Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трябва да популяризираме позицията ни в спора с РСМ

Снимка: Дарик радио, архив

Поредица от срещи провежда в столицата македонският премиер Зоран Заев. От тези срещи не се очакват конкретни резултати, освен да потвърдят добронамереността на двете страни да бъдат решени проблемите, заради които България не дава подкрепата си за начало на преговорите за членство в ЕС на югозападната ни съседка. 

С историка доц. Даниел Вачков, който е част от двустранната комисия експерти, ще говорим за възможностите да се излезе от трудната ситуация.

Според доц. Даниел Вачков като цяло в основата си спорът не е много ясен на европейските държави. Формално погледнато и отстрани, ако не се влезе в детайли, излиза, че една държава се опитва да наложи на друга държава своя исторически модел и това принципно изглежда не особено разбирамо за незапознатите в детайли с проблемите, особено в историческия им контекст.

На въпрос дали това е недостатък на българската политика до този момент, доц. Вачков каза, че комисията се е придържала плътно към договора.

Според него договорът доста пъти е бил обект на коментари - дали е  бил добре изготвен, дали защитава интересите на българската страна.

„Принципно тази част, за която ние отговаряме, чл. 8 на договора, който има задачата да се определят проблемите с общата история, да се определят личностите и събитията от общата история,  да се онагледат учебниците по история. Като цяло е една добра основа", допълни историкът.

Той посочи, че това е много трудна и сложна задача, защото имаме диаметрално различни подходи към историята и в крайна сметка моделът, който се изграждаше първо в Република Мекадения, сега в Република Северна Македония, за нас е далеч от историческите източници.

„Той не се гради върху едно коректно третиране, инерпретиране на историческите извори. За съжаление в комисията продължаваме да се сблъскаме с този проблем.  Наистина не виждам трудностите как ще бъдат лесно преодолени. Честно казано, не мога да кажа, че грешки са допуснати, освен че българската страна, трябва по-ясно да представи на света същността на проблема".

Според историка има две възможности - всяка държава пише своята история. И ние с насмешка се отнасяме към това, което се пише в техните учебници и техните твърдения - например, че Самуил е македонски, цар при положение, че всички много добре знаем историческите факти

Но проблемът е и друг. Не говорим само на трактовки на исторически факти, които се разминават. Ние и с други съседи имаме разминавания по отделни факти. Тук говорим за нещо друго. 

До голяма степен целият исторически разказ, който е изграден в Северна Македония, за нас се гради не само на ненаучно интерпретиране на изворите, но в същността си носи антибългарски заряд. Това е  донякъде е търсено съвсем умишлено, когато е изграждан този модел там.

Още от анализа на доц. Даниел Вачков може да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

ИТН да понесе политическата отговорност за нов кабинет

Изпращаме месец на промени, след вторите избори за годината, но без регистриран напредък за ново правителство. Изцяло новата ситуация в Народното събрание роди подозрения, обвинения и невъзможност за преговори. Коментар на политическите пререкания между партиите от политолога доц.  Иван Начев . Той каза, че все още не може да се каже със сигурност..

обновено на 30.07.21 в 11:14

Програма "Еразъм +" ще разполага с над 26 млрд. евро до 2027 г.

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говорим по темата - проекти за образование на ЕС за периода 2021-2027 г. Той припомни, че програма "Еразъм+" за образованието, обучението, младежта и спорта е една от най-емблематичните в ЕС, най-рапознаваемата и най-известната.  "Едно от важните постижения, което успяхме да постигнем в Европарламента, в..

публикувано на 30.07.21 в 11:00

Жителите на Кръстевич излизат на протест срещу водния режим

В село Кръстевич има тежък режим на водата от началото на юли, като местните твърдят, че този проблем е от десетилетия насам. На среща при областния управител вчера инциативен комитет от селото, представители на ВиК и кметицата на Община Хисаря упяха да обсъдят идеите и желанията си за промяната на водния режим в селото.  Общо решение за..

публикувано на 30.07.21 в 10:30
Лъчезар Томов

Към 10 август ще очакваме над 400 нови заразени с Ковид-19

Ковид-19, Делта варианта, картината през август и прогнозата за септември, правим описанието заедно с математика и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет  Лъчезар Томов . Той е от защитниците на ваксинациите и математическите му анализи са проверени, от началато на пандемията до днес.   "Делта вариантът на коронавируса..

публикувано на 30.07.21 в 10:15

Рестартирай Европа: Културните проекти на "Творческа Европа"

Програмата "Творческа Европа" подкрепя културния, творчески и аудиовизуален сектор в на Европейския съюз. Направленията "Култура" и "Медиа"  имат цел да засилят и насърчат засегнатото от пандемията артистичното и културно сътрудничество и иновациите, както и устойчивостта на  сектора.  1 милиард от бюджета от общо 2,5 милиарда евро до 2027-ма..

публикувано на 30.07.21 в 09:55