Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

| обновено на 18.06.21 в 15:41От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото.

Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село Брестовица, които са взети и изследвани от РЗИ-Пловдив, няма констатирани отклонения по показател манган и по останалите химични вещества, които се изследват съобразно изискванията на наредба 9 за качеството на водата за питейно-битови цели. 

От своя страна Емануела Караманова, която е председател на Гражданското сдружение "Живот за Брестовица", каза, че е получила писмо с данните от РЗИ. Тя обаче изрази съмнение в начина, по който се качва на сайта на РЗИ Пловдив информацията с данните от измерванията:

"Всикчо това, от януари до юни, е качено наведнъж, което означава, че не е присъствало преди това на сайта. Освен това писмото на РЗИ се отбелязва, че това не са всичките проби, защото за някои от тях още нямали точно и ясно разрешение от ВиК дали да ги публикуват или не. 

Просто мисля,че се крият някакви данни защото не е удобно за някои сега да се изнесат", каза Емануела Караманова. На въпрос дали хората от селото са окуражени от предложеното на срещата при областния управител водният проект на Брестовица да се включи в плана за възстановяване и да се търсят европейски средства, Емануела Караманова отговори:

"Това не е решение. Това са едно 4-5 години, в които нещата ще се запазят такива".

"Поисках от госпожа Манчева (директор на РЗИ Пловдив), данните, които се пубикуват на сайта на РЗИ, да бъдат в пълно съответствие с пробите, които се вземат. Това каза пред Радио Пловдив обладстният управител Ангел Стоев по случая с наличието на манган в питейната вода на Брестовица. 

На въпрос може ли при тези данни работата по строителство на нов водопровод да бъде определена като спешна, Ангел Стоев отговори:

"Още от вчера в МРРБ са започнали разговори и се търси работно решение, което да бъде максимално бързо и удовлетворяващо жителите на Брестовица. Аз се надявам, че още в началото на следващата седмица ще имаме работен вариант, който да бъде одобрен и да се започне работа".

Още от категорията

Започна лятната академия на фондация "Заедно в час"

“Кулинарни експерименти” и “Създаване на приказки” са част от заниманията в тазгодишното издание на лятната занималня на фондация „Заедно в час“ . Единадесетото издание на лятната академия започна днес и продължава в рамките на три седмици до 12 август. За второ лято заниманията в академията се провеждат изцяло онлайн , заради пандемията от..

обновено на 27.07.21 в 08:58

Преизчисление на пенсиите от догодина е по- удачният вариант

Дисбалансите на пенсиите в България се огромни и преизчисляване трябва да има, но не преди края на тази година, смята зам.- председателя на Икономическия и социален съвет Лидия Шулева. Като бивш икономически и социален министър тя коментира предложенията на служебния кабинети на политическите партии в новото НС. 2011  и 2012 година пенсиите въобще не..

обновено на 26.07.21 в 12:42

Интермодалността - цел на транспортните европроекти

В рамките на една година през Интермодален терминал Пловдив са превозени 25 000 ремаркета. Това е трикратно увеличаване спрямо прогнозите за превози от автомобилни тежкотоварни композиции към железопътен транспорт. Цанко Станчев , управител на терминала посочи резултатите:  „ Резултатите са доста добри, даже надминаха нашите очаквания...

публикувано на 26.07.21 в 11:51

За зловещото отношение към кучетата вина имаме всички

"Зловеща история, която е във фаза досъдебно производство“, нарече Мариана Неделева – администратор на  група „Зоодоброволците“ в мрежата, убийството на бездомни кучета в Смолянско. За скандалния случай бяха изпратени десетки сигнали.  По думите й, около 40 кучета, сред които бременни животни и майки, са били захвърлени по пътя към връх..

публикувано на 26.07.21 в 11:50

В България ваксинационната кампания е невидима

„Миналата седмица беше последната тиха седмица. Надявам се до края на лятото да се запази тази тенденция, но случаите вече започнаха да се увеличават“, каза проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той допълни, че наблюденията на Националния център по заразни и паразитни болести наблюдава и увеличение на броя..

публикувано на 26.07.21 в 11:40