Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 194 лв. пожизнена пенсия от частните фондове, засега

Тече последната седмица за прехвърляне на парите за втора пенсия от частен фонд в НОИ. Какви са възможностите за избор пред хората, които все още не са решили дали да получават и втора пенсия или да вземат само една като прехвърлят партидите си от универсален пенсионен фонд в Националния осигурителен институт? 

Според  Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване:

"Подобни срокове притесняват хората, които се осигуряват във втори стълб, създават им чувство за несигуроност, защото времето ги притиска, а повечето от тях не могат да са съвсем сигурни в тази сложна материя"

По думите й това ги принуждава да си прехвърлят парите в НОИ, за да "не изпуснат срока". Даниела Петкова уточни, че ще има и други прозорци и възможности за прехвърляне, така че бъдещите пенсионери няма от какво да се притесняват.

За съжаление, информация колко хора са си прехвърлили партидите има само в НОИ, отбеляза експертът, и призова на фона и заявките за прозрачност на държавните инстиуции - и НОИ да публикува тази информация.

По данни на фонодвете - от февруари до сега по експертна оценка около 5000 жени, родени между 1960 и 1964 година, на които предстои пенсиониране тази година,  са прехвърлли партидите си от частен фонд в НОИ. Този обем не е изненада, още повече, че на фонана на общо 200 000 жени - то не е съществено, коментира Петкова.

След 19 години осигуряване все има доста хора, които има прекъснат стаж, нямат достатъчно натрупваия, за да си осигурят пожизнена пенсия. Частните фондове имат средства, които да им изплатят, декларира тя.

Като пример - за хората с над 190 вноски  - във втори стълб на пенсионното осигуряване има натрупани средства между 14 500 до 23 000 лева. 

Най - високата пенсия, която сме изчислили за тази стартова група е 194 лева, ако е пожизнена. Тези, които имат по- малко пари - ще могат да си ги получат разсрочено или еднократно, каза в разговора Даниела Петкова.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът може да не подпише указа за смяна на министър

Служебният премиер Димитър Главчев трябва да отговори защо предлага така изненадващо смяна на външния министър. Така политологът доц. Милен Любенов коментира изненадващото предложение Даниел Митов от ГЕРБ да смени на поста министър Стефан Димитров. Той припомни, че предложението дойде след международна конференция, след която заваляха спекулации, а..

публикувано на 16.04.24 в 15:44

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39