Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ромите се плашат за здравето си и отказват ваксини срещу Ковид-19

Хората в Столипиново продължават да мислят, че във ваксините има чипове

Към темите на програма "Ден след ден" се добавя и инициативата на Министерството на здравеопазването да популяризира ваксинацията на ромското население, а най- големият квартал в страната, а и не само, е „Столипиново“ в Пловдив. Разговор със здравния медиатор Гюлезар Садък за бойкота в ромските махали към Ковид-ваксините. 

Садък каза, че все още има страх от ваксините, защото сред общността има много слухове за най-различни чипове в тях. "Това е нещо друго, не е ваксина казват ромите и може да доведе до смърт",  посочи здравният медиатор. Тя припомни, че ромите от януари насам не искат ваксини, от друга страна те знаят, че медиаторите са мост между институциите и местната общност. 

"Преди 10 дни имаше мобилен пункт, само 10 човека минаха за ваксини срещу Ковид-19, и тогава от РЗИ се свързаха с лидерите на квартала, те са обещали хората да отидат на мястото, но никой не се е появил през деня", припомни Садък.  

От МЗ съобщиха, че ромите са поискали средства, за да се ваксинират и да популяризират процеса. 

Садък каза, че такова нещо не се е случвало в махалите  и не би се случило сред здравните медиатори, за неформалните лидерите не може да даде мнение. Според нея хората се плашат и се притесняват за здравето, въпреки че  им обясняват на майчиния език.

"Дезинформацията е завладяла ромските махали, имало е болни в Столипиново, но е малък процент от населението. Ромите не вярват, че има такова заболяване, повечето го наричат пневмония", каза медиаторът. Тя смята, че много малко от ромите разбират, че има Ковид-19.

"Няма да обърнат внимание и на ваксините за децата над 12 години, няма да им повярват", смята Гюлезар Садък. Тя посочи, че дори задължителните имунизации сред децата не са поставени в пълна степен. 

Още от категорията

Пет сигнала за горещи работни помещения провери ИТ-Пловдив

Жълт код за високи температури е обявен за днес в 16 области в страната.  Предупреждението е в сила в почти всички райони на Централна и Западна България.  В тези, за които е обявен жълт код, се очакват температури над 35 градуса по Целзий.  Как работодателите спазват препоръките за работа на открито, кои са мерките и какви проверки се..

обновено на 27.07.21 в 11:43

Земеделието има нужда от свежите идеи на частния бизнес

Земеделците имат недоволства към националния план за възстановяване, който ще представим в Брюксел. Светлана Боянова, председател на УС на Института за агростратегии и иновации говори в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив за възможностите пред напоителните системи, и кои браншове от селското стопанство остават с по-малко средства в плана?..

публикувано на 27.07.21 в 11:07

Рестартирай Европа: Европейският съвет за иновации

10 милиарда евро е бюджетът на Европейския съвет по иновациите за периода от 2021г до 2027 г. При старта му комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел зказа, че " в Европа има много иновативни и талантливи новосъздадени предприятия, но твърде често те си остават малки или се..

публикувано на 27.07.21 в 10:54

Да направим всичко възможно да ограничим вълната от Ковид-19

От нас зависи дали ще има четвърта вълна от Ковид-19 в България. Така проф. Ани Кеворкян , от катедра "Емидемиология и медицина на бедствените ситуации" в Медицински университет - Пловдив коментира темата на закъснелите ваксинации срещу вируса у нас.  Проф. Кеворкян посочи, че България изостава значително в темпа на ваксинации, като се нареждаме..

обновено на 27.07.21 в 10:06

Започна лятната академия на фондация "Заедно в час"

“Кулинарни експерименти” и “Създаване на приказки” са част от заниманията в тазгодишното издание на лятната занималня на фондация „Заедно в час“ . Единадесетото издание на лятната академия започна днес и продължава в рамките на три седмици до 12 август. За второ лято заниманията в академията се провеждат изцяло онлайн , заради пандемията от..

обновено на 27.07.21 в 08:58