Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да се внимава с гражданския арест

“Трябва да има пояснения за всички, защото не бива да изпадат в ситуации, когато вместо да изпишат вежди - вадят око” това заяви по повод прилагането на гражданския арест адвокатът Марин Марковски в интервю за Радио Пловдив. 

“Затова точният прочит на закона и знанието на хората какво имат право да правят и докъде се простират правата им трябва да бъдат ясни” поясни специалистът. 

Какво представлява гражданският арест адв. Марковски обясни така “гражданският арест е посочен в чл.12A от Наказателния кодекс. От разпоредбите на му се разбира, че задържането на лице, което е извършило престъпление не е общественоопасно деяние. Което значи, че никой не го грози наказателно производство за това, че е задържал някой, който е извършил престъпление. Законът казва, че вредите, които се причиняват на задържания не могат да бъдат приети за престъпление, те не са общественоопасни”. 

Според специалистът по наказателно право “степента на интензитета на задържането като сила, трябва да отговоря на степента на съпротива. Не може ако един 15-годишен е прекалил с марихуаната и чупи витрини, някой да го види и да го удари с чук. Това ще бъде третирано като престъпление”. 

“Гражданския арест се приветства от полицията и службите за сигурност. Аз лично се отнасям с песимизъм да се подкрепя гражданският арест, защото има хора, които са извършили престъпление и не изглеждат силни физически, но той може да има оръжие или да е дрогиран”. Марин Марковски уточни, че е изключително важно да се внимава при извършване на такова действие, защото то може да е много опасно. 

“Преди имаше силни и слаби, а сега револверът “Колт” изравни всички. Има си полиция, всеки трябва да си гледа работата”. 

Героичния плам трябва малко да бъде потушен с водата на разума. 

За възможностите на арестуващият адвокатът каза, че границата е голяма и много действия могат да минат за законосъобразни. “Законодателят дава много сериозни възможности на този, който извършва ареста да причинява доста сериозни вреди. Даже тези, които надхвърлят предела се считат за непредпазливи”. 

“Въпреки това престъпникът също е човек, така че неговите права също са защитени”. 

Адвокат Марин Марковски направи и сравнение между неизбежната отбрана и гражданския арест, като близки в смисъла на наказателния закон. “При неизбежната отбрана - това е интересен въпрос - има сериозен теоретичен привкус. При нея се употребява сила и насилие срещу нападател. Тоест трябва да бъде лично нападнат този, който употребява неизбежната отбрана. Там трябва да бъде приложена сила, която не надвишава силата на нападателя”. 

“Ако някой скочи към тебе с нож, можеш да го удариш с чук по главата, ако ти е под ръка. Ако е налична заплаха за живота, ти дори имаш право да убиеш” категоричен бе специалистът. 

“Докато при гражданския арест, задържащият има право да причини вреди в рамките на пределите за задържането”. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21

175 причини за трагедиите на пътя и в закона, и в манталитета

Със 175 километра в час е шофирал загиналият на бул. Руски в Пловдив  21-годишен Кристиан Екмекчиян. При тежката катастрофа загуби живота си и 20- годишната Теодора Николова, пътувала на предната седалка. Направените и експертизи сочат, че в кръвта на Кристиян не са открити следи от алкохол, наркотици или други упойващи вещества. След съобщението на..

публикувано на 30.05.24 в 12:16
Росица Палешникова

В здравеопазването обмислят протести след изборите

Протести назряват в системата на здравеопазването заради неподписания Колективен трудов договор (КТД) и ниските заплати. "Хората са готови да стачкуват, за да може някой в тази държава да им обърне внимание" , заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Росица Палешникова, председател на медицинската федерация на КТ „Подкрепа“. От..

публикувано на 30.05.24 в 11:32

Спорно е дали крайната десница ще успее да се консолидира в ЕП

Главният разлом в дебата за бъдещето на Ес е между редставителите натрадиционните политически симейства и тези на крайните десница, коментира пред Радио Пловдив преподавателят по право на ЕС доц. Христо Христев.  Той подчерта, че крайната десница не е консолидирана и е разделена между и досега защитаващите подобни тези в ЕП и откровено проруските..

публикувано на 30.05.24 в 11:23