Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трябва да има политика за защита на пациентите

Пламен Таушанов – Председател на Управителния съвет на БАЗП
Снимка: Ани Петрова


Според адвокат Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на БАЗП, идеите на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров са известни отдавна и имат перспектива.  Той смята, че би следвало те да бъдат приети по-нататък.  

"Това което се предлага е да се премахнат  тъй наречените лимити на болниците. По тяхното безсмислие се е произнесъл и Административния съд и е казвал, че не може да има лимити. От тогава възникнаха и проблемите с така наречената надлимитна дейност, която също отпадна по решение на съда. Пациентите не могат да бъдат ограничавани в кое лечебно заведение могат да бъдат лекувани, а лечебните заведения са длъжни да лекуват всички пациенти 24 часа. Тук се въртим всички в един затворен кръг", обясни адвокат Таушанов.

По думите му трябва да има политика за защита правата на пациентите. Смисълът на здравната система е да се грижи за пациента. Болният трябва да има право да реши къде да се лекува -казва адвокат Таушанов.

Според него минус е че все още няма стандарти за качеството на лечение. Това, което ние предлагаме от 10 години е да се приеме така наречения протокол на поведение. В случая и протокол на поведение за ковид няма. 

"За да се твърди, че пациента е в центъра на системата, той трябва да определя "правилата на играта", а лекарите, администрация да търсят интересите на пациента. До този момент това не се прави. Досега няма закон за правата на пациентите. Дирекцията в МЗ за правата на пациентите е жест към това, че ще има някой, който няма да води едно бюро жалби, а ще създава една политика за правата на пациентите и цялото законодателство  и наредби, с които се занимава министерството, да минат през тази дирекция и по този начин ще има една минимална гаранция, че  тези права ще бъдат защитени, защото сега нямат такава защита", коментира адвокат Таушанов.

Той смята, че няма да има министър, който да закрие тази дирекция. 

"Смисълът на съществуването на здравната система е тя да се грижи за пациентите, а не пациентите да обслужват лекарите, здравната система и  администрацията. У нас всичко е сбъркано. Министърът трябва да служи на пациента. Въпросът е каква политика ще бъде възприета за защита правата на пациентите, допълни юристът.

Според него за да има реална реформа трябва да има приемственост в политиката, която да защитава пациента.

Цялото интервю може да чуете в прикачения файл.
Още от категорията

Еуфорията след изборите е рискована за властта

От „черната кутия“ за идеи на ИТН извън институционалната политика, според ДБ, до „възмездието като топприоритет“ за хората на Слави Трифонов, през отказа на ИБГНИ за „подкрепа на празен лист“  до убеждението на БСП, че без осъзнаване необходимостта от рамото на столетницата, Правителство не може да има.  Ще успеят ли политиците  да сглобят..

публикувано на 02.08.21 в 09:06

Законът не е добър, ако не решава проблемите на хората

„Държавата трябва да поеме своята отговорност и да осигури на българските граждани минимално необходимото за качеството им на живот през 21 век. Очаквам дългосрочни мерки, защото оперативните програми, планът за възстановяване  и устойчивост, държавният бюджет и другите източници на финансиране са за това – да се подобрява качеството на..

публикувано на 02.08.21 в 08:52

ИТН да понесе политическата отговорност за нов кабинет

Изпращаме месец на промени, след вторите избори за годината, но без регистриран напредък за ново правителство. Изцяло новата ситуация в Народното събрание роди подозрения, обвинения и невъзможност за преговори. Коментар на политическите пререкания между партиите от политолога доц.  Иван Начев . Той каза, че все още не може да се каже със сигурност..

обновено на 30.07.21 в 11:14

Програма "Еразъм +" ще разполага с над 26 млрд. евро до 2027 г.

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говорим по темата - проекти за образование на ЕС за периода 2021-2027 г. Той припомни, че програма "Еразъм+" за образованието, обучението, младежта и спорта е една от най-емблематичните в ЕС, най-рапознаваемата и най-известната.  "Едно от важните постижения, което успяхме да постигнем в Европарламента, в..

публикувано на 30.07.21 в 11:00

Жителите на Кръстевич излизат на протест срещу водния режим

В село Кръстевич има тежък режим на водата от началото на юли, като местните твърдят, че този проблем е от десетилетия насам. На среща при областния управител вчера инциативен комитет от селото, представители на ВиК и кметицата на Община Хисаря упяха да обсъдят идеите и желанията си за промяната на водния режим в селото.  Общо решение за..

публикувано на 30.07.21 в 10:30