Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Културен маршрут разказва 50 истории за Пловдив

50 епиграфски паметници и надписи свидетелстват за града от античността до днес

4
доц. д-р Александър Гьошев
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Уеб приложение, достъпно с QR код, и карта ще водят туристите и гостите на Пловдив по най-новия културен маршрут. Той е свързан с 50 епиграфски паметници и надписи, разположени в сърцето на града, като свидетелстват за религията, архитектурата и интересите на хората, които са го населявали от античността до съвремието ни. 

В интернет или на живо из улиците на Капана, Стария град, Главната и на Дановия Хълм, разходката по тяхната история е под мотото „Разчети града“. Така хилядолетното му минало може да се проследи през повече от 5 писмености и многобройните им разновидности и шрифтове, обобщава доц. д-р Александър Гьошев от Фондация Pro Libris, разработила проекта. 

В него, освен, че са проучени, преведени и свързвани в маршрут, надписите присъстват и със своите истории. До тях се стига чрез интерактивни връзки в приложението, което е двуезично и със свободен достъп. 

Проектът е финансиран от Национален Фонд „Култура“ и вече е предизвикал интереса на учениците от няколко пловдивски гимназии. 

Брошурата на „Разчети града“ с илюстрованата карта и QR кода към приложението ще бъдат разпространени в информационните и туристически центрове в Пловдив, в галерии в Капана и в пловдивски заведения. 

Чуйте още в звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

Първо студио на Радио Пловдив посреща ансамбъл „Престо“

Перкусионен ансамбъл „Престо“ – една от забележителните камерни формации на НУМТИ „Добрин Петков“ и носител на призови отличия от национални и международни конкурси, ще изнесе концерт в Първо студио на Радио Пловдив.  В програмата са включени произведения на бележити композитори с уникални аранжименти за перкусионен ансамбъл - Панчо..

обновено на 28.09.23 в 06:45

Фестивал на книгата, добрините и традициите в село Челопек

Днес в предаването "Вход свободен" и в Световния ден на туризма Ви разходихме до първото българско село на книгата - Челопек. Там на 30 септември и 01 октомври предстои провеждането на първото издание на "Фестивал на книгата, добрините и традициите в с. Челопек". Сгушено в полите на Врачански балкан, съхранило спомена на доблестни българи, с поглед..

публикувано на 27.09.23 в 16:50

Палеонтологичният музей се включва в Нощта на учените

Палеонтологичен музей „Димитър Ковачев“ – Асеновград за първи път тази година ще вземе участие в Европейска нощ на учените на 29 септември. По думите на уредника на музея гл.ас.д-р Недко Недялков, две са събитията, които са предвидили и ще бъдат изключително интересни за посетителите.  Първото събитие е представяне на временна фото-изложба -..

публикувано на 27.09.23 в 16:33

Великите европейци - Федерико Фелини

Да, това е музика от прочутата опера на Рихард Вагнер „Валкирия”. Но не се стряскайте, адът няма да се отвори - никакви валкирии не яздят дружно срещу вас. И никакви валкирии няма да тъкат плат от човешки черва и да пеят зловещи песни, както описва исландската „Сага за Няле”. Нито пък зловещи бойни хеликоптери ще ви нападат от небето – ако..

публикувано на 27.09.23 в 10:50

"Стълби и окръжности" - новата стихосбирка на Елена Диварова

Поетесата Елена Диварова представя новата си стихосбирка „Стълби и окръжности“. Изданието е по програма за подкрепа на книгата към Министерство на културата.  Премиерата е довечера  от 18 часа в салона на Дружество на писателите – Пловдив, ул. „Александър Батенберг“ 27. Ще присъства редакторът на книгата Кръстьо Раленков. „Това..

публикувано на 27.09.23 в 06:11