Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпитът по БЕЛ след 7-ми и 10 клас зарадва някои, а други затрудни

Седмокласниците преразказваха „Череши“ на Захари Карабашлиев

Снимка: Радио Пловдив, Антония Попова


Днес се проведе Национално външно оценяване по БЕЛ в 7 и в 10 клас при спазване на всички противоепидемични мерки. Учениците влязоха в класните стаи с маски и срещу документи за самоличност. В Пловдив и областта на изпита за седми клас от общо 5852-ма седмокласници, са се явили 5614 души. Сред тях и един карантиниран, съобщи началникът на РУО Иванка Киркова.

Неявилите се ученици са около 4%. Една работа е анулирана, тъй като не е била предадена, а занесена вкъщи. На изпита по български език за десети клас, се явиха 4430 ученици от общо 4879 заявили в Пловдив и областта. 16 от 19 карантинирани също са се явили на матурата. Вариант 1 се падна на националното външно оценяване по български език и литератра за седми клас. В първата част в рамките на един час учениците решаваха тест от 25 задачи. През втората част, която продължи 90 минути седмокласниците писаха подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба. Тази година се падна разказа „Череши“ на Захари Карабашлиев. Учениците излязоха от класните стаи със смесени чувства затова как са се справили на изпита.

 

„Много хубав беше текста. Мен ме впечатли и смятам, че добре се справих, понеже ми направи впечатление“, сподели седмокласник, който се яви на националното външно оценяване в Средно училище „Патриарх Евтимий“.

Допълни го негова съученичка, която не скри, че „Череши“ на Захари Карабашлиев й се е сторил лек, но доста сложен, тъй като е трябвало да се запомнят доста факти и имена.

„Добре беше, и се надяваме, че всички сме се справили успешно“, подчертаха седмокласници.

С много по-голям оптимизъм излязоха от класните стаи десетокласниците, които за първи път в историята на средното образование, се явиха на национално външно оценяване по български език. Повечето от тях определиха теста от 23 въпроси като изключително лесен.

"Нормално беше всичко. Писахме по всички въпроси. Времето беше достатъчно", казаха десетокласниците, които излизаха от изпита с усмивка.

Учениците от седми и десети клас смятат, че онлайн обучението, което се провеждаше няколко месеца им се е отразило на подготовката за изпитите през юни. Част от седмокласниците са разчитали на частни уроци, тъй като с оценките от изпитите по български език и математика, се кандидатства в елитните гимназии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Над 120 дка земеделски площи изгоряха край Карлово

Трите големи пожара в Пловдивско вече са овладени. В  Карлово са изгорели 100 декара с овес, 10 декара фураж сено, 6 декара розови насаждения и  9 декара овощна градина. Пожарникарите успяха да спасят 430 декара други насаждения. Вероятно искра при работа на селскостопанска машина е станала причина за пожара.  Три пожара в Карловско вдигнаха на крак..

публикувано на 07.07.24 в 22:16

Три пожара в Карловско вдигнаха на крак Пожарната в неделя

В неделния следобед няколко пожара с широк фронт се разразиха в Карлово, между  селата Брезово, Дрангово и Розовец.  Пожарът в Розовец обхвана бързо сухи треви и храсти на площ около 5-6 декара.   Между Брезово и Дрангово огънят обхвана житен масив, сухи треви и храсти, както и горски масив.7  екипа огнеборци се опитват да овладеят пожара, обхванал..

публикувано на 07.07.24 в 17:23

Въздушната линейка превози пострадал мъж от вр. Ботев до УМБАЛ "Св. Георги"

Медицинският хеликоптер  е транспортирал пациент до УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив след инцидент в Стара планина. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба.  Това е първа реална спасителна мисия в планински условия, посочват от Хели Мед Сървиз.  От УМБАЛ "Св. Георги" съобщиха, че 39-годишният е  турист от Русе. Той е транспортиран с..

публикувано на 07.07.24 в 13:46

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

обновено на 07.07.24 в 08:11

На 7 юли Църквата почита Св. Неделя

Българската православна църква отбелязва деня на Света Неделя и Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии.  Те били християни от различни народности: едни били от местните племена, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, други просто пребивали тук, като войници или пленници, но носели в..

обновено на 07.07.24 в 07:53