Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Великите европейци - Витаутас Ландсбергис

Понякога стават чудеса – един умен и морален човек влиза в политиката и тя започва да изглежда не чак толкова мръсна работа. Така е с Витаутас Ландсбергис, човекът, който през 1988 създаде литовското движение за независимост „Саюдис“, през 1990 обяви новата независимост на Литва, а после я защити от „либералния“ Горбачов. Но танковете бяха победени, мимикрията, наречена „перестройка“, в Прибалтика не мина, СССР се разпадна. 

„Този музикант, Ландсбергис, беше  силен лидер - говореше пианисимо, но действаше форте“ – каза Ричард Никсън. През 1988 в Литва, Латвия и Естония се появяват масови народни движения. Те поддържат политиката на перестройка, но не искат тя да се води от кретенясалото Политбюро. Първо идеите им се  простират до автономия в рамките на СССР. „Смятахме, че ако тръгнем по този път, някога може да станем като Полша – истински независими“ – казва Ландсбергис. Тогава той, музикант и музиковед , е най-твърд и последователен в отношението си към комунизма и Съветската империя изобщо.

Превод: „Първата среща на ръководството на „Саюдис“ беше с местните комунисти. Те поискаха да не формираме широко народно движение. Но, тъй като сме добри момчета с хубави идеи и имаме същите цели като перестройката, да бъдем техни съветници, да им помагаме и да правим нещата заедно. Аз отказах“. 

Времето е динамично - страните от Източния блок, които формално не са в СССР, до края на 1989 бягат и поемат към пълна независимост, демократизация, членство в НАТО и ЕС. Балтийските държави също искат да се измъкнат от лапите на Москва, но нещата са по-сложни. През 1989 Лансбергис става депутат във Върховния съвет на СССР и доказва, че тайни протоколи към пакта Рибентроп – Молотов наистина има, тоест, Литва, Латвия и Естония са окупирани и имат законно право да възстановят независимостта си. 

През 1990 сам той я обявява във Върховния съвет на Литва, гласува се и нова конституция, която отменя действието на съветската. От Москва идват заплахи: „Ние не ви признаваме и няма да ви признаем, вие сте наша провинция и трябва да сте послушни. Ще предприемем силови действия“. И го правят – налагат икономическа блокада на Литва и спират всички доставки. Страната се справя, но започват преките провокации. Първо, просъветски „граждани“ предизвикват сблъсъци с опит да нахлуят в Сейма, а руски командоси завземат държавни институции. При опит да нахлуят в телевизията, стрелят по мирни литовци - загиват 15, стотици са ранени. На другия ден цяла Литва е на улицата, Лансбергис - също и като защита срещу страха ги подканва – пейте! Върху Кремъл се стоварва силен международен натиск и Горбачов изтегля терористите си. 

Литва винаги е била е страна със сложна историческа съдба. Литовското княжество се създава през 13 век, а голям разцвет достига след 1569, с появата на Жечпосполита, полско-литовска държава с общ крал и общ Сейм. В края на 18 век я поделят Русия, Прусия и Австрия, независимостта е възстановена през 1917. През 1919 болшевиките не успяват да я завладеят, но през 1939 в Литва влиза „ограничен съветски контингент“. После Сталин я окупира и превръща в част от СССР. През 1941, след като Сталин и приятеля му Хитлер се сбиват, в Литва се създава временно правителство, обвинявано и за антиеврейски акции. 

През 2000 Ландсбергис, спикер на Сейма, предлага да се признае то за законно. Огромното мнозинство е за, но президентът не подписва акта поради външен натиск, а някой обвиняват Ландсбергис в антисемитизъм. Но как това се връзва с факта, че през окупацията семейството му крие в дома си еврейско момче и по-късно майка му е обявена за „Праведник между народите“ в Израел.

Витаутас Ландбергис е роден в Каунас през 1932. Баща му е известен архитект, а майка му – лекар - офталмолог. Малкият расте с шах и музика. Завършва средно музикално училище и през 1950 е в консерваторията във Вилнюс. През 1952 е трети в литовския шампионат по шах, а през 1955 се дипломира и работи като музикант и музикален педагог. Ландсбергис издава над 30 книги, включително поезия и проза, изобщо, става една от най-значимите интелектуални фигури в Литва. 

