Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Св. Дух празнуват община Калояново, гр. Стамболийски и с. Дедево

| обновено на 21.06.21 в 10:23

Днес православните християни честват празника Свети Дух. 

Той се отбелязва 51 дни след Великден, в деня след празника Петдесетница и е винаги в понеделник. На този празник Православната църква почита Светия Дух – едно от трите лица на Светата Троица. 

Празникът поставя край на цикъла от Великденски празници, които всяка година са на различна дата.

Сутринта пловдивският митрополит Николай ще отслужи тържествена литургия в едноименния храм в карловското село Пролом, а по обяд параклисът „Свети Дух“ в Дедево ще събере жителите на селото на водосвет и курбан за здраве. 

За  високопланинското село денят е по-специален, тъй като се вярва, че преди 400 години точно на този ден край ручея „Свети Дух“ в Родопите се е заселил родът на овчар, дал началото на селището. 

Денят на Св. Дух е празник и на град Стамболийски. Тържествата, които започнаха в събота, днес продължават с концерти на хор „Авлигите“, ансамбъл „Южняче“, танцова формация „Траке“ и празнична заря. 

Днес е празник и на община Калояново. За празника ще бъде отслужена света литургия в местната църква „Св. Троица“, а след това ще бъде даден курбан за здраве. Тържествата са скромни заради неотминалата все още пандемия, каза пред Радио Пловдив врид кметът Веселин Бонов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започва фестивалът "Нощ на ангелите"

За пета поредна година благотворителният фестивал „Нощ на ангелите“ ще превърне Пловдив в град на доброто. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив, а входът е свободен. Тази година събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Младежки Център – Пловдив, със съдействието на повече от 60 фирми и..

публикувано на 14.09.24 в 08:43

Тридневен траур в армията за загиналите вчера пилоти

В Българската армия е обявен тридневен траур в памет на майор Петко Димитров и старши-лейтенант Венцеслав Дункин. Двамата пилоти загинаха вчера при тренировъчен полет в авиобаза Граф Игнатиево-част от подготовката за планираното за днес авиошоу. Припомням, проявата бе отменена. Днес е ден на траур и в община Разлог, където е роден Венцеслав..

публикувано на 14.09.24 в 08:40

Присъда от 4 години затвор получи насилникът на Ванеса

Присъда от четири години затвор получи 30-годишният Цветомир Пенков от районния съд в Пловдив заради домашното насилие над жената, с която живели на семeйни начала и имат малко дете. Лишаването от свобода той ще изтърпи при първоначален строг режим.  Насилникът признава вината си. Има сключено споразумение с прокуратурата, което е одобрено от..

обновено на 13.09.24 в 18:09

Загинали са и двамата пилоти на разбилия се в "Граф Игнатиево" самолет

Двамата пилоти на катастрофиралия днес по обед военен самолет за загинали, съобщи на брифинг в базата министърът на отбраната Атанас Запрянов. Съболезнования за загубата изрази служебният премиер Димитър Главчев, който също пристигна на място. Това са инструкторите майор Петко Димитров на 51 години и и ст. лейтенант Венцислав Докин на 28 години...

обновено на 13.09.24 в 17:49

Отворено е движението през кръговото на Централна гара

Отвориха за движение кръговото кръстовище до Централна жп гара в Пловдив. В 17:10 ч. тръгна първият автомобил.  На отварянето на кръстовището бяха кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместниците му Тошо Пашов и Иван Стоянов.  "Поетите ангажименти от нас и от изпълнителите към НКЖИ, втори обект за два дни, с оглед на предстоящият първи учебен ден,..

обновено на 13.09.24 в 17:49