Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културен маршрут разказва 50 истории за Пловдив

50 епиграфски паметници и надписи свидетелстват за града от античността до днес

4
доц. д-р Александър Гьошев
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Уеб приложение, достъпно с QR код, и карта ще водят туристите и гостите на Пловдив по най-новия културен маршрут. Той е свързан с 50 епиграфски паметници и надписи, разположени в сърцето на града, като свидетелстват за религията, архитектурата и интересите на хората, които са го населявали от античността до съвремието ни. 

В интернет или на живо из улиците на Капана, Стария град, Главната и на Дановия Хълм, разходката по тяхната история е под мотото „Разчети града“. Така хилядолетното му минало може да се проследи през повече от 5 писмености и многобройните им разновидности и шрифтове, обобщава доц. д-р Александър Гьошев от Фондация Pro Libris, разработила проекта. 

В него, освен, че са проучени, преведени и свързвани в маршрут, надписите присъстват и със своите истории. До тях се стига чрез интерактивни връзки в приложението, което е двуезично и със свободен достъп. 

Проектът е финансиран от Национален Фонд „Култура“ и вече е предизвикал интереса на учениците от няколко пловдивски гимназии. 

Брошурата на „Разчети града“ с илюстрованата карта и QR кода към приложението ще бъдат разпространени в информационните и туристически центрове в Пловдив, в галерии в Капана и в пловдивски заведения. 

Чуйте още в звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

Почина историкът и археолог Никола Дамянов

Смолян скърби за историка и археолог Никола Дамянов, който днес почина на 85-годишна възраст.  Роден е на 06.05.1936 г. в гр. Девин. Бил е преподавател в Учителския институт в Смолян. Основател на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян и повече от 30 години негов директор.  Автор е на много изследвания за историческото и културно..

публикувано на 26.07.21 в 21:13

Преге - предаване за света на книгите, 24 - 30 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 24.07.2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Чарлс Буковски. Най-важното е колко добре преминаваш през огъня. (Избрани стихове). 220 стр., ок. 4А, Фама+, 2021. Себастиан Бари. Хиляда луни. 192 стр., ок. 3А, Лабиринт, 2021. Алтър Конан Дойл...

обновено на 26.07.21 в 11:28

"Хубавата Елена" на сцената на Летния театър

Най-популярната оперета на Жак Офенбах „Хубавата Елена“ ще звучи в Летен театър Бунарджика от 21 ч. Диригент  е пловдивчанинът със световна кариера и лауреат на редица световни и български конкурси, Кръстин Настев. В ролята на Хубавата Елена  пред зрителите излиза талантливото сопрано Илина Михайлова, която живее и работи в Испания.  Името на..

публикувано на 26.07.21 в 08:30

На Античния - „Големите БГ рок гласове“ и Пловдивската опера

„Големите БГ рок гласове“ е названието на концерта, който пловдивчани могат да посетят тази вечер на сцената на Античния театър от 20 ч.  Любими рок песни на три поколения българи ще прозвучат в двучасовия концерт, представен от Fest Team и супергрупата „Фондацията“ в симфоничен съпровод на Държавна опера – Пловдив  под диригентската палка на..

обновено на 25.07.21 в 15:02

"Черната кутия" - среща след фестивала

Последната юлска неделя посвещаваме на жената и различните състояния на самота. Ще съпоставим фантазия и реалност, и ще потърсим най-добрите решения за справяне с живота! Разговаряме с австрийския хореограф Ирис Хецингер, която представи "Паула" - продукция на Editta Braun Company, като заключително представление на фестивала "Черната..

обновено на 25.07.21 в 09:28