Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Френската гимназия в Пловдив празнува 30 годишен юбилей

Новият сайт на ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ ще има премиера днес

Точно днес е отбелязването на 30 годишния юбилей на Френската езикова гимназия в Пловдив. „Новият модерен сайт на училището ще бъде официално презентиран днес“, казва директорката Мариела Николова. Тя е горда, че в гимназията цари дух на единство, диалог и любов към ученето и преподаването.

С поредица инициативи през месец юни училището отбелязва своя юбилей. Събитията минават под мотото: „Най-голямото богатство e общуването между хората.“ Видео послания, литературни конкурси и срещи инициираха от екипа на езиковото училище. 

Мариела Николова припомни, че началото е през 1991 година, когато с активната работа на първата директорка Нели Вачкова става възможно откриването на новото училище, което се отделя от Английската гимназия.

Кулминационната точка на всичко, подготвяно за празника в продължение на месеци, ще е стартът на новия модерен сайт на училището. Той е подготвен от учениците и учителите, и с разработката на преподавателя по информационните технологии. 

За  30 години от съществуването на гимназията през класните стаи са преминали около 5000 ученици франкофони. Училището е на първо място в България по брой паралелки, в които се изучава френски език – като първи и втори чужд, при изучаващите английски език в първа специалност.

Верни на посланието „В диалог с времето“, учители и ученици търсят поле за изява на нови територии – доброволчеството, посланици в Европейския парламент, участници в дебати по глобални теми. Екатерина Кисьова от 11 клас и нейната приятелка разказват, че са участвали в Европейския клуб с желанието да научат повече информация за институциите в Европейския съюз. Ръководител на клуба е главният учител по философия Донка Алексиева.

От години Европейският клуб е награждаван за посланик на Европейския парламент в България, за него, за честванията и историята на ФЕГ „Антоан дьо сент Екзюпери“ – репортаж на Живка Танчева, от звуковия файл.

Тук може да откриете и новия сайт: https://feg-exupery.com/

Галерия

Още от категорията
Георги Киряков

Тежка законодателна работа чака новото НС

Според политолога Георги Киряков избирането  на председател на НС и  приемането на  бюджета на държавата за следващата година са едни от най-важните задачи пред новите депутати. В интервю за програма "Точно днес" той коментира политическата ситуация и старта на новият парламент, както  и какви са шансовете за ново правителство. Той е..

публикувано на 02.12.21 в 16:10
Георги Ганев

По-добре 30 лв. към пенсиите за година, вместо 60 лв. за половин

В бюджета за 2022-ра година ще бъде заложен дефицит от 2,9 % от брутния вътрешен продукт обяви днес  служебният министър на финансите Валери Белчев.  Заложени са 4 на сто инфлация,  минимална песния от 370 лв  и минимална работна заплата от  710 лева.  Яснота по въпроса с дефицита имаше тази сутрин, но тук не става въпрос за проектобюджет, а..

публикувано на 02.12.21 в 15:50

Битката с вируса няма да е нито кратка, нито лека

Новият вариант  на коронавируса - омикрон, все още е категорично извън страната ни, но с много неизвестни, свързани с високия потенциал за разпространението му и с неяснотите около клиничната картина на заразата. Разговаряме с проф. Ива Угринова - директор на Института по молекулярна биология към БАН. "Това, което ни кара да се тревожим, е че той..

публикувано на 02.12.21 в 11:20

Управлението на България е въпрос на добра подялба

„Първите два неуспешни опита за съставяне на правителство бяха заради ИТН. По тяхна воля сега ще се състави правителство“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив журналистът Емил Спахийски . „Нищо по-различно няма от предишните 2 избора. Разликата е, че вместо ИБГНИ имаме Възраждане, но за сметка на това останалите..

публикувано на 02.12.21 в 11:02

Прекрасният нов свят няма да дойде със стари средства

"Сега става дума за глобални промени и тенденции, които засягат и българската икономика. Но тъй като тя е много по-слаба от развитите европейски страни, у нас по причина, че сме много отворена икономика и тук е дошъл много чужд капитал, а българският е изчезнал от България,  ветровете естествено ще брулят повече и ще дадем повече жертви". Това заяви..

публикувано на 02.12.21 в 10:54
Подкасти от БНР