Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Няма анулирани работи нито в 7-ми, нито в 10-ти клас

Близо 11 000 ученици в Пловдив и областта се явиха на НВО по математика

Хвърлено през прозореца яйце смути за кратко децата в едно пловдивско училище

| обновено на 18.06.21 в 13:36

5574 седмокласници решаваха задачите от Вариант 1 на националното външно оценяване по математика в Пловдивска област.

278 не са се явили на изпита, сред тях  - един карантиниран ученик. Изпитите в 7клас са важни за прием в гимназиите и те по-традиция събират най-голям интерес от родители и преподаватели.

На изпита по математика седмокласниците разполагаха с 60 минути за първата част и с 90 минути за втората. А максималният брой точки е 100.

 Според децата изпита е преминал успешно, като най-много ги е затруднил вторият модул. Точно те са затруднили дори и учениците от математическите паралелки, според които преподаденият в училище материал е недостатъчен. Според журналистическа анкета направена от Радио Пловдив сред седмокласници, част от задължителната им подготовка за НВО са и частни уроци.

За първи път в системата на българското образование се провежда НВО и в 10 клас. 4312 ученици в областта държаха изпита, 576 от заявилите участие не са се явили.  По предварителни данни 20 ученици са били под карантина, на изпита са се явили 14 от тях. Те решаваха 17 задачи и разполага с 90 минути. Задачата, с повишена трудност сред десетокласниците е била задача номер 16, или „задачата с търговеца“.

Няма анулирани работи и в 7, и в 10 клас, съобщиха от Регионалното управление по образование.

Абсурдна ситуация се е разиграла в едно от пловдивските училища, разказа началникът на РУО Иванка Киркова. 

По време на изпита, непознато лице от улицата, е хвърлило яйце през прозореца в изпитна зала, която се намира на втория етаж. Счупеното върху чина яйце е предизвикало лек смут сред децата, но ситуацията бързо е била овладяна. По информация на директора, на видеозаписите от камерите извън училището, не се вижда авторът на нелепата шега.

Заради противоепидемичните мерки, учениците бяха допускани на изпитите с маски и срещу документ за самоличност, а в една зала работиха не повече от 10 деца.

Отговорите на матурата са вече качени на сайта на МОН, а резултатите трябва да станат ясни до 28 юни.
Още от категорията

Детската млечна кухня в Асеновград затваря за ремонт

От днес за 3 седмици се затваря за ремонт на кухненския бокс детската млечна кухня и детската ясла в Асеновград. От общината уточняват, че ремонтните дейности ще продължат до 20 август включително.  Снабдяването с готова храна ще бъде възобновено на 23 август, както на основния, така и разливните пунктове - съответно при ОУ "Никола Вапцаров",..

публикувано на 02.08.21 в 08:33

Над 2 часа закъсняват влаковете между Пловдив и София

Над 2 часа достига закъснението на сутрешните влакове между Пловдив и София. Забавянето се дължи на липса на ел. захранване в контактната мрежа между Ихтиман и Белово.  На този етап няма яснота кога ще бъде отстранена повредата.

обновено на 02.08.21 в 08:30

Червен код за горещо време

В 9 области на Северна и Южна България за днес - 2 август, е обявен червен код за опасно високи температури. Той е в сила за Плевен, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол.  В тези области се очаква много горещо време с максимални температури в повечето райони над 41°C. В останалата част от страната е в..

обновено на 02.08.21 в 08:30

94 нови случаи на коронавирус

94 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 6691 теста. Положителни са 1,4 на сто от пробите. В Пловдив новите случаи са 11, в Пазарджик-, а в Смолян няма нови случаи. Двама души са починали, като оздравели са отчетени 9.  810 са пациентите в болница, 81 от тях в интензивни отделения. Над един милион са вече напълно ваксинираните срещу..

обновено на 02.08.21 в 08:30

Почитат героите на Илинденско-Преображенското въстание

Днес се отбелязват  118 години от избухването на Илинденско-Преображенското въсатние, което е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Според данните на мемоара на вътрешната организация от 1904 г., в Битолския и Одринския революционен окръг са станали 239 сражения, в които вземат участие 26 000..

обновено на 02.08.21 в 08:29