Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До 194 лв. пожизнена пенсия от частните фондове, засега

Тече последната седмица за прехвърляне на парите за втора пенсия от частен фонд в НОИ. Какви са възможностите за избор пред хората, които все още не са решили дали да получават и втора пенсия или да вземат само една като прехвърлят партидите си от универсален пенсионен фонд в Националния осигурителен институт? 

Според  Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване:

"Подобни срокове притесняват хората, които се осигуряват във втори стълб, създават им чувство за несигуроност, защото времето ги притиска, а повечето от тях не могат да са съвсем сигурни в тази сложна материя"

По думите й това ги принуждава да си прехвърлят парите в НОИ, за да "не изпуснат срока". Даниела Петкова уточни, че ще има и други прозорци и възможности за прехвърляне, така че бъдещите пенсионери няма от какво да се притесняват.

За съжаление, информация колко хора са си прехвърлили партидите има само в НОИ, отбеляза експертът, и призова на фона и заявките за прозрачност на държавните инстиуции - и НОИ да публикува тази информация.

По данни на фонодвете - от февруари до сега по експертна оценка около 5000 жени, родени между 1960 и 1964 година, на които предстои пенсиониране тази година,  са прехвърлли партидите си от частен фонд в НОИ. Този обем не е изненада, още повече, че на фонана на общо 200 000 жени - то не е съществено, коментира Петкова.

След 19 години осигуряване все има доста хора, които има прекъснат стаж, нямат достатъчно натрупваия, за да си осигурят пожизнена пенсия. Частните фондове имат средства, които да им изплатят, декларира тя.

Като пример - за хората с над 190 вноски  - във втори стълб на пенсионното осигуряване има натрупани средства между 14 500 до 23 000 лева. 

Най - високата пенсия, която сме изчислили за тази стартова група е 194 лева, ако е пожизнена. Тези, които имат по- малко пари - ще могат да си ги получат разсрочено или еднократно, каза в разговора Даниела Петкова.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Художникът Иван Тотев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Иван Тотев, но не бившият кмет, а художникът. Имената на двамата съвпадат случайно, но не случайно те са с различни професионални пътища. Художникът Иван Тотев има редица самостоятелни изложби, а последната той откри преди седмица в София. Произведенията му, предимно скулптури от..

обновено на 27.11.21 в 18:03
Журналистът Валентин Ненков

Пазарджик е в топ 5 по размер на такса смет за граждани и бизнес

От 1 януари 2022 г.  такса смет в община Пазарджик се увеличава с между 30 и над 50 %. Поскъпването важи и за граждани, и за фирми.  Това решение взеха в късния следобед вчера общинските съветници на Пазарджик.  Вносител на предложението за по - високите налози за битовите отпадъци е кметът Тодор Попов. Той се опита да го прокара в..

публикувано на 26.11.21 в 17:16
Радка Аргирова

Новият вариант има повече мутации и ще заразява по-лесно

Нов вариант на КОВИД-19 е засечен в Южна Африка, съобщи СЗО, която днес провежда заседание. До колко е опасен новият щам и дали наличните ваксини предпазват от него, ще коментираме с вирусолога  проф. Радка Аргирова . Тя смята, че все още данните за този вариант са недостатъчни, за да се каже със сигурност дали е опасен.  "Това, което прави..

публикувано на 26.11.21 в 16:45

Зимните курорти са готови за новия сезон

Нашите зимни курорти са готови за новия сезон - както с високата категория на настанителната база, така и с това, че успяха да създадат необходимите условия за комфорта на посетителите и да избягването на зараза , каза пред журналисти в Пловдив  служебният министър на туризма Стела Балтова.  Правителството  има желание и интерес презцялото..

обновено на 26.11.21 в 16:11

В края на преговорите за кабинет камерите трябва да се изключат

Шансовете за ново правителство са добри. Камерите, надявам се, са само първата фаза от преговорите между ПП, БСП, ИТН и ДБ, коментира пред Радио Пловдив политологът доц. Даниел Смилов.  Според него публичността на преговорите дава възможност на преден план да излязат общите черти и идеи на четирите партии и да се демонстрира волята им да формират..

публикувано на 26.11.21 в 15:57