Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа" с преход към зелен водород

Зеленият пакт на ЕС е план за действие срещу измененията на климата и влошаването на екосредата. Крайната му цел е икономиката на общността да стане модерна, ресурсно ефективна и конкурентоспособна, като след 30 години да няма нетни емисии на парникови газове, а икономическият растеж да не зависи от използването на ресурси. Един от стълбовете за решаването на енергийните потребности е премиването към зелен водород. 

Одобреният от Европарламента Фонд за справедлив преход ще компенсира страните – членки за постигането на климатична неутралност до 2050-та година. Той е с общ бюджет 17.5 милиарда евро, като Полша, Германия, Испания, Чехия и България ще получат най- голям дял от финансирането, за да смекчат последствията за регионите и хората, зависещи от минната индустрия и подпомогнат трансформацията към зелена икономика. 

Страната ни ще разполага с 1,3 млд евро, които ще насочи приоритетно към Стара Загора, Перник и Кюстендил, свързани с добива на въглища и производството на ел. енергия от изкопаеми горива. Ще се финансират преквалификацията на заетите във въглищните централи, модернизирането на енергетиката и местните предприятия, ще се инвестира във възобновяемите енергийни източници, обясни евродепутатът Андрей Новаков. Според него с тези средства трябва да се намалят вредните емисии, а от друга хората да не остават без работа.

 Освен за подкрепа на най- зависимите от изкопаеми горива региони България е успяла да договори средствата да се използват и за инвестиции в мощности, които използват природен газ като преходно гориво към водород,  каза евродепутатът Цветелина Пенкова. 

„Водородът все още представлява малка част от енергийния микс на Европа, като 90 на сто производството е базирано на изкопаеми горива. В Германия в момента се правят най- големите разработки за внедряването на зеления водород, но те няма да приключат следващите 7 години и затова се стигна до идеята за преходно гориво“, обясни евродепутатът и добави, че  производството, съхранението и преноса на зеления водород са ключовите проблеми, които трябва да се решат.

Професорът от Техническия университет Христо Василев е убеден, че преминаването у нас към зелена енергия е необратим процес. Навлизането на зеления водород като енергиен източник също и то чрез изграждането на възобновяеми енергийни източници. 

Прогнозата на професора е, че цената на ел. енергията от ВЕИ-та ще пада през следващите години като абсолютният й минимум  в света вече е постигнат през април тази година. "Най- добрата технология за получаване на зелен водород в момента е чрез т. нар. PEM електролизери. Те обаче трябва да работят по 12 часа на ден средногодишно, за да се изплати инвестицията. Транспортирането и съхранението  на водорода е скъпо, затова като актуална технология е преобазуването му в зелен амоняк или син метан. Синият метан може да се транспортира по газопроводите и да се съхранява в хранилищата за природен газ. Така може да се постигне ценови паритет на цената на зеления водород", убеден е проф. Христо Василев.


Още от категорията

Пет сигнала за горещи работни помещения провери ИТ-Пловдив

Жълт код за високи температури е обявен за днес в 16 области в страната.  Предупреждението е в сила в почти всички райони на Централна и Западна България.  В тези, за които е обявен жълт код, се очакват температури над 35 градуса по Целзий.  Как работодателите спазват препоръките за работа на открито, кои са мерките и какви проверки се..

обновено на 27.07.21 в 11:43

Земеделието има нужда от свежите идеи на частния бизнес

Земеделците имат недоволства към националния план за възстановяване, който ще представим в Брюксел. Светлана Боянова, председател на УС на Института за агростратегии и иновации говори в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив за възможностите пред напоителните системи, и кои браншове от селското стопанство остават с по-малко средства в плана?..

публикувано на 27.07.21 в 11:07

Рестартирай Европа: Европейският съвет за иновации

10 милиарда евро е бюджетът на Европейския съвет по иновациите за периода от 2021г до 2027 г. При старта му комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел зказа, че " в Европа има много иновативни и талантливи новосъздадени предприятия, но твърде често те си остават малки или се..

публикувано на 27.07.21 в 10:54

Да направим всичко възможно да ограничим вълната от Ковид-19

От нас зависи дали ще има четвърта вълна от Ковид-19 в България. Така проф. Ани Кеворкян , от катедра "Емидемиология и медицина на бедствените ситуации" в Медицински университет - Пловдив коментира темата на закъснелите ваксинации срещу вируса у нас.  Проф. Кеворкян посочи, че България изостава значително в темпа на ваксинации, като се нареждаме..

обновено на 27.07.21 в 10:06

Започна лятната академия на фондация "Заедно в час"

“Кулинарни експерименти” и “Създаване на приказки” са част от заниманията в тазгодишното издание на лятната занималня на фондация „Заедно в час“ . Единадесетото издание на лятната академия започна днес и продължава в рамките на три седмици до 12 август. За второ лято заниманията в академията се провеждат изцяло онлайн , заради пандемията от..

обновено на 27.07.21 в 08:58