Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха 2 500 деца в първа група на детските градини в Пловдив

| обновено на 24.06.21 в 16:21

2 500 деца са приети в първа група на детските градини в Пловдив до този момент. След третото основно класиране има незаети 254 места за първа група, а неприетите са 104 деца. Причината е, че все още има деца за първа група, които кандидатстват за точно определени детски заведения и не са приети, поради недостиг на места в най-желаните детски градини.

Ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов заяви, че кампанията върви по лан.

„Ако на всяка цена е нужно на едно семейство, да пусне детето си на детска градина, има такава възможност. Не винаги в най-близката детска градина, но реално в града има места в почти всички райони“, обясни Стоянов.

За третото класирани са участвали 1778 деца. От тях най-голям брой 1217 са кандидатстващите за яслите. Некласираните деца, които са кандидатствали за постъпване в яслите са около 1000.

„Това е обичайно за този период от време. Просто сега няма места, те ще се освободят през август и септември“, обясни Стефан Стоянов.

200 са неприетите деца след трето класиране в детските градини за всички групи, а 104 от тях са кандидатствалите за първа група.

Обявените места бяха 884 общо – 152 за яслените групи, 505 за първа възрастова група, 81 – за втора, 49 за трета подготвителна група и 97 за четвърта подготвителна група.

На предстоящите класирания ще има обявени повече свободни места за яслените групи, така че ще бъдат осигурени и желаещите от тази възрастова група – необходимо е само 3-годишните да постъпят през септември в детските градини.

Важна за родителите на неприетите деца на възраст над 3 години е информацията, свързана с прилагане на Наредбата за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места. Подробно описание на изискванията за прилагане на наредбата и указания за родителите може да бъдат намерени на интернет страницата на община Пловдив в раздел „Образование“ - https://www.plovdiv.bg/item/education/kompensirane/. Съгласно наредбата, за да бъдат компенсирани родителите, следва да са изпълнени едновременно 6 изисквания, свързани с кандидатстването за прием на децата, записването им в частни или общински образователни институции в определени форми на обучение и др.

Цялото интервю със Стефан Стоянов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28