 в 14:05

Изложба „Птиците..." в историческия музей в Пазарджик

На 8 май 2024 г. от 17.00 часа в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. „Отец Паисий“ № 8, ще бъде открита гостуващата изложба „Птиците. Образи от съкровищата на Националния етнографски музей“ на Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН. Още от най-дълбока древност птиците са..

публикувано на 08.05.24 в 09:44

Юлиян Йорданов води "По пътеките на времето"

Галерия „Възраждане“ представя изложбата живопис и графика „По пътеките на времето“ на световно известния български творец Юлиян Йорданов. Експозицията  потапя зрителя в свят на митологии, легенди, саги и приказни приключения на героите с немалка доза футуризъм и мощна рисувателна драматургия, казва галеристката Красимира Алексиева...

обновено на 08.05.24 в 06:46

Идва десетото издание на "Вино и гурме"

Десетото юбилейно издание на фестивала „Дефиле Вино и гурме“ ще се проведе в рамките на 3 дни – от 10 до 12 май в Пловдив. На 16 локации в Стария град ще бъдат представени със свои щандове 55 участници – 43-ма винопроизводители и 12 производители на хранителни продукти. Сред по-известните места, които пловдивчани и гости на града вече..

публикувано на 07.05.24 в 15:04