Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според РЗИ водата в Брестовица е чиста

| обновено на 17.06.21 в 15:16

От 24 февруари тази година във всички проби от водата в село Брестовица, които са взети и изследвани от РЗИ-Пловдив, няма констатирани отклонения по показател манган и по останалите химични вещества, които се изследват съобразно изискванията на наредба 9 за качеството на водата за питейно-битови цели. Това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив.

Изключение прави само взетата на 16 март проба, която регистрира манган от 141 микрограма на литър – при допустима максимална стойност от 50 мигрограма на литър.

„Съдържанието на манган във водата в Брестовица очевидно не е винаги над нормите. Което означава, че освен водоизточниците, може би има и друга причина за замърсяването с манган. Защото ние не отричаме, че хората казват, че тече черна вода, с примеси, с лоши органолептични качества“, обясни още доктор Иванова. 

От справката на РЗИ-Пловдив се вижда, че от 26 май количеството на манган във водата намалява драстично и е многократно по-ниско от допустимите стойности. Тенденцията продължава и през месец юни. Последната проба също показва, че няма отклонения от изискванията на Наредбата за определяне на качеството на водата за питейно-битови цели.

„Водата е безопасна, когато отговаря на нормативните изисквания, тоест на Наредба 9. Ние не сме освободили все още водата за пиене и приготвяне на храна, защото смятаме, че концентрацията на мангана във водата не е постоянно ниска. Затова ние взимаме проби всяка седмица – по три, по четири и от различни зони, за да проследим къде и какво е положението. В крайна сметка е важно ние да сме убедени, че мангана в питейната вода на село Брестовица, е постоянно под 50 микрограма на литър. Тогава той ще отговаря на Наредба 9. Но сега, в крайна сметка, ние не сме убедени, че той е с такова постоянно количество на концентрация във водата по всяко едно време“, обясни още доктор Иванова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28