Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани спасиха 8 бедстващи защитени птици

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив е спасила 8 бедстващи защитени птици в последните близо 20 дни.

Това са два бели щъркела, три обикновени ветрушки, два пъстри кълвача и една домашна кукумявка, намерени в безпомощно състояние.  Те са открити от граждани в различни квартали на Пловдив, Перущица и в селата Чоба  и Крумово, уточняват от екоинспекцията.

Животните са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където специалистите вече са поели грижите за тях. След възстановяването им, те ще бъдат пуснати на свобода в подходящ район. Спасителните акции са предприети след сигнали, получени на „зеления телефон“ на институцията.

Експертите от институцията обръщат внимание на гражданите, че когато става въпрос за спасяване на птици и особено на млади екземпляри, на първо място трябва се има предвид, че не всеки случай се отнася за бедстващ вид. В момента е период, в който пернатите се учат да летят и често падат на земята. Родителите им ги откриват и продължават да се грижат за тях. Препоръчва се, когато бъде открита малка птица, тя да се постави върху клон на дърво или на покрива на сграда в района, където е намерена. Това осигурява най-добър шанс за нейното оцеляване.

РИОСВ – Пловдив също така напомня, че улавянето, пренасяне и отглеждането на защитени видове е наказуемо съгласно Закона за биологичното разнообразие. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Две силно обгорели тела са открити в складовете край Елин Пелин

Открити са две силно обгорели тела, за които се предполага, че са на двамата мъже, за които се знаеше, че са били в складовете при възникването на инцидента край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. Малко след 10:30 часа под ръководството на Окръжна прокуратура–София, следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на..

публикувано на 28.07.24 в 12:15

Арестуваха 30-годишен скитник за пожара на Гребната база

30-годишен мъж бе задържан за предизвикан пожар в района на Гребната база в Пловдив.  От полицията уточниха, че минути след 16 ч. вчера във Второ РУ е постъпила информация, че горят тревни площи и дървесна растителност до гребния канал. Огънят незабавно е локализиран и потушен от екип на пожарната.  Голям пожар лумна до Гребната база При..

публикувано на 28.07.24 в 11:21

Авариен ремонт затваря част от бул. ,,Цар Борис III Обединител“

Поради авариен ремонт на магистрален водопровод по западното платно на бул. ,,Цар Борис III Обединител“, в участъка от ул. ,,Цанко Дюстабанов“ до кръстовището с ул. ,,Света Петка“ днес се спира движението на МПС и автобусен транспорт  в посочения район.  От  ОП „Организация и контрол на транспорта“ уточняват, че ограничението е в сила за времето..

обновено на 28.07.24 в 09:15

Откриха трета жертва след взривовете в Елин Пелин

Трето денонощие продължават гърмежите в района на Елин Пелин, включително и сега, когато влязохме с колегите със специализираната техника също имаше такива гърмежи, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов. Той съобщи, че е открито тялото на 3-та жертва на взривовете: "Днес очакваме на място следовател и прокурор и ще бъде..

публикувано на 28.07.24 в 09:13

Поевтиняват повечето плодове и зеленчуци на борсите тази седмица

Повечето зеленчуци и плодове и някои основни хранителни стоки поевтиняват на тържищата у нас през седмицата, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. От зеленчуците най-много поевтиняват зелените чушки - с 10,6 на сто до 2,27 лева за килограм. Картофите падат с 5,4 на сто до 1,01 лева за килограм,..

публикувано на 28.07.24 в 08:39