Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индийският вариант на КОВИД-19 е по-заразен, но не е по-опасен

Новият, индийски вариант на коронавируса, който бе открит у нас в Плевен, не е по-опасен от останалите, а е по-заразен.

Това обясни в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив имунологът и вирусолог акад. Богдан Петрунов.

По думите му, откриването и у нас на индийския вариант е очаквано, защото такива вече са намерени в Румъния и Гърция, както и в почти цяла Европа и Америка. Не трябва да се фиксираме върху вариантите на вируса. Досега са известни около 15 000 негови варианти и те ще продължават да се разпространяват, това е нормален физиологичен процес.

"По-заразният индийски вариант на КОВИД-19 увеличава шансовете да „срещне“ хора с вторични заболявания, които да прекарат тежко болестта. Затова най-добре е да се имунизираме. Така не само предпазваме себе си, да изкараме по-леко евентуална зараза, а и останалите", подчерта имунологът.

Симптомите на индийския вирус не са по-различни от тези, които са вече известни.

Акад. Петрунов уточни, че независимо от това, че различните ваксини дават имунен отговор в различна степен, като някои от тях гарантират над 90% защита, тези, които са с по-ниска степен създават "скриниран имунитет, т.е. "обучават" имунната ни система да реагира с адекватен отговор към различните варианти. 

Всички големи фирми в момента разработват нови варианти на ваксини, като ги актуализират на база на циркулиращите щамове на коронавируса, включвайки компоненти не само от британския, но и от южноафриканския, бразилския, индийския и тези, които ще се появят. Вероятно в бъдеще ще се налага през две години да се имунизираме, за да получим имунитет. 

Вероятно ще се наложи да се сложи 4-та доза ваксина след време, прогнозира още експертът. 

Цялото интервю на Веселина Пеева с акад. Богдан Петрунов е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38