Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговци на гласове оказват предизборен натиск в Смолянско

Министър Бойко Рашков цитира управителя на Смолянска област

| обновено на 25.06.21 в 10:00


Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков заяви след днешното заседание на кабинета, че областният управител на Смолян Стефан Сабрутев му е съобщил, че в някои от населените места в областта се оказва безпрецедентен натиск преди изборите върху обикновени български граждани, който ще гласуват.

"Всичко се използва за натиск – ако някой отиде да си купи дърва от горското стопанство, например", посочи Рашков.Той добави, че има идентифицирани множество хора, които създават организация за купуване на гласове.

"Спрямо тези лица ще се предприемат необходимите законови мерки. Нека всички, които се занимават с тази дейност да знаят, че ние няма да останем безучастни", категоричен бе Бойко Рашков. 

Областният управител на Смолянска област Стефан Сабрутев отказа да посочи конкретни имена и населени места, защото по случая тече проверка. 

Той обясни схемата на натиска върху избиратели: "Обикалят служители на горски стопанства и обясняват, че при спечелване на изборите от определена партия няма да има дърва за огрев за хората. В една планинска област, където хората се топлят предимно на дърва, за тях това е много важно и е голям проблем. Има случаи и в държавни структури, които оказват натиск на подчинени или при искането на определени услуги", посочи Сабрутев.

Проблемът не е от вчера и се стремим да го пресечем, допълни той.

Сабрутев отказа да посочи конкретни населени места или партии. "Натиските са по няколко линии. Някои райони са се превърнали във феодални имения и там не можеш и чистачка да назначиш, ако не се поклониш на даден ръководител на определено дружество, да речем", каза той. 

Цялото интервю на Антоанета Петричанска с областния управител на Смолян Стефан Сабрутев е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Модерна инсталация на Римския стадион провокира пловдивчани

500 сребърни чували с неясно съдържание бяха струпани на Римския стадион. Гледката удиви минаващите покрай тях пловдивчани.  Инсталацията е на Севдалина Кочевска и е подготвяна за старта на Седмицата на съвременното изкуство, която се открива на 2-ри септември. Тя е част от Есенния салон на изкуството. "Инсталацията е вид надграждане на..

публикувано на 30.08.22 в 15:31

Пет мобилни секции за карантинираните в Пловдив

Пет подвижни секционни избирателни комисии за карантинирани и хора в изолация ще бъдат създадени в Пловдив. Това предлагат от Община Пловдив на базата на подадените до 10 ноември 63 заявления за гласуване от избиратели, съобщи в интервю за Радио Пловдив секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева. Предложението вече е изпратено до 16-та..

публикувано на 11.11.21 в 13:48

Изборните бюлетини пристигнаха в Пазарджик

Бюлетините за изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември бяха доставени по обяд пред Областната администрация в Пазарджик. Общият им брой за двата избора в областта е 482 000. При засилена полицейска охрана те бяха транспортирани до Областна администрация Пазарджик и днес ще бъдат предадени по график на..

публикувано на 10.11.21 в 12:31

Хартиените бюлетини за вота в неделя пристигнаха в Пловдив

Със  засилена полицейска охрана в Областната администрация на Пловдив пристигнаха 1 205 000 хартиени бюлетини, предназначени за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември. 617 000 бройки са предназначени за избирателните секции в 16 МИР Пловдив град, а 588 000 за МИР 17 Пловдив област...

публикувано на 08.11.21 в 13:58

ВАС отмени решението на ЦИК за броенето на разписките

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини, съобщиха от съда. Административно дело № 10928 от 2021 г. беше образувано по жалби на..

публикувано на 04.11.21 в 13:01