Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

До 194 лв. пожизнена пенсия от частните фондове, засега

Тече последната седмица за прехвърляне на парите за втора пенсия от частен фонд в НОИ. Какви са възможностите за избор пред хората, които все още не са решили дали да получават и втора пенсия или да вземат само една като прехвърлят партидите си от универсален пенсионен фонд в Националния осигурителен институт? 

Според  Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване:

"Подобни срокове притесняват хората, които се осигуряват във втори стълб, създават им чувство за несигуроност, защото времето ги притиска, а повечето от тях не могат да са съвсем сигурни в тази сложна материя"

По думите й това ги принуждава да си прехвърлят парите в НОИ, за да "не изпуснат срока". Даниела Петкова уточни, че ще има и други прозорци и възможности за прехвърляне, така че бъдещите пенсионери няма от какво да се притесняват.

За съжаление, информация колко хора са си прехвърлили партидите има само в НОИ, отбеляза експертът, и призова на фона и заявките за прозрачност на държавните инстиуции - и НОИ да публикува тази информация.

По данни на фонодвете - от февруари до сега по експертна оценка около 5000 жени, родени между 1960 и 1964 година, на които предстои пенсиониране тази година,  са прехвърлли партидите си от частен фонд в НОИ. Този обем не е изненада, още повече, че на фонана на общо 200 000 жени - то не е съществено, коментира Петкова.

След 19 години осигуряване все има доста хора, които има прекъснат стаж, нямат достатъчно натрупваия, за да си осигурят пожизнена пенсия. Частните фондове имат средства, които да им изплатят, декларира тя.

Като пример - за хората с над 190 вноски  - във втори стълб на пенсионното осигуряване има натрупани средства между 14 500 до 23 000 лева. 

Най - високата пенсия, която сме изчислили за тази стартова група е 194 лева, ако е пожизнена. Тези, които имат по- малко пари - ще могат да си ги получат разсрочено или еднократно, каза в разговора Даниела Петкова.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

ПП прегъна ГЕРБ и правителство ще има

"Всичко показва, че ГЕРБ тотално се е предал и е готов да слуша диктата на ПП. При това положение шансовете да има редовни правителство се увеличаат многогкратно", прогнозира социологът Кольо Колев в интервю за Радио Пловдив. Според него след формирането на кабинета между първите две политически сили у нас следва опит за овладяване на държавната..

публикувано на 02.06.23 в 14:55
Светлин Тачев

Да има кабинет вече е личен интерес на двете формации

Първите две политически сили са постигнали съгласие за персоналния състав на кабинета с премиери на ротационен принцип Николай Денков и Мария Габриел. През първите 9 месеца начело ще е Денков, а Мария Габриел ще е вицепремиер и външен министър. По следите на преговорите за това как върви конструирането на кабинета на ротация между ПП-ДБ и ГЕРБ- СДС...

публикувано на 02.06.23 в 10:26

Денят на отворените врати в НАО "Рожен" е тази неделя

Дестинацията за разходка ще е с покана за Деня на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН  на 4 юни.  Говорим в програма "Точно днес" с  доц. Никола Петров , директор на НАО "Рожен". Денят на отворените врати по традиция ще се проведе на християнския празник Петдесетница – 4 юни, от..

публикувано на 02.06.23 в 10:18

Благотворително бягане за АГ отделението на МБАЛ"Свети Мина"

Благотворително бягане тази събота ще събира средства за АГ –отделението „Весела“ към общинската болница „Свети Мина“ в Пводив.  Старта ще бъде даден в 9.00 часа  едновременно в София (Южен и Западен парк), Морските градини на Варна и Бургас , Гребен канал Пловдив .  Кампанията се организара от „5kmrun“ и е под наслов „Дари времето си на..

публикувано на 02.06.23 в 10:16

Две поколения деца на българи в чужбина не знаят български език

За децата и родителите през призмата на институциите е разговорът ни с Лилия Божкова, председател на Националното сдружение за закрила на българските деца и семейства. Разговорът следва данните, които публикува Националната мрежа за децата в навечерието на 1 юни в проекта " Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?"..

публикувано на 01.06.23 в 16:29