Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕГ "Пловдив" е на шесто място в страната на изпита по БЕЛ в 10 клас

Десетокласниците на МГ - Пловдив са в Топ 10 на матурите в страната

Смолян е на първо място по успех на изпита по математика след 10-ти клас, втори и трети са съответно учениците от Ямбол и София-град. 

Пловдивските десетокласници са 13-ти в страната, като учениците от област Пазарджик ги изпреварват, заемайки деветото място. 

На матурите по БЕЛ за десети клас смолянчани са втори, зад София-град, докато учениците от Пловдив са пети, а тези от Пазарджик са 20-ти. 

Националното външно оценяване след 10-ти клас се провежда за първи път. 

От Регионалното управление на образованието съобщиха, че в Пловдив Математическата гимназия влиза и в двете класации на Топ 10 на училищата. Десетокласниците са на 9-то  място от всички училища в страната на изпита по математика, и 10-ти по успех по БЕЛ. 

Езиковата гимназия "Пловдив" постига шесто място в страната на изпита по БЕЛ. Там са се явили най-много ученици в 10-ти клас  - 259, на първо място е Софийската математическа гимназия със 165 ученици в 10 клас. 

От МОН отчитат: Като цяло десетокласниците лесно извличат информация от текст и таблица при задачите с избираем отговор, но имат проблем при обработването на информация, когато от тях се изисква свободен отговор. 86% от учениците знаят речниковото значение на думите. Близо 2/3 от тях са показали, че могат да формулират един или два кратки контрааргумента по дадено твърдение.

Задачите по математика проверяваха усвоените знания и придобитите умения за разбиране на понятия, прилагане на математически свойства и теореми и др. С максимален брой точки са 29 десетокласници, 285 не са решили правилно нито една задача. Сред регионите с най-високи резултати и по двата предмета се нареждат София, Смолян, Варна.

Училищата с най-високи резултати и по двата предмета са предимно математически и езикови гимназии от големите градове – София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе.  Данните от националното външно оценяване в Х клас ще бъдат част от подготвяния анализ на средното образование. Служебният екип на МОН ще предложи конкретни промени при тези изпити за следващата година.

Десетокласниците се представиха по-добре на изпита по български език и литература (БЕЛ). Средният резултат по БЕЛ е 22,50 точки от максимум 50 (45%). Успехът по математика е по-нисък – средно 13,84 (27,68%). Девет ученици имат нула точки и по двата предмета. 


И на двата изпита нито един не е постигнал максимален резултат.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

69-годишен мъж пострада при пожар в Карлово

69-годишен мъж е пострадал при пожар в Карлово.  Oгънят е засегнал къща на ул. "Република". Възникнал е в понеделник следобед.   Потушен с един пожарен автомобил от карловската служба.  Пожарникари, лесничеи и добрволци се включиха в потушаването на пожар на сухи треви, храсти и широколистна гора  край доспатското село Бръщен.  Огънят..

публикувано на 30.07.24 в 09:01

С разпити на свидетели продължава делото "Дебора"

С разпити на свидетели в районния съд в Пловдив продължава делото „Дебора“.   Четвъртото заседание трябваше да се проведе в началото на този месец, но бе отменено за днес, заради ангажименти на защитниците на подсъдимия Георги Гергиев.   Той е обвинен в нанасянето на прорезни рани с макетен нож, насилствено подстригване и заплахи за убийство на..

публикувано на 30.07.24 в 08:37

Арсенал от димки е иззет на Колежа, двама полицаи пострадаха в мелето

Огромно количество военни димки, фойерверки, факли са иззети от стадион "Христо Ботев", на който снощи се игра пловдивсокото дерби, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.  Същевременно от МВР съобщиха, че през контролно-пропускателните пунктове на стадиона през щателна проверка са преминали около 13700 зрители. Двама полицаи..

обновено на 29.07.24 в 13:29

Арестуваха рецидивист, убил приятелката си в хотел в Пазарджик

29-годишна жена от пловдивското село Триводици е убита в хотел в Пазарджик. Тялото й, прободено на няколко места, е намерено в коридора на хотела от персонала. За убийството е задържан 35-годишен мъж от Септември, с когото жената е живяла преди време.  Убиецът, който имал криминално минало, е установен и задържан в резултат на усърдна работа на..

публикувано на 29.07.24 в 10:57

ПП-ДБ се усъмниха в злоупотреби за 3 млн.лв. в "Чистота" и "Паркове и градини"

Общинските съветници от ПП-ДБ Добромира Костова и Николай Гюров извършиха проверка на ремонта за 3 милиона лева на базите на общинските предприятия Чистота и Паркове и градини. Проектът беше финансиран с част от 30 милионния заем, изтеглен по времето на Здравко Димитров по ОП „Региони в растеж“, и беше изпълнен с цел подобряване на..

публикувано на 29.07.24 в 10:23