Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската гимназия в Пловдив празнува 30 годишен юбилей

Новият сайт на ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ ще има премиера днес

Точно днес е отбелязването на 30 годишния юбилей на Френската езикова гимназия в Пловдив. „Новият модерен сайт на училището ще бъде официално презентиран днес“, казва директорката Мариела Николова. Тя е горда, че в гимназията цари дух на единство, диалог и любов към ученето и преподаването.

С поредица инициативи през месец юни училището отбелязва своя юбилей. Събитията минават под мотото: „Най-голямото богатство e общуването между хората.“ Видео послания, литературни конкурси и срещи инициираха от екипа на езиковото училище. 

Мариела Николова припомни, че началото е през 1991 година, когато с активната работа на първата директорка Нели Вачкова става възможно откриването на новото училище, което се отделя от Английската гимназия.

Кулминационната точка на всичко, подготвяно за празника в продължение на месеци, ще е стартът на новия модерен сайт на училището. Той е подготвен от учениците и учителите, и с разработката на преподавателя по информационните технологии. 

За  30 години от съществуването на гимназията през класните стаи са преминали около 5000 ученици франкофони. Училището е на първо място в България по брой паралелки, в които се изучава френски език – като първи и втори чужд, при изучаващите английски език в първа специалност.

Верни на посланието „В диалог с времето“, учители и ученици търсят поле за изява на нови територии – доброволчеството, посланици в Европейския парламент, участници в дебати по глобални теми. Екатерина Кисьова от 11 клас и нейната приятелка разказват, че са участвали в Европейския клуб с желанието да научат повече информация за институциите в Европейския съюз. Ръководител на клуба е главният учител по философия Донка Алексиева.

От години Европейският клуб е награждаван за посланик на Европейския парламент в България, за него, за честванията и историята на ФЕГ „Антоан дьо сент Екзюпери“ – репортаж на Живка Танчева, от звуковия файл.

Тук може да откриете и новия сайт: https://feg-exupery.com/



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Промените в ЗСПЗЗ са противоконституционни

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38