Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

| обновено на 18.06.21 в 12:49

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във водеща тема за ЕС, заради планините пластмасови отпадъци в контейнерите на Европа, от които само пренебрежимо малка част се рециклира. По данни на ЕП през 2019 г. едва 10% от изхвърляните средно за година 322 т. пластмасови отпадъци са обработени. По думите на евродепутата Петър Витанов – член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, директивата е стъпка в правилната посока  към по-чиста кръгова икономика, по-чист въздух и околна среда:

“Тази директива е създаването т.н. разширена отговорност на производителите на пластмасови изделия, на онази част от които нямат лесна алтернатива. За пластмасовите чашки и чинии винаги може да се намери или книжен, или хартиен, дори и едлив еквивалент. Разширената отговорност на производителя обаче е важна, защото той, наред с производството,  ще има и финансов ангажимент, по отношение на събирането и третирането на отпадъци.  Целта е преминаване към кръгова икономика, този линеен модел – производство, консумация, изхвърляне, да бъде заменен с производство чрез по-малко енергия, консумация, рециклиране, многократна употреба. По този начин намалява въздействието на въглеродните емисии върху околната среда, използва се по-малко енергиен ресурс и остава много по-малко отпадък. Тази Директива е стъпка в правилната посока към по-чиста кръговата икономика, по-чиста природа, въздух и вода“.

 Сред най-важните цели на Директивата е  транформацията на икономическия модел. Тя обаче не трябва да бъде за сметка на гражданите, а с помощта на отделения от ЕК финансов ресурс. Въпросът с какво да бъдат заменени излизащите от употреба пластмасови продукти, има своите отговори. Според Витанов, вече се вижда, че има редица заместители и алтернативи. Няма съмнение, че пътят е правилен, но трябва да се намери онзи модус, който да позволи на производителите да продължават да съществуват. Това става чрез редица програми и финансови стимули от страна на ЕС, но така, че да произвеждат по-чисти продукти“.

Директорът на една от водещите фирми  на Балканския полуостров и в Европа  за производство на пластмасови бъркалки, базирана в Пловдив, Симеон Георгиев обаче,  ще бъде засегнат от директивата на 100%  Направил е проби за алтернативно производство с холандски, турски, германски и италиански материал, но досега безуспешно. „Те се огъват, не стават за бъркалка за кафе автомат.  Аз правя бъркалки за кафе от 1988 г. и съм вкарал милиони евра в съоръжения пакетажи и машини за цяла Европа, Русия, навсякъде. Обаче дойде време да се пренасочим другаде. За два месеца са ме напуснали 15 човека и остават още 28, когато влезе забраната, ще напуснат. Тежък е моментът, но каквото за всички – и за нас.“

Ще успее ли все пак  България да  се откаже от пластмасата до 3 юли.  От общия фон на българския бизнес е сложно да се разбере  как точно фирмите у нас възнамеряват да отговорят на новите изисквания? Най-скъпият продукт, който може да замени пластмасата за еднократна употреба, са биоразградимите опаковки от бамбук и дърво, но цените им са по-високи и за крайните потребители, в сравнение с евтината пластмаса. „Страната ни обаче е задължена да се съобрази с Директивата, както и останалите страни-членки в ЕС. В противен случай ще се наложи да плаща санкции. Нямам притеснения, защото съм убеден, че този тип законодателна дейност е в интерес на европейските, респективно на  българските граждани. Директивите се транспонират, в съответствие с националното законодателство. Липсата на Парламент обаче прави една промяна невъзможна. България има своите обективни причини за забавянето и смятам, че това няма да доведе до някакви значителни санкции“, подчерта Витанов. 


Още от категорията

Преизчисление на пенсиите от догодина е по- удачният вариант

Дисбалансите на пенсиите в България се огромни и преизчисляване трябва да има, но не преди края на тази година, смята зам.- председателя на Икономическия и социален съвет Лидия Шулева. Като бивш икономически и социален министър тя коментира предложенията на служебния кабинети на политическите партии в новото НС. 2011  и 2012 година пенсиите въобще не..

обновено на 26.07.21 в 12:42

Интермодалността - цел на транспортните европроекти

В рамките на една година през Интермодален терминал Пловдив са превозени 25 000 ремаркета. Това е трикратно увеличаване спрямо прогнозите за превози от автомобилни тежкотоварни композиции към железопътен транспорт. Цанко Станчев , управител на терминала посочи резултатите:  „ Резултатите са доста добри, даже надминаха нашите очаквания...

публикувано на 26.07.21 в 11:51

За зловещото отношение към кучетата вина имаме всички

"Зловеща история, която е във фаза досъдебно производство“, нарече Мариана Неделева – администратор на  група „Зоодоброволците“ в мрежата, убийството на бездомни кучета в Смолянско. За скандалния случай бяха изпратени десетки сигнали.  По думите й, около 40 кучета, сред които бременни животни и майки, са били захвърлени по пътя към връх..

публикувано на 26.07.21 в 11:50

В България ваксинационната кампания е невидима

„Миналата седмица беше последната тиха седмица. Надявам се до края на лятото да се запази тази тенденция, но случаите вече започнаха да се увеличават“, каза проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той допълни, че наблюденията на Националния център по заразни и паразитни болести наблюдава и увеличение на броя..

публикувано на 26.07.21 в 11:40
Николай Бухалов - 1992г.

Олимпиадата е уникално събитие в света на спорта

“С началото на всяка Олимпиада няма как човек да не се върне назад във времето. Това е нещо уникално в света на спорта. Всички знаем, че са прекъсвани войни, за да бъдат провеждани тези мероприятия” каза развълнуван Николай Бухалов, трикратен олимпийски медалист по гребане, пред Радио Пловдив.  “Аз няма как да остана безразличен към..

публикувано на 23.07.21 в 10:55