Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Концерт "Завинаги в сърцата" с музиката на Милчо Левиев

Милчо е с нас на всеки концерт, убедени са неговите приятели музиканти

Концерт „Завинаги в сърцата“ с музиката на гениалния Милчо Левиев ще се състои в събота на сцената на Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Той ще събере на една сцена известни у нас и по света музиканти, които са приятели на маестро Левиев.

„Завинаги в сърцата“ ще представи една от последните творчески идеи на композитора Милчо Левиев, породила създаването на оригинални аранжименти за глас и камерни инструментални формации върху теми от емблематични произведения на Барток, Шопен, Владигеров, Равел, Вила-Лобос, Чайковски, Рахманинов. Наследството, с което ни дари Маестрото е без аналог в световната културна енциклопедия.

„Първо възникна идеята да завършим един проект на Милчо Левиев. И след това трябваше да го представим. С уважение към Пловдив, решихме да го представим първо тук – в града на Милчо. Милчо работи много години по този проект, той обичаше много да изпипва нещата“, разказа в интервю за Радио Пловдив известната певица и съпруга на Милчо Левиев - Вики Алмазиду.

В концерта участват Вики Алмазиду – Гърция, Антони Дончев Трио, Валери Костов – аранжименти и адаптация.  Солисти: Теодосий Спасов, Д. Линкс – САЩ, Йоанис Корцоглу –Гърция, Влатко Стефановски, С. Лацияс – Гърция и Тодор Бакърджиев. 

„Това е интересното на този албум и на концерта е, че Милчо Левиев ни събира – всички нас, които сме били до него и сме свирили неговата музика музика. И за нас е празник да се срещнем“, заяви в интервю за Радио Пловдив известният музикант Теодосий Спасов.

Значимостта на маестро Милчо Левиев за глобалната музикална сцена и култура, не може да бъде дефинирано и съотнесено към генетичния потенциал на единични географски ширини, територии и човешки популации . Бягайки от злото и от родния си Пловдив, в началото на съзнателния си път, в края му, Маестрото се оказа на един своеобразен световен връх, който го дефинира, като „гражданин на света“ с безапелационен принос към неговото развитие. 

Вики Алмазиду припомни и основното послание на Милчо Левиев, а именно – „Не се страхувайте!“.

„Милчо винаги се бореше за всички форми на свободата, в музиката и във всичко“, каза още Алмазиду.

Концертът „Завинаги в сърцата“ се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 година и с подкрепата на Министерство на културата.

„Завинаги в сърцето“  е поклон и респект към големите в музиката!

Концертът е с променено място, заради метеорологичните условия. Той ще се състои в Дома на културата „Борис Христов“ от 20.30 часа.

В звуковия файл можете да чуете интервютата с Вики Алмазиду и Теодоси Спасов.
Още от категорията

В „Срещите” разговор с Христо Нанев за това чудо - регресиите

Повод за темата на предаването е току-що появилата се на пазар книга на Христо Нанев „Мистериите на българските регресии. Хроники на подсъзнанието”. Ровейки се из човешката душа авторът с удоволствие повтаря Сократ: „Убеден съм, че съществува следващ живот и че живите идват от света на мъртвите”...

обновено на 24.07.21 в 10:26

“Anime & Gaming Festival” се завръща в Пловдив

Японската поп култура идва в Пловдив с Аниме и гейминг фестивал.  Днес и утре на площад Централен организаторите обещават незабравими моменти с Гейминг, Косплей, К-поп, базар и работилници.  Входът е свободен, а във фейсбук страницата на събитието ще се обявяват конкурсите и атракциите, в които всеки ще може да се включи.  Събитието започва в..

публикувано на 24.07.21 в 08:40

Забавни игри запознават с културното наследство на Пловдив

Днес и утре в Пловдив ще се състои първото издание на играта "Лов на градски съкровища". Целта ѝ е под формата на забавни приключения да запознае и разкрие прочути или почти неизвестни пловдивски забележителности. Играта е безплатна и подходяща както за индивидуални играчи, така и за отбори от по двама или до 10 души, приятели и семейства...

публикувано на 24.07.21 в 08:30

Концерт на рок звездата Джордж Гакис в Капана

Джордж Гакис – един от най-прочутите гръцки рок певци и музиканти, ще изнесе концерт на откритата сцена в кв. Капана. Събитието е организирано от четири партньорски клуба на улица „Абаджийска“. Гакис има издадени четири албума, като в последния участват звезди от ранга на Джо Лин Търнър, Боби Рондинели Джеймс Котак, Грег Смит. Пял е на големи..

публикувано на 24.07.21 в 08:24

В Паталеница играят "Комедия от грешки"

„Комедия от грешки“ ще развесели жителите на пазарджишкото село Паталеница тази и утре вечер. Под открито небе в двора на ОУ „Константин Величков“  за 22-та поредна година Компания „Петровден“  ще играе пиеса на Шекспир. „Комедия от грешки“ е история за две двойки близнаци, две сестри, чужди земи, отчуждени родители, екзотични търговци, едно..

обновено на 23.07.21 в 10:08