Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкодират още днес черната кутия на падналия Миг- 29

| обновено на 24.06.21 в 16:07

Черната кутия на изтребителя МиГ-29, който падна в морето край Шабла на 9 юни, е намерена. От нея трябва да бъде получена  информация за причините, довели до инцидента, при който загина пилотът на самолета майор Валентин Терзиев от авиобаза "Граф Игнатиево".

Устройството е открито в 10.20 ч, а 10 минути след това вече е било на борда на кораба "Цибър",  съобщи капитан III-ти ранг Мирослав Добрев. 

Кутията е намерена сред множество други останки. Именно те са насочили подводните апарати да  концентрират търсенето в определен район, докато е засечено и самото устройство, добави Йордан Чернаев от варненската частна фирма, помогнала със специализирана машина в търсенето. 

На брифинг пред медиите служебният министър на отбраната Георги Панайотов съобщи за намирането на черната кутия на МиГ-а и нейното изваждане от дъното на Черно море от повече от 70 метра дълбочина.

От Варна тя ще бъде транспортирана до летището и със самолет ще бъде докарана в базата в Граф Игнатиево, за да се снемат данните от нея. Панайотов съобщи, че е нарушено състоянието на черната кутия - тя е с нарушена външна обвивка, но надяваме се вътрешната обвивка, която съдържа информация за полета на майор Терзиев и за скоростта, аудиозаписи на пилота, да е здрава.

Това ни дава надежда, че информацията от нея може да бъде снета още в рамките на днешния ден, заяви Георги Панайотов.

Той бе категоричен, че няма вариант данните от черната кутия на МиГ-а да не бъдат разчетени в България.  

Информация за данните засега няма да се огласява, докато не приключи разследването, което е с определен едномесечен срок –  поне до 9 юли.  Едва след това разследващите органи ще преценят как да се постъпи с откритата информация, добави министърът на отбраната. 

Георги Панайотов благодари на всички, които са взели участие в издирването, подчертавайки, че търсенето на кутията е било като да намериш "игла в купа сено"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

Двойно поскъпнаха местните такси и услуги в Пазарджик

Общинският съвет в Пазарджик повиши цените на местните такси и услуги, като скокът е между 20 и 50 процента. Предложението е на кмета Петър Кулински, с обяснението, че стойността на услугите не е променяна от 15 години.  Заради промяна на нормативните документи, част от услугите отпадат, като паралелно с това се въвеждат нови...

публикувано на 29.06.24 в 11:04

Фармацевти, политици и експерти обсъждат в Пловдив проблемите в бранша

Собственици на аптеки, народни представители, професори от академичните среди и анализатори  се събират в Пловдив за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Инициативата е провокирана от поредната  промяна в начина на работа на аптеките с Касата. Основна пречка за тях е задължението да отпускат антибиотици и лекарства за диабет само на..

обновено на 29.06.24 в 10:13

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 29.06.24 в 09:50

Празник на лавандулата в Карлово

Карлово е домакин на празника на лавандулата и етеричномаслените култури.  Самодейци ще пресъздадат самодивски танц и ритуала „Еньова буля“, а всеки посетител може да мине през еньовския венец за здраве.   Всеки гост ще опита продукти, приготвени с лавандула – чай, лимонада, хляб, сладкиши и др., както и да наблюдава процеса  "лавандуловарене" в..

публикувано на 29.06.24 в 09:48