Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великите европейци, част втора - от Сафо до Джон Ленън

Втора част на книгата „Великите европейци“ ще бъде представена на 17 юни,  четвъртък, от 19 часа, в културен център „Спиритус“ на католическа църква „Свети Дух“ - Пловдив, кв. „Тракия“, ул. „Съединение“ 27  

Европа е преживяла много пандемии през вековете, но европейският дух и европейската мисъл не просто оцеляват, те надделяват. 

Така ще стане и с опасния вирус, който ни мъчи вече втора година. Да, той ни раздели, но всъщност ни сплоти. Той ни стресна, но не ни уплаши. Той взе жертви, които е трудно да прежалим, но ние намерихме начин да го победим.

Тези мътни времена забавиха и издаването на втората част от поредицата „Великите европейци“. Вместо през пролетта, то стана през есента на 2020, а после пък задълго бяха отложени срещите с читателите. Но това не значи край, напротив - срещите се подновяват, така че заповядайте на 17 юни,  четвъртък, от 19 часа, в културен център „Спиритус“ на католическа църква „Свети Дух“ - Пловдив, кв. „Тракия“, ул. „Съединение“ 27.  

Ще си поговорим за всичко, но и за втората част на „Великите европейци“. Книгата е издадена от Фондация PRO LIBRIS с финансовата подкрепа на Радио Пловдив и включва 45 портрета на значими и интересни личности от Стария континент.

Тя започва с любовта и един неин символ - Сафо, гръцката поетеса от 7 век преди Христа, и свършва с Джон Ленън, който твърде млад отиде да се пързаля през Вселената, въпреки че обеща никога да не си тръгва от любовта на света. 

Героите на книгата са побрани в почти необятното време от 28 века. Тук са папа Урбан Втори, който с една реч постави началото на кръстоносните походи, Игнатиус Лойола, основателят на Ордена на йезуитите, кардинал Ришельо, който постави Франция на върха на новата европейска история, кралица Виктория, бабата на Европа.

Разказите не се спират пред трудните въпроси около идеите и житейския път на Ницше и Фройд; модерните времена пък се оглеждат в портретите на Робéр Шумảн, бащата на Европа, Йожен Йонеско, майсторът на театъра на абсурда, според когото не театърът, а животът е абсурден, Мария Калас, божествената, и Милош Форман, чиито гений за кино събра два свята в един. 

За поредната, но напълно нова среща с „Великите европейци“, са задължителни само две неща - маски на лицето за всеки случай и огнено любопитство в ума и душата завинаги. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

публикувано на 12.07.24 в 10:20

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31

Карлово показва шедьоври Никола Танев

Художествената галерия в Карлово показва 16 шедьовъра на Никола Танев по повод рождения ден на Левски и празника на града 18 юли. Сред картините, съхранявани във фонда на галерията, има рисунки – смесена техника и платна с маслени бои, изобразяващи карловски улици и пейзажи от 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията „С четка и..

публикувано на 11.07.24 в 10:24