Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Надпяване на събор в Смилян

С традиционния фолклорен събор "Изворен глас" в с. Смилян на 19 юни ще се открие Фестивалът на дивите цветя в Родопите, съобщиха организаторите. 

Фестивалът се възстановява като събитие, след като през юни 2020 г. бе отменен заради ковид пандемията. Пешеходни и вело турове, концерти, творчески ателиета, празник на мащерката, възстановяване на обичаи, свързани с Еньовден са включени във фестивалната програма, която продължава до 27 юни.
Фестивалът на дивите цветя се провежда на територията на 7 села от горното поречие на Арда - Смилян, Могилица, Арда, Горна Арда, Кошница, Сивино и Киселчово. Надпяване, надиграване, изпълнения на разказвачи на истории на родопски диалект ще се представят на събора "Изворен глас" с участието на самодейни състави от региона. 

Ателие "Еньовденски изцеления" с обучение как да са разпознават и събират родопски билки е планирано от 22 до 24 юни. На самия Еньовден ще се изпълнят традиционни ритуали за празника.
По време на фестивала ще бъде представена книгата "Етноботаника" с автор Георги Мишев.


Още от категорията

Пламен Николов е кандидатът на ИТН за министър-председател

Депутатът Пламен Николов e кандидатът за премиер на "Има такъв народ". Той получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.  Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов и депутатите Филип Станев, Ивайло Вълчев, Станислав Балабанов и Пламен Николов бяха в президентството, за да получи партия ИТН мандат за съставяне..

публикувано на 30.07.21 в 17:28

Пожар във виетнамските общежития в "Кършияка"

Пожар в стая на 7 етаж в бившите виетнамски общежития на бул  "Дунав" е пламнал около 15 часа.  Веднага към място са насочени  4 екипа на пловдивската пожарна.За по- малко от 30 минути след пристигането си, пожарникарите са потушили огъня. По думите на очевидци първите етажи на срадата се използват като социален център, а  5 и 6-ти етаж са..

обновено на 30.07.21 в 17:20

Работник загина при инцидент в цех за сладки в Съединение

41-годишен работник загина при взрив в цех за производство на дребни сладки в кв. "Точиларци" на град Съединение.  Инцидентът се е случил днес около обяд, докато мъжът работел край печка, в която се пекат сладките. Взривната вълна го отхвърлила към стената и при удара той си е ударил главата и е изпаднал в кома. Получил е и множество рани по тялото...

публикувано на 30.07.21 в 16:27

Условна присъда за пиян шофьор

1 година лишаване от свобода условно с 4 години изпитателен срок и лишаване от право да управлява автомобил 2 години. Това е присъдата на Районен съд Пловдив за 32-годишен мъж, хванат да кара кола след употреба на значително количество алкохол.  На 27 юли малко преди 11 часа предиобед мъжът е управлявал автомобил „Шкода Фабия“ по ул. „Димитър..

публикувано на 30.07.21 в 15:30

Ангел Стоев настоява да спре работата на кариерите над Белащица

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев днес изпрати писмо до министрите на енергетиката Андрей Живков, на околната среда и водите Асен Личев и на регионалното развитие Виолета Комитова по повод дейността на кариерите в землището на село Белащица.   Областният управител настоява за спиране дейността на концесионера „Европейски пътища“, който..

обновено на 30.07.21 в 14:52