Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Индийският вариант на КОВИД-19 е по-заразен, но не е по-опасен

Новият, индийски вариант на коронавируса, който бе открит у нас в Плевен, не е по-опасен от останалите, а е по-заразен.

Това обясни в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив имунологът и вирусолог акад. Богдан Петрунов.

По думите му, откриването и у нас на индийския вариант е очаквано, защото такива вече са намерени в Румъния и Гърция, както и в почти цяла Европа и Америка. Не трябва да се фиксираме върху вариантите на вируса. Досега са известни около 15 000 негови варианти и те ще продължават да се разпространяват, това е нормален физиологичен процес.

"По-заразният индийски вариант на КОВИД-19 увеличава шансовете да „срещне“ хора с вторични заболявания, които да прекарат тежко болестта. Затова най-добре е да се имунизираме. Така не само предпазваме себе си, да изкараме по-леко евентуална зараза, а и останалите", подчерта имунологът.

Симптомите на индийския вирус не са по-различни от тези, които са вече известни.

Акад. Петрунов уточни, че независимо от това, че различните ваксини дават имунен отговор в различна степен, като някои от тях гарантират над 90% защита, тези, които са с по-ниска степен създават "скриниран имунитет, т.е. "обучават" имунната ни система да реагира с адекватен отговор към различните варианти. 

Всички големи фирми в момента разработват нови варианти на ваксини, като ги актуализират на база на циркулиращите щамове на коронавируса, включвайки компоненти не само от британския, но и от южноафриканския, бразилския, индийския и тези, които ще се появят. Вероятно в бъдеще ще се налага през две години да се имунизираме, за да получим имунитет. 

Вероятно ще се наложи да се сложи 4-та доза ваксина след време, прогнозира още експертът. 

Цялото интервю на Веселина Пеева с акад. Богдан Петрунов е в прикачения файл. 

Още от категорията

ИТН да понесе политическата отговорност за нов кабинет

Изпращаме месец на промени, след вторите избори за годината, но без регистриран напредък за ново правителство. Изцяло новата ситуация в Народното събрание роди подозрения, обвинения и невъзможност за преговори. Коментар на политическите пререкания между партиите от политолога доц.  Иван Начев . Той каза, че все още не може да се каже със сигурност..

обновено на 30.07.21 в 11:14

Програма "Еразъм +" ще разполага с над 26 млрд. евро до 2027 г.

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говорим по темата - проекти за образование на ЕС за периода 2021-2027 г. Той припомни, че програма "Еразъм+" за образованието, обучението, младежта и спорта е една от най-емблематичните в ЕС, най-рапознаваемата и най-известната.  "Едно от важните постижения, което успяхме да постигнем в Европарламента, в..

публикувано на 30.07.21 в 11:00

Жителите на Кръстевич излизат на протест срещу водния режим

В село Кръстевич има тежък режим на водата от началото на юли, като местните твърдят, че този проблем е от десетилетия насам. На среща при областния управител вчера инциативен комитет от селото, представители на ВиК и кметицата на Община Хисаря упяха да обсъдят идеите и желанията си за промяната на водния режим в селото.  Общо решение за..

публикувано на 30.07.21 в 10:30
Лъчезар Томов

Към 10 август ще очакваме над 400 нови заразени с Ковид-19

Ковид-19, Делта варианта, картината през август и прогнозата за септември, правим описанието заедно с математика и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет  Лъчезар Томов . Той е от защитниците на ваксинациите и математическите му анализи са проверени, от началато на пандемията до днес.   "Делта вариантът на коронавируса..

публикувано на 30.07.21 в 10:15

Рестартирай Европа: Културните проекти на "Творческа Европа"

Програмата "Творческа Европа" подкрепя културния, творчески и аудиовизуален сектор в на Европейския съюз. Направленията "Култура" и "Медиа"  имат цел да засилят и насърчат засегнатото от пандемията артистичното и културно сътрудничество и иновациите, както и устойчивостта на  сектора.  1 милиард от бюджета от общо 2,5 милиарда евро до 2027-ма..

публикувано на 30.07.21 в 09:55