Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват инцидент с дете, ударено от паднала футболна врата

Върховната административна прокуратура разпореди проверки на игрища и детски площадки в цялата страна

| обновено на 17.06.21 в 15:16


Дете пострада, ударено от нестабилна футболна врата на игрище в асеновградския Долни Воден. То играело с връстници на футболно игрище, когато е  вратата се стоварва върху него.

Момченцето изпада в безсъзнание и е откарано за лечение в УМБАЛ "Свети Георги", където лечението му  продължава. По думите на бащата- известния моден дизайнер Стоян Радичев, състоянието му вече е стабилно и му предстои изписване.

Случаят е от 3 юни, но за него се разбра след сесията на общинския съвет в Асеновград, на която  Гео Караданов от БСП отправи въпрос за инцидента до  кмета Христо Грудев. Районна прокуратура вече образува досъдебно производство. 

Семейството не иска да търси материално обезщетение за случилото се с момченцето, но настоява да се направи необходимото, за да не се повтарят подобни инциденти. По думите на бащата вратите на тази площадка са 50 годишни, нестабилни и политат опасно.

Община Асеновград изпрати писмен коментар, в който уведомява, че игрището е публична общинска собственост. Футболната вратата, която е паднала върху момченцето, е преместваема и за поставянето й няма разрешение от общинската администрация.

Стадионът е отдаден за ползване на ФК „Сокол“ – „Долни Воден“ до края на месец юни тази година. В Общински съвет - Асеновград е постъпила записка от футболното ръководство за преотдаване на обекта. Клубът получава и финансиране за поддръжката на игрището. На стадиона има и други - постоянни врати за игра, които са безопасно монтирани. Игрището се заключва, а към този момент преместваемите футболни врати са премахнати от него, добавят от общината. 

От там уверяват, че ще бъде извършена цялостна проверка на всички футболни игрища и потенциално опасните съоръжения ще бъдат премахнати, за да не се стига повторно до подобни инциденти.

Междувременно Върховна административна прокуратура прецени, че с оглед на инцидента трябва да започнат проверки, за безопасността на детските площадки и игрища в цялата страна.

От обвинението припомнят, че по закон за тях отговарят общините, а проверките ще бъдат от местните прокуратури.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39