Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаното разказано - documentary fiction

| обновено на 25.06.21 в 14:31

„Премълчаното разказано“ е авторски спектакъл на режисьора, доц. д-р Възкресия Вихърова. Представлението гостува за  първи път на "Сцена в Jazz-a" в Пловдив, на 29-ти юни, от 19.30 часа, в Би Боп. То е част от проект, създаден за Пловдив 2019. И до момента, има няколко награди и отличия от различни фестивали. 

Четирите, основни, актриси в „Премълчаното разказано“ са Диана Спасова, Добриела Попова, Росица Гевренова, Яна Грозданова. 

Спектакълът е създаден като артистична алтернатива на битката за НЕнасилие. Използвани са интервюта на три жени- прототипи на различна възраст, с различен социален статус и различни професии. Те споделят своите реални преживявания. Това са три житейски истории, които са обединени от премълчаното и възможността то да бъде разказано. „Фактите, върху които спира внимание представлението, може би не са достатъчни за прокуратурата да заведе дело, но са достатъчни, за да бележат живота на всяка една завинаги“, отбелязва режисьорът доц. Възкресия Вихърова.

"Пемълчаното разказано- documentary fiction" е проект на Фондация "Платформата НЕ", финансиран от Национален фонд „Култура“.

След представлението в Пловдив, този вторник, публиката я очаква дискусия с екипа на спектакъла. Модератор на дискусията ще бъде Борис Зафиров

За създаването на спектакъла и историято му, разказва доц. Възкресия Вихърова, за предаването „Вход свободен“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 03 - 09 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 03.08.202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“: Камила Лекберг, Хенрик Фексеус. Мираж. 512 стр., ок. 6А, Колибри, 2024. Дейвид Балдачи. Само лъжи. 432 стр., ок. 5А, Обсидиан, 2024. Ема Коуел. Любовната песен на острова. 360 стр., ок. 4А,..

публикувано на 05.08.24 в 11:54

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43

Тридневният "Балет без граници" започва на Античния театър

Едно от най-престижните събития в областта на балетното изкуство в България през този сезон Международният фестивал "Балет без граници" стартира днес на сцената на Античния театър. Той ще се проведе в рамките на три поредни вечери.  Магията на музиката, професионализмът на участниците, впечатляващата сценография и изяществото на балетните..

обновено на 03.08.24 в 11:40

Хор от диригенти изпя български фолклорен бисер

В град Хамар, наричан северната "Венеция" на Норвегия, се случи нещо изключително: младият пловдивски диригент Илиян Тиганев създаде хор от млади диригенти от цял свят и с тях изпълни българска фолклорна песен, която буквално запали сърцата на всички присъстващи. Илиян Тиганев, който е диригент на Пловдивския хор "Ангел Букорещлиев", е в Хамар за..

публикувано на 02.08.24 в 16:15

Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите. Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще събере..

публикувано на 02.08.24 в 09:09