Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

| обновено на 18.06.21 в 15:41



От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото.

Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село Брестовица, които са взети и изследвани от РЗИ-Пловдив, няма констатирани отклонения по показател манган и по останалите химични вещества, които се изследват съобразно изискванията на наредба 9 за качеството на водата за питейно-битови цели. 

От своя страна Емануела Караманова, която е председател на Гражданското сдружение "Живот за Брестовица", каза, че е получила писмо с данните от РЗИ. Тя обаче изрази съмнение в начина, по който се качва на сайта на РЗИ Пловдив информацията с данните от измерванията:

"Всикчо това, от януари до юни, е качено наведнъж, което означава, че не е присъствало преди това на сайта. Освен това писмото на РЗИ се отбелязва, че това не са всичките проби, защото за някои от тях още нямали точно и ясно разрешение от ВиК дали да ги публикуват или не. 

Просто мисля,че се крият някакви данни защото не е удобно за някои сега да се изнесат", каза Емануела Караманова. На въпрос дали хората от селото са окуражени от предложеното на срещата при областния управител водният проект на Брестовица да се включи в плана за възстановяване и да се търсят европейски средства, Емануела Караманова отговори:

"Това не е решение. Това са едно 4-5 години, в които нещата ще се запазят такива".

"Поисках от госпожа Манчева (директор на РЗИ Пловдив), данните, които се пубикуват на сайта на РЗИ, да бъдат в пълно съответствие с пробите, които се вземат. Това каза пред Радио Пловдив обладстният управител Ангел Стоев по случая с наличието на манган в питейната вода на Брестовица. 

На въпрос може ли при тези данни работата по строителство на нов водопровод да бъде определена като спешна, Ангел Стоев отговори:

"Още от вчера в МРРБ са започнали разговори и се търси работно решение, което да бъде максимално бързо и удовлетворяващо жителите на Брестовица. Аз се надявам, че още в началото на следващата седмица ще имаме работен вариант, който да бъде одобрен и да се започне работа".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29