Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Асеновград чества паметта на Паисий Хилендарски

Асеновград почита паметта на Паисий Хилендарски днес. 

Поклонението е пред паметната плоча на създателя на „История славянобългарска“, намираща се в параклиса „Свети Свети Козма и Дамян“ (в близост до храм „Свети Георги“) в града. Мероприятието ще започне точно в 11:00 ч. 

Слово за делото на великия българин ще изнесе Мина Христемова, уредник в Исторически музей – Асеновград. А НЧ „Свети преп. Паисий Хилендарски“ е подготвило литературна програма с участието на Изабела Шопова.

Тази вечер от 17:30 ч. в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ ще гостува писателят Георги Бърдаров. Той ще представи новият си роман „Absolvo te“, който е носител на Европейската награда за литература за 2021 г.

Бърдаров печели първото интелектуално телевизионно реалити за писатели в България – „Ръкописът“ през 2015 г. и в резултат на това, се ражда дебютният му роман „Аз още броя дните“. Той се превръща в абсолютен бестселър у нас. Номиниран е за „Роман на годината“ и печели наградата за дебют на литературен клуб „Перото“. 

Доцент доктор Георги Бърдаров е преподавател и писател. Той е заместник-декан на Геолого–географски факултет на СУ „Свети Климент Охридски“, специалист по демография и етнорелигиозни конфликти. Автор е на въпроси в световния формат „Стани богат“. Създател и ко-водещ на най-успешния в България курс по презентационно и словесно майсторство. Трикратен победител в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите“.


Още от категорията

На Античния - „Големите БГ рок гласове“ и Пловдивската опера

„Големите БГ рок гласове“ е названието на концерта, който пловдивчани могат да посетят тази вечер на сцената на Античния театър от 20 ч.  Любими рок песни на три поколения българи ще прозвучат в двучасовия концерт, представен от Fest Team и супергрупата „Фондацията“ в симфоничен съпровод на Държавна опера – Пловдив  под диригентската палка на..

обновено на 25.07.21 в 15:02

"Черната кутия" - среща след фестивала

Последната юлска неделя посвещаваме на жената и различните състояния на самота. Ще съпоставим фантазия и реалност, и ще потърсим най-добрите решения за справяне с живота! Разговаряме с австрийския хореограф Ирис Хецингер, която представи "Паула" - продукция на Editta Braun Company, като заключително представление на фестивала "Черната..

обновено на 25.07.21 в 09:28

В „Срещите” разговор с Христо Нанев за това чудо - регресиите

Повод за темата на предаването е току-що появилата се на пазар книга на Христо Нанев „Мистериите на българските регресии. Хроники на подсъзнанието”. Ровейки се из човешката душа авторът с удоволствие повтаря Сократ: „Убеден съм, че съществува следващ живот и че живите идват от света на мъртвите”...

обновено на 24.07.21 в 10:26

“Anime & Gaming Festival” се завръща в Пловдив

Японската поп култура идва в Пловдив с Аниме и гейминг фестивал.  Днес и утре на площад Централен организаторите обещават незабравими моменти с Гейминг, Косплей, К-поп, базар и работилници.  Входът е свободен, а във фейсбук страницата на събитието ще се обявяват конкурсите и атракциите, в които всеки ще може да се включи.  Събитието започва в..

публикувано на 24.07.21 в 08:40

Забавни игри запознават с културното наследство на Пловдив

Днес и утре в Пловдив ще се състои първото издание на играта "Лов на градски съкровища". Целта ѝ е под формата на забавни приключения да запознае и разкрие прочути или почти неизвестни пловдивски забележителности. Играта е безплатна и подходяща както за индивидуални играчи, така и за отбори от по двама или до 10 души, приятели и семейства...

публикувано на 24.07.21 в 08:30