Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Има доста неизвестни пред гласуването с машините

Очаква се рекорден брой секции в чужбина за вота на 11 юли

Снимка: Иван Русланов, БНР

След малко повече от 20 дни ще се явим на извънреден вот, за него, за допълнителните 1500 машини, за гласуването у нас и в чужбина, говорим с политолога Даниел Стефанов, експерт по изборни системи.

Политологът каза, че все още не е финализирана сделката за машините, но нямаме друг избор и трябва да се закупят. 

"Решението на предишното НС рязко да въведе гласуването с машини, доведе и до тази ситуация, ако машините на пристигнат, то ЦИК ще има труден избор, дали да има машини в чужбина, или да се опита за покрие поне по - големите секции в България и с втора машина", каза Стефанов. Той не вижда защо трябва на всяка цена да се гласува с машини в секциите, в чужбина, но след като има решение, то ЦИК трябва да го изпълни. 

На фона на по-малкото подадени заявления за гласуване в чужбина и повечето изборни секции политологът каза, че има съставени автоматични сеции, които са на база предишното гласуване на избирателите. Заявление се подават само за секциите, които тепърва ще станат ясни.

"Съвсем скоро трябва да започне обучението на СИК-те, по места за действие с машините", каза още Даниел Стефанов. Той посочи, че ще бъде доста сложно всичко като процес, като членовете  на комисиите трябва да преминат през друг тип обучение.

По повод на бюлетини и дали ще се печатат: "Важно е да се каже, че на тези избори се гласува само с машина, и това всички трябва да знаят. Нямаме право да искаме бюлетина на тези избори, само тези избиратели, които са в малките секции те могат да гласуват с хартиена бюлетина."

"Много е важно хората да проверят как се гласува, има направени няколко симулатора в интернет, добре е да се ползват", посъветва Стефанов.


Още от категорията

Пловдивска област е готова за изборите в неделя

„Организацията за изборите на 11 юли в Пловдивска област е направена. Свършена е много работа. Спокоен съм на този етап и се надявам , че няма да възникне нещо извънредно в днешния и утрешния ден  и изборите ще започнат и ще протекат по един спокоен начин“. Това заяви областният управител Ангел Стоев. Той уточни, че в процеса на подготовка..

обновено на 11.07.21 в 06:26

Само в 4 от секциите в Пловдив ще се гласува с хартия

В 459 секции ще гласуват общо над 308 000 избиратели от Пловдив – съобщи в интервю за Радио Пловдив председателят на 16 РИК Спас Шуманов. В 455 секции ще се гласува машинно, а 4 секции с под 300 избиратели ще се гласува само с хартиени бюлетини . В 23 от секциите с машинно гласуване с над 400 избиратели ще има по 2 машини. Само с..

обновено на 09.07.21 в 16:08

915 пловдивчани ще гласуват за пръв път в Пловдив

"Образование" и "финансова независимост"- това са думите, които обобщават исканията на млади пловдивчани, решени на дадат своя глас на 11-ти юли.  915 души в Пловдив, навършили пълнолетие от 4-ти април досега, ще гласуват за първи път на предстоящите избори.  За Лаура и Мария, тези избори са предопределящи- ще останат ли тук, или ще изберат да..

обновено на 09.07.21 в 16:07

Развалена машина попречи на пробното гласуване в Панагюрище

По време на обучението на секционните избирателни комисии в Панагюрище машината за пробно гласуване е показала дефект.  Самото обучение е преминало без ползването на машина, потвърди зам.- председателят на РИК Пазарджик Антони Върбев. При стартиране на машината е възникнал проблем със самото устройство, проблем с четеца на машината. Написахме писмо до..

обновено на 09.07.21 в 16:07

7 подвижни секции организира за вота 17-та РИК, Пловдив област

Общо 538 секции за гласуване на предстоящите парламентарни избори ще има на територията на Пловдивска област, каза за Радио Пловдив говорителят на 17-та РИК Иван Кърчев. В 79 секции, в които са регистрирани по-малко от 300 избиратели, гласуването ще бъде с хартиени бюлетини. Ще има и 7 подвижни секции за хора с увреждания, както и 9 секции в..

обновено на 09.07.21 в 10:08