Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

350 електрически тротинетки тръгнаха в Пловдив

350 нови електрически тротинетки са вече на разположение на пловдивчани на различни локации-  част от които Централната зона, кварталите „Мараша“ „Кършияка“, зоната около ЖП гарата и всички университети.

На страницата на Общината са  посочени позволените територии за паркиране и придвижване, както и правилата за ползване. Всички велоалеи в града са на разположение, а централната улица на града, Цар-Симеоновата градина и Капана ще бъдат част от непозволените територии. Превозното средство се активира с регистриране на разплащателна карта и първоначална такса от 1 лв. За всяка следваща минута ползвателят доплаща по 20 стотинки.

Ограничения има и във възрастта, като право да управляват електрическите тротинетки имат лица над 14 години. Те могат да се придвижват единственото по велоалеите. А лицата над 16 години имат възможност да карат и по платното за движение. Максималната скорост, която тротинетката вдига, обаче е 25 км/час.

Журналистическа анкета, проведена в първия ден от кампанията на електрическите тротинетки, показва, че пловдивчани са склонни да опитат този тип превоз за кратки разстояния. Мнозина обаче поставят цената под въпрос. Аргументите на скептиците са, че доходите на повечето пловдивчани не са достатъчни. 

Друг евентуален проблем, който изтъкват са местата, по които е позволено да се придвижват хората с тротинетки- велоалеите и пътното платно. Пешеходни зони не са позволени. Според някои мястото на тротинетките е на пътя, а според други- на алеите за велосипеди.

Според проведената от нас анкета изглежда, че този въпрос ще остане неразрешен.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Пет сигнала за горещи работни помещения провери ИТ-Пловдив

Жълт код за високи температури е обявен за днес в 16 области в страната.  Предупреждението е в сила в почти всички райони на Централна и Западна България.  В тези, за които е обявен жълт код, се очакват температури над 35 градуса по Целзий.  Как работодателите спазват препоръките за работа на открито, кои са мерките и какви проверки се..

обновено на 27.07.21 в 11:43

Земеделието има нужда от свежите идеи на частния бизнес

Земеделците имат недоволства към националния план за възстановяване, който ще представим в Брюксел. Светлана Боянова, председател на УС на Института за агростратегии и иновации говори в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив за възможностите пред напоителните системи, и кои браншове от селското стопанство остават с по-малко средства в плана?..

публикувано на 27.07.21 в 11:07

Рестартирай Европа: Европейският съвет за иновации

10 милиарда евро е бюджетът на Европейския съвет по иновациите за периода от 2021г до 2027 г. При старта му комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел зказа, че " в Европа има много иновативни и талантливи новосъздадени предприятия, но твърде често те си остават малки или се..

публикувано на 27.07.21 в 10:54

Да направим всичко възможно да ограничим вълната от Ковид-19

От нас зависи дали ще има четвърта вълна от Ковид-19 в България. Така проф. Ани Кеворкян , от катедра "Емидемиология и медицина на бедствените ситуации" в Медицински университет - Пловдив коментира темата на закъснелите ваксинации срещу вируса у нас.  Проф. Кеворкян посочи, че България изостава значително в темпа на ваксинации, като се нареждаме..

обновено на 27.07.21 в 10:06

Започна лятната академия на фондация "Заедно в час"

“Кулинарни експерименти” и “Създаване на приказки” са част от заниманията в тазгодишното издание на лятната занималня на фондация „Заедно в час“ . Единадесетото издание на лятната академия започна днес и продължава в рамките на три седмици до 12 август. За второ лято заниманията в академията се провеждат изцяло онлайн , заради пандемията от..

обновено на 27.07.21 в 08:58