Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да се внимава с гражданския арест

“Трябва да има пояснения за всички, защото не бива да изпадат в ситуации, когато вместо да изпишат вежди - вадят око” това заяви по повод прилагането на гражданския арест адвокатът Марин Марковски в интервю за Радио Пловдив. 

“Затова точният прочит на закона и знанието на хората какво имат право да правят и докъде се простират правата им трябва да бъдат ясни” поясни специалистът. 

Какво представлява гражданският арест адв. Марковски обясни така “гражданският арест е посочен в чл.12A от Наказателния кодекс. От разпоредбите на му се разбира, че задържането на лице, което е извършило престъпление не е общественоопасно деяние. Което значи, че никой не го грози наказателно производство за това, че е задържал някой, който е извършил престъпление. Законът казва, че вредите, които се причиняват на задържания не могат да бъдат приети за престъпление, те не са общественоопасни”. 

Според специалистът по наказателно право “степента на интензитета на задържането като сила, трябва да отговоря на степента на съпротива. Не може ако един 15-годишен е прекалил с марихуаната и чупи витрини, някой да го види и да го удари с чук. Това ще бъде третирано като престъпление”. 

“Гражданския арест се приветства от полицията и службите за сигурност. Аз лично се отнасям с песимизъм да се подкрепя гражданският арест, защото има хора, които са извършили престъпление и не изглеждат силни физически, но той може да има оръжие или да е дрогиран”. Марин Марковски уточни, че е изключително важно да се внимава при извършване на такова действие, защото то може да е много опасно. 

“Преди имаше силни и слаби, а сега револверът “Колт” изравни всички. Има си полиция, всеки трябва да си гледа работата”. 

Героичния плам трябва малко да бъде потушен с водата на разума. 

За възможностите на арестуващият адвокатът каза, че границата е голяма и много действия могат да минат за законосъобразни. “Законодателят дава много сериозни възможности на този, който извършва ареста да причинява доста сериозни вреди. Даже тези, които надхвърлят предела се считат за непредпазливи”. 

“Въпреки това престъпникът също е човек, така че неговите права също са защитени”. 

Адвокат Марин Марковски направи и сравнение между неизбежната отбрана и гражданския арест, като близки в смисъла на наказателния закон. “При неизбежната отбрана - това е интересен въпрос - има сериозен теоретичен привкус. При нея се употребява сила и насилие срещу нападател. Тоест трябва да бъде лично нападнат този, който употребява неизбежната отбрана. Там трябва да бъде приложена сила, която не надвишава силата на нападателя”. 

“Ако някой скочи към тебе с нож, можеш да го удариш с чук по главата, ако ти е под ръка. Ако е налична заплаха за живота, ти дори имаш право да убиеш” категоричен бе специалистът. 

“Докато при гражданския арест, задържащият има право да причини вреди в рамките на пределите за задържането”. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53