Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради Делта варианта у нас може да има нова вълна още през август

Делта вариантът на КОВИД-19 има потенциала да е по-заразен и в този смисъл е по-опасен. Затова призивът ми е хората да се ваксинират, заяви в интервю за Радио Пловдив д-р Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията по инфекции в Университета в Берн, Швейцария. 

Той коментира, че заради по-заразния Делта вариант на коронавируса у нас може да се очаква нова вълна още през август – септември. По думите на експерта решението е да се постигне 80 % имунизирано население в страната. 

Д-р Аспарух Илиев коментира и ваксинациите на деца от 12 до 18 години: "Делта вариантът на вируса не е безопасен за деца, а и те са резервоар, от който могат да тръгнат нови мутации. Сегашните ваксини са много по-пречистени от тези, с които всички ние сме ваксинирани. Затова препоръчвам имунизацията и на деца, като моето желание е да ваксинирам и 13-годишната ми дъщеря."

Според д-р Аспарух Илиев наличните досега ваксини покриват и новите мутации на коронавируса. Това е видно както във Великобритания и Израел, така и в страни като Индия. 

Цялото интервю на Антония Попова с д-р Аспарух Илиев е в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05