Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спор за ремонта на читалище "Васил Левски"


Община Карлово и настоятелството на читалище „Васил Левски“ спорят как да бъде направен ремонт на сградата на читалището. Опасенията са, че ако разногласията се проточат, може да бъде изгубено финансирането за ремонта. 

Пред Радио Пловдив кметът д-р Емил Кабаиванов обясни, че сградата на читалището е построена през 1964 година и досега ремонт не ѝ е правен. През 2014 година са подготвили кандидатстването по проект, с който да се финансира ремонта, който ще струва около 1,7 милиона лева.

"През 2014 година включихме ремонта на сградата в интегрирания план за развитие на града и общината. Впоследствие спечелихме проекта, беше изготвен архитектурен проект. Той си мина по абсолютно всички изисквания на европейската програма и получи одобрение", каза Кабаиванов.


Председателят на читалищното настоятелство Иван Хаджийски твърди, че проектът за ремонт ще промени облика на сградата, проектирана от екип, ръководен от известния архитект Владимир Лазаров:

"И тези хора са направили един пъзел, в който всяко парченце си е на мястото. В настоятелството сме убедени в това, че ремонтът ще наруши целостта на сградата, ще наруши и нейната функционалност."

Кметът отхвърля твърденията, че обликът на сградата ще се промени след ремонта и предупреждава, че разногласията могат да доведат  до загубата на европейски пари за ремонта. 

"Аз ще предложа на председателя на Общинския съвет да направим една среща, защото никой няма да ни прости, ако ние изпуснем възможността сградата да изпълни всички съвременни изисквания за енергийна ефективност и достъпност. След още 10 години няма да има възможност да се ползват европейски пари, а ще трябва да бъде теглен голям кредит, за да бъде извършен този ремонт", каза още кметът.

.


Още от категорията

Еуфорията след изборите е рискована за конструкцията на властта

От „черната кутия“ за идеи на ИТН извън институционалната политика, според ДБ, до „възмездието като топприоритет“ за хората на Слави Трифонов, през отказа на ИБГНИ за „подкрепа на празен лист“  до убеждението на БСП, че без осъзнаване необходимостта от рамото на столетницата, Правителство не може да има.  Ще успеят ли политиците  да сглобят..

публикувано на 02.08.21 в 09:06

Законът не е добър, ако не решава проблемите на хората

„Държавата трябва да поеме своята отговорност и да осигури на българските граждани минимално необходимото за качеството им на живот през 21 век. Очаквам дългосрочни мерки, защото оперативните програми, планът за възстановяване  и устойчивост, държавният бюджет и другите източници на финансиране са за това – да се подобрява качеството на..

публикувано на 02.08.21 в 08:52

ИТН да понесе политическата отговорност за нов кабинет

Изпращаме месец на промени, след вторите избори за годината, но без регистриран напредък за ново правителство. Изцяло новата ситуация в Народното събрание роди подозрения, обвинения и невъзможност за преговори. Коментар на политическите пререкания между партиите от политолога доц.  Иван Начев . Той каза, че все още не може да се каже със сигурност..

обновено на 30.07.21 в 11:14

Програма "Еразъм +" ще разполага с над 26 млрд. евро до 2027 г.

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говорим по темата - проекти за образование на ЕС за периода 2021-2027 г. Той припомни, че програма "Еразъм+" за образованието, обучението, младежта и спорта е една от най-емблематичните в ЕС, най-рапознаваемата и най-известната.  "Едно от важните постижения, което успяхме да постигнем в Европарламента, в..

публикувано на 30.07.21 в 11:00

Жителите на Кръстевич излизат на протест срещу водния режим

В село Кръстевич има тежък режим на водата от началото на юли, като местните твърдят, че този проблем е от десетилетия насам. На среща при областния управител вчера инциативен комитет от селото, представители на ВиК и кметицата на Община Хисаря упяха да обсъдят идеите и желанията си за промяната на водния режим в селото.  Общо решение за..

публикувано на 30.07.21 в 10:30