Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новите анти ковид мерки са в услуга на банките

„Действително има преход към възстановяване на икономиката. Хората започнаха постепенно да се връщат към нормалния си начин на живот и ритъма на потребление от преди кризата. Ако направим сравнение с предкризисната 2019 г., все още сме далеч от тези предкризисни нива. В Германия тярхото индустриално производство е с около 8% под това от 2019, в Италия са 4% надолу, в САЩ – също тяхната икономика произвежда с 4% по-малко отпреди кризазта. По-добра е и ситуацията в България и е естествено Правителството да се опита да стимулира  производството и потреблението“. Това заяви икономическият анализатор от БАН доц. Григор Сарийски.

По думите му, стъпка в правилната посока е решението на Правителството да раздаде около 100 млн лв.  за съживяване на потреблението и съответно – на икономиката.

Интересна мярка е и заявката за отпускане на 2,5 млрд лв по линия на една гаранционна схема за подкрепа на малкия и среден бизнес, която обаче не е добре премерена.

„Тя ще бъде в интерес най-вече на  банките. Банките буквално са заринати с пари – около 60 млрд лв. депозити и няма какво да ги направят. Предприятията не искат в условията на неблагоприятен инвестиционен климат да взимат кредити и това доведе до ситуацията голяма част от банките да свалят депозитните си продукти от предлаганите. С тази мярка ще бъдат улеснени банките и заради тази гаранция те ще могат да отпускат кредити на лица, които досега не са могли да покажат съответното обезпечение. С тази гаранция това може да се случи, защото голяма част от риска ще бъде поет от държавата.“

Доц. Сарийски обаче подчерта, че когато изтече гратисният период от 12 месеца за кредитите и предприятията не могат да ги върнат, лошата новина ще бъде, че банките ще започнат да събират своите вземания за сметка на данъкоплатците.

Вторачването в малките и средните предприятия до голяма степен пречи на българската икономика да излезе от състоянието, в което се намира в момента.

"Франция и Германия направиха всичко възможно да стимулират иновативните дейности в тяхната  икономика. Франция отдели 8 млрд евро за преоборудване на техния автомобилин парк и местното производство на  автомобили, Германия направи нещо подобно, всички страни от ЕС могат да налеят пари с мултиплициращ ефект в своите икономики. България налива средства в малки и средни предприятия, които в никакъв случай не помагат за качествения скок на икономиката и това е нещото, което  води до хроничното й заболяване". 

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията

Пет сигнала за горещи работни помещения провери ИТ-Пловдив

Жълт код за високи температури е обявен за днес в 16 области в страната.  Предупреждението е в сила в почти всички райони на Централна и Западна България.  В тези, за които е обявен жълт код, се очакват температури над 35 градуса по Целзий.  Как работодателите спазват препоръките за работа на открито, кои са мерките и какви проверки се..

обновено на 27.07.21 в 11:43

Земеделието има нужда от свежите идеи на частния бизнес

Земеделците имат недоволства към националния план за възстановяване, който ще представим в Брюксел. Светлана Боянова, председател на УС на Института за агростратегии и иновации говори в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив за възможностите пред напоителните системи, и кои браншове от селското стопанство остават с по-малко средства в плана?..

публикувано на 27.07.21 в 11:07

Рестартирай Европа: Европейският съвет за иновации

10 милиарда евро е бюджетът на Европейския съвет по иновациите за периода от 2021г до 2027 г. При старта му комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел зказа, че " в Европа има много иновативни и талантливи новосъздадени предприятия, но твърде често те си остават малки или се..

публикувано на 27.07.21 в 10:54

Да направим всичко възможно да ограничим вълната от Ковид-19

От нас зависи дали ще има четвърта вълна от Ковид-19 в България. Така проф. Ани Кеворкян , от катедра "Емидемиология и медицина на бедствените ситуации" в Медицински университет - Пловдив коментира темата на закъснелите ваксинации срещу вируса у нас.  Проф. Кеворкян посочи, че България изостава значително в темпа на ваксинации, като се нареждаме..

обновено на 27.07.21 в 10:06

Започна лятната академия на фондация "Заедно в час"

“Кулинарни експерименти” и “Създаване на приказки” са част от заниманията в тазгодишното издание на лятната занималня на фондация „Заедно в час“ . Единадесетото издание на лятната академия започна днес и продължава в рамките на три седмици до 12 август. За второ лято заниманията в академията се провеждат изцяло онлайн , заради пандемията от..

обновено на 27.07.21 в 08:58