Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Възможно е 62% от пазарджиклии да са преболедували COVID

Проучване на частна лаборатория сочи, че над 40% от населението на България се е срещало с коронавируса, в Пловдивска област са 44% от жителите

Снимка: pirogov.eu

София

Пазарджишка област е начело на класацията по брой хора, които са се срещнали с коронавируса. Национално изследване на една от големите вериги лаборатории показва, че 62% от жителите на Пазарджишка област са преминали през COVID-19

Проучването е правено в периода 25 май-11 юни въз основа на случайна извадка на 2600 проби за антитела от 38 населени места в страната. То показва, че малко над 40% от населението в страната е възможно да се е срещало с коронавируса.

Пред БНР собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев обясни, че са изследвани проби на хора, които са посетили по някакъв повод лабораториите в последните дни на май и началото на юни. Лекарят направи уговорката, че това не е национално представително проучване, а моментна снимка.

Проучването беше представено в Министерството на здравеопазването, а служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че започва национално изследване, което ще интегрира данните от всички лаборатории, болници и други здравни заведения и ще покаже реално колко хора у нас са се срещали с вируса от 1 март 2020 година насам и колко близо сме до колективния имунитет. 

Данните за отделните области варират. 

В Пазарджик e отчетен най-високият дял наличие на антитела - 62%, в Ямбол - 56%, Хасково – 55%, Сливен – 53%, Кърджали - 52%, Велико Търново, Горна Оряховица и Габрово – 51%, Русе - 49%, Бургас – 45%, Пловдив - 44%Враца -38%, Варна -35%, в Плевен -33%,  в София – 31%.


Пазарджик

В РЗИ-Пазарджик няма информация за националното лабораторно проучване, което поставя Пазарджишка област начело в класацията по брой хора, преминали през COVID-19. Това заяви пред Радио Пловдив д-р Иванка Василева от дирекция "Надзор на заразните болести" в пазарджишката здравна инспекция. Тя каза още, че дори не е чувала за тази лаборатория и уточни, че работят само с две лаборатории – едната в Панагюрище, другата – националната референтна в София.

По данни на инспекцията в Пазарджишка област преболедувалите коронавирус са 11 328, оздравели са 9831, а 863-ма души са починали.

44 385 са общо имунизираните жители на областта, от тях 20 070 са със завършена ваксинация. Намалява броят на желаещите да се ваксинират, отчитат от РЗИ  Пазарджик.

За огласеното днес национално лабораторно изследване и за актуалната ситуация в Пазарджишка област с д-р Иванка Василева разговаря Антоанета Петричанска.

Интервюто е в звуковия файл. 

Още от категорията

Пет сигнала за горещи работни помещения провери ИТ-Пловдив

Жълт код за високи температури е обявен за днес в 16 области в страната.  Предупреждението е в сила в почти всички райони на Централна и Западна България.  В тези, за които е обявен жълт код, се очакват температури над 35 градуса по Целзий.  Как работодателите спазват препоръките за работа на открито, кои са мерките и какви проверки се..

обновено на 27.07.21 в 11:43

Земеделието има нужда от свежите идеи на частния бизнес

Земеделците имат недоволства към националния план за възстановяване, който ще представим в Брюксел. Светлана Боянова, председател на УС на Института за агростратегии и иновации говори в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив за възможностите пред напоителните системи, и кои браншове от селското стопанство остават с по-малко средства в плана?..

публикувано на 27.07.21 в 11:07

Рестартирай Европа: Европейският съвет за иновации

10 милиарда евро е бюджетът на Европейския съвет по иновациите за периода от 2021г до 2027 г. При старта му комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел зказа, че " в Европа има много иновативни и талантливи новосъздадени предприятия, но твърде често те си остават малки или се..

публикувано на 27.07.21 в 10:54

Да направим всичко възможно да ограничим вълната от Ковид-19

От нас зависи дали ще има четвърта вълна от Ковид-19 в България. Така проф. Ани Кеворкян , от катедра "Емидемиология и медицина на бедствените ситуации" в Медицински университет - Пловдив коментира темата на закъснелите ваксинации срещу вируса у нас.  Проф. Кеворкян посочи, че България изостава значително в темпа на ваксинации, като се нареждаме..

обновено на 27.07.21 в 10:06

Започна лятната академия на фондация "Заедно в час"

“Кулинарни експерименти” и “Създаване на приказки” са част от заниманията в тазгодишното издание на лятната занималня на фондация „Заедно в час“ . Единадесетото издание на лятната академия започна днес и продължава в рамките на три седмици до 12 август. За второ лято заниманията в академията се провеждат изцяло онлайн , заради пандемията от..

обновено на 27.07.21 в 08:58