Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков.

По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове след срещата между Байдън и Путин и в предизборно време, няма нищо извънредно. „Важното е, че имаме договори, които не се изпълняват. А какво са обещали и казали, много отдавна няма значение“.

Нешков подчерта, че още в началото на 2019 г. властите в София на най-различни нива са започнали да предупреждават Заев и неговите министри, че има проблем в двустранните отношения и че договорът от 2017 г. не се спазва. Властите в Северна Македония обаче са решили, че  всичко ще отмине и България ще си затвори очите пред агресията и антибългарската кампания от съседната ни страна. Така се е стигнало и до рамковата позиция от октомври от Българския Парламент.

„Двустранните отношения между двете страни няма да се променият и след два месеца, когато в България ще има ново редовно Правителство или избори, ако властите в Скопие не спазват споразумението от 2017 г. и не спрат езика на омразата, който няма място в ЕС. Иначе обещанията за братска любов, европейски политики, европейски ценности, са пожелания за лека нощ и нямат нищо общо с действителността“.

Нешков нарече „тотална лъжа“ факта, че езикът на омразата в РСМ не е институционализиран.

 „Когато сте премиер на една страна и започвате всяко изказване с това, че българите не си дават езика, нацията и т.н., вие създавата платформа за омраза в душите и на най-малкото дете. Никой в България не им отрича правото на самоопределение. Ето защо това е класически пример за класически институционален инструмент за омраза към страната ни“.

Нешков е категоричен, че тези отношения няма да се променят, докато няма промяна в отношението на властите в Скопие. Дипломатите ни трябва да си свършат работата докрай и да обяснят позицията ни такава, каквато е, а РСМ иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология.

„Спорът между България и РСМ не е идеологически, той е геополитически и ако той влезе в ЕС, няма да бъде проблем на България, а – на ЕС, защото този проект е създаден в чужбина и обслужва чужди интереси“.

Чуйте повече от звуковия файл:


Още от категорията

Колективен имунитет ще бъде постигнат, но не без ваксини

„Всеки човек мисли по различен начин и се съмнявам, че принципно българите подценяват опасността от евентуална нова вълна на Ковид заразата. Българите четат много, четат различни неща и невинаги информацията в медийното и интернет пространството, отразяват реалната действителност. Често се натъкваме и на измислици“. Това подчерта проф. Маргарита..

публикувано на 29.07.21 в 10:52

Нужни са ни много дълбоки реформи в прокуратурата

Оставката на главния прокурор Иван Гешев и скандалите с подслушванията, увеличения бюджет за сигурност, нерегламентираното изнасяне на информация. Събеседник експертът по национална сигурност Николай Марков. Според него не може да има скандал, защото той би изиграл лоша роля за Гешев . "Самият той е предпазлив, и не би влязал в подобен сценарий",..

обновено на 29.07.21 в 10:36

Планетариумът в Смолян става топ дестинация на Балканите

С четири милиона лева започва  мащабен ремонт  на една от емблематичните сгради на Смолян –  Планетариума с астрономическата обсерватория . Реконструкцията се финансира по проект от Оперативна програма „Региони в растеж“ и от община Смолян. От местната администрация се надяват обновеният Планетариум да се превърне в една от топ дестинациите на..

публикувано на 29.07.21 в 10:19

Без училище не можем, това показа кризисното образование

Тезата е на проф. Галин Цоков , който ръководи катедрата "Педагогика и управление на образованието" в ПУ "Паисий Хилендарски". Той коментира анализа на МОН за ефекта на дистанционното образование върху учениците , учителите и върху цялата система.  Проф. Цоков изтъкна, че изпитанието Ковид се е превърнало в предизвикателство, което има своите..

публикувано на 28.07.21 в 09:30

Популизмът не трябва да пречи на разума, когато говорим за пенсии

Има политическа воля да се  работи за повишаване на доходите  и на работещите, и на пенсионерите в това НС. Но фиксацията на народните представители върху преизчисляването на пенсиите не е еднозначна и трябва да се прави внимателно, каза в предаването "Точно днес" депутатът от ДПС Хасан Адемов. Най- важното в пенсионното осигуряване е да има по-..

публикувано на 28.07.21 в 09:20