Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Възможно е 62% от пазарджиклии да са преболедували COVID

Проучване на частна лаборатория сочи, че над 40% от населението на България се е срещало с коронавируса, в Пловдивска област са 44% от жителите

Снимка: pirogov.eu

София

Пазарджишка област е начело на класацията по брой хора, които са се срещнали с коронавируса. Национално изследване на една от големите вериги лаборатории показва, че 62% от жителите на Пазарджишка област са преминали през COVID-19

Проучването е правено в периода 25 май-11 юни въз основа на случайна извадка на 2600 проби за антитела от 38 населени места в страната. То показва, че малко над 40% от населението в страната е възможно да се е срещало с коронавируса.

Пред БНР собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев обясни, че са изследвани проби на хора, които са посетили по някакъв повод лабораториите в последните дни на май и началото на юни. Лекарят направи уговорката, че това не е национално представително проучване, а моментна снимка.

Проучването беше представено в Министерството на здравеопазването, а служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че започва национално изследване, което ще интегрира данните от всички лаборатории, болници и други здравни заведения и ще покаже реално колко хора у нас са се срещали с вируса от 1 март 2020 година насам и колко близо сме до колективния имунитет. 

Данните за отделните области варират. 

В Пазарджик e отчетен най-високият дял наличие на антитела - 62%, в Ямбол - 56%, Хасково – 55%, Сливен – 53%, Кърджали - 52%, Велико Търново, Горна Оряховица и Габрово – 51%, Русе - 49%, Бургас – 45%, Пловдив - 44%Враца -38%, Варна -35%, в Плевен -33%,  в София – 31%.


Пазарджик

В РЗИ-Пазарджик няма информация за националното лабораторно проучване, което поставя Пазарджишка област начело в класацията по брой хора, преминали през COVID-19. Това заяви пред Радио Пловдив д-р Иванка Василева от дирекция "Надзор на заразните болести" в пазарджишката здравна инспекция. Тя каза още, че дори не е чувала за тази лаборатория и уточни, че работят само с две лаборатории – едната в Панагюрище, другата – националната референтна в София.

По данни на инспекцията в Пазарджишка област преболедувалите коронавирус са 11 328, оздравели са 9831, а 863-ма души са починали.

44 385 са общо имунизираните жители на областта, от тях 20 070 са със завършена ваксинация. Намалява броят на желаещите да се ваксинират, отчитат от РЗИ  Пазарджик.

За огласеното днес национално лабораторно изследване и за актуалната ситуация в Пазарджишка област с д-р Иванка Василева разговаря Антоанета Петричанска.

Интервюто е в звуковия файл. 

Още от категорията

Най-опасни са коалициите, родени от икономически интереси

Партиите, които в момента са на политическия небосклон, са партии без лична идеология – те се самоопределят като десни и леви, като фили към една или друга държава, но нямат идеология, заяви в интервю за предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив общинският съветник от "Алтернатива за Пловдив" и директор на ЕГ Пловдив Николай Радев, който шест..

публикувано на 27.09.23 в 16:53

Правителството трябваше да реши за ракетите С-300

"Механизмът за поддържане на ракетните комплекси С-300 бе свъзан с участието на руски фирми, което на практика вече е невъзможно". По думите на военния експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов това е валидно и за други оръжейни системи в страната и трябва да се мисли как да бъде намален риска от използването им. Днес Народното..

публикувано на 27.09.23 в 16:49

Видеа помагат на глухите да опознаят културните паметници

Проектът "Мост на толерантността" представя значими културни паметници в България чрез видео-жестов превод за глухи хора. Целта му е пълната интеграция на тежкочуващите в обществото. Той е реализиран от председателя на фондация "Развитие и интеграция" Силвана Павлова и жестовия преводач Росица Караджова - първият глух лектор у нас.    На..

публикувано на 27.09.23 в 11:21
Даниел Парушев

Студенти настояват за ремонт на общежитие в Пловдив

Представители на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) ще се срещнат с кмета на Пловдив Здравко Димитров и председателя на Общинския съвет Александър Държиков. На срещата те ще търсят необходимите решения за предоставяне на сградата на студентското общежитие "Димитър Благоев", което се намира в Пловдив, на бул. "България" 121 и..

публикувано на 27.09.23 в 10:25

Ремонтите в Пловдив върнаха летния график на 15 линии

15 от общо 29 автобусни линии на градския транспорт в Пловдив ще се движат по лятно разписание,  съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Причина са продължаващите строително-монтажни работи по бул. „Александър Стамболийски”, бул. „Дунав”, бул. „Васил Априлов”, ул. „Брезовско шосе”, ул. „Даме Груев”, бул...

публикувано на 26.09.23 в 10:02