Но през 1988, на 56, зарязва всичко и става политик – и то какъв. През 1990 президентът Джордж Буш с право поставя Ландсбергис като „шампион на свободата“ до руснака Андрей Сахаров, поляка Лех Валенса и чеха Вацлав Хавел. „Каквото някой намира в историята, друг намира в музиката  - казва Буш и добавя: „Ландсбергис от Литва, попитан защо избра за химн на движението си Девета симфония на Бетовен, отговори – защото това е симфония на свободата и победата срещу робството, коварството и най-мрачната омраза“. Разбира се, за Литва и досега е трудно да се отърве от Злото. Русия още следва имперските си инстинкти и е заплаха за всички, а Ландсбергис вижда нещата точно и не крие нищо.  

През 2015 той поставя под съмнение законността на самата Русия, още през 2009  предупреждава, че Русия пак става сталинска държава, а през 2010 – че опитва да краде европейската история и да я пренапише в собствен интерес. През 2021 в интервю за полско радио заявява: „Русия е изключително болна империя!“ А месец по-късно вбесява руснаците с настояването Литва да бъде финансово възмездена за бедите, причинени от руската окупация. 

През 2004 Ландсбергис става евродепутат и работи за това ЕС да признае престъпленията на сталинския режим за равностойни на нацистките, съответно - да се забранят и комунистическите символи и пропаганда. Не успява – в ЕС левичарските настроения са силни, а и не всички още разбират, че Путин, както Сталин, опитва да скара Европа, да я раздроби и да я управлява. Това ще се разбере един ден, но с цената на какво. Пък и къде ли ще е тогава вдъхновяващият литовски интелектуалец и политик Витаутас Ландсбергис. 

В момента той е на 89 и подозирам, че дълбоко в себе си слуша вече само най-вълшебна небесна музика.


Още от категорията

"Властелинът на пръстените" завладява Античния театър

С изумителен спектакъл, който съчетава музикално и филмово преживяване, идва краят на легендарната сага „ Властелинът на пръстените: Завръщането на краля “ и началото на цяла поредица от подобни събития. Спектакълът е в 2 вечери – днес и утре. Гигантски HD екран и огромен екип от музиканти ще се погрижат да пренесат публиката в Средната земя..

публикувано на 01.08.21 в 08:41

С изложба закриват 8-ия Международен фотосалон

С представителна изложба завършва 8-ото издание на Международния фотосалон Пловдив 2021. Експозицията ще бъде открита от 13 ч. в Цар-Симеоновата градина, на алеята до фонтана на Деметра.  Изложени са кадри на близо 100 автори от над 30 страни. Плакетът за най-добър пловдивски автор получава фотографът Минко Михайлов. Негова знакова фотография..

публикувано на 31.07.21 в 13:36

В "Срещите" разговор за театъра, паметта и Бог

Тази събота гост на „Срещите” е Александър Секулов. С него ще говорим за времето ни, за театъра, за едни думи като раждане, любов, смърт, Бог, памет." И както казва Сашо Секулов: "човек може да ги разбере и приема, но само ако иска, ако вярва, и ако се учи".

обновено на 31.07.21 в 09:52

Започва двудневният Илинденски събор в село Гела

За 18-ти път магичното родопско село Гела ще събере хиляди туристи за гайдарското надсвирване и традиционния Илинденски събор на местните родове, който се провежда на поляните около параклиса „Св. Илия” над селото.  Станалият традиционен вече събор привлича всяка година хиляди хора, дошли да се насладят на изпълненията на гайдарите и от..

публикувано на 31.07.21 в 08:17

Днес са Богородични заговезни - начало на Богородичния пост

Днес Православната църква отбелязва Богородични заговезни, които отбелязват началото на Богородичния пост.  Той трае 2 седмици и приключва с един от най-големите християнски празници Успение на пресвета Богородица (Голяма Богородица) на 15 август.  Богородичният пост не е толкова строг, както е Великденският. Забранява се консумирането на месни и..

публикувано на 31.07.21 в 07:40