Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Белащица са готови на протести, ако кариерата отвориЖителите на Белащица и селата от Родопската яка са в протестна готовност, ако кариерата на "Европейски пътища" АД отново започне работа след решението на ВАС, с което се отменя актът за спирането на дейността й миналата година. 

От ИК “Стоп на кариерата в Белащица“ коментираха за Радио Пловдив, че няма да допуснат отново камионите да минават през селото, да се извозват добиваните материали и да се замърсява околната среда.

 След срещата им миналата седмица с новия областен управител Ангел Стоев, те ще търсят съдействие и от служeбния министър на енергетиката. 

Според Константин Георгиев, които живее от 12 години в Белащица и Юлия Бачева, член на Инициативния комитет, има достатъчно основания кариерите да не възобновят работа - наличие на карстови извори, липса на задължителната санитарно-охранителна зона край водоемите, които попадат в 2-ри пояс и, което прави самата кариерна дейност недопустима.

 Те са категорични, че ще преминат към ефективни протести, ако кариерата започне работа. Припомняме, че другата кариера на "Холсим кариерни материали Пловдив", е с изтекъл договор от февруари тази година и там няма риск да бъде възобновена кариерната дейност въпреки, че има също спечелено дело в съда.

Договорът на концесионерът "Европейски пътища" изтича 2022 година.

Повече чуйте в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Еуфорията след изборите е рискована за властта

От „черната кутия“ за идеи на ИТН извън институционалната политика, според ДБ, до „възмездието като топприоритет“ за хората на Слави Трифонов, през отказа на ИБГНИ за „подкрепа на празен лист“  до убеждението на БСП, че без осъзнаване необходимостта от рамото на столетницата, Правителство не може да има.  Ще успеят ли политиците  да сглобят..

публикувано на 02.08.21 в 09:06

Законът не е добър, ако не решава проблемите на хората

„Държавата трябва да поеме своята отговорност и да осигури на българските граждани минимално необходимото за качеството им на живот през 21 век. Очаквам дългосрочни мерки, защото оперативните програми, планът за възстановяване  и устойчивост, държавният бюджет и другите източници на финансиране са за това – да се подобрява качеството на..

публикувано на 02.08.21 в 08:52

ИТН да понесе политическата отговорност за нов кабинет

Изпращаме месец на промени, след вторите избори за годината, но без регистриран напредък за ново правителство. Изцяло новата ситуация в Народното събрание роди подозрения, обвинения и невъзможност за преговори. Коментар на политическите пререкания между партиите от политолога доц.  Иван Начев . Той каза, че все още не може да се каже със сигурност..

обновено на 30.07.21 в 11:14

Програма "Еразъм +" ще разполага с над 26 млрд. евро до 2027 г.

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говорим по темата - проекти за образование на ЕС за периода 2021-2027 г. Той припомни, че програма "Еразъм+" за образованието, обучението, младежта и спорта е една от най-емблематичните в ЕС, най-рапознаваемата и най-известната.  "Едно от важните постижения, което успяхме да постигнем в Европарламента, в..

публикувано на 30.07.21 в 11:00

Жителите на Кръстевич излизат на протест срещу водния режим

В село Кръстевич има тежък режим на водата от началото на юли, като местните твърдят, че този проблем е от десетилетия насам. На среща при областния управител вчера инциативен комитет от селото, представители на ВиК и кметицата на Община Хисаря упяха да обсъдят идеите и желанията си за промяната на водния режим в селото.  Общо решение за..

публикувано на 30.07.21 в 10:30