Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа": Защита правата на мобилните работници

Правото на европейските граждани да работят във всяка държава членка е ключово, както и правото на малкия бизнес да работи трансгранично. Това е нещо положително и не бива да става „дъвка“ за политически популисти, които да го представят в негативен план. Това заяви евродепутатът Радан Кънев по повод трудовата мобилност в ЕС и спазването на правата на мобилните работници.

Една от основните цели е Европарламентът да излезе от състоянието на блокаж и хронично противопоставяне, когато става дума за трудова мобилност, условно между Изтока и Запада, посочи евродепутатът. Радан Кънев е сред авторите на доклад по темата в ЕП:

За да преодолеем тези противопоставяния, трябва да се фокусираме върху човека, върху работника и проблемите, с които той се сблъсква, както и върху проблемите на малката фирма. Дебатът беше станал токсичен поради факта, че той се беше отклонил от своята цел – не гледаше интереса на работещия човек, независимо дали е нает или предприемач, а гледаше интереса на големите бизнеси и на крупните синдикати“.

Евродепутатът посочи, че по време на пандемията се оказва, че трудовата мобилност изобщо не е гарантирана, а и понякога се нарушават социални, дори човешки права на мобилните работници. Те са в широки рамки – от невъзможност да стигнат до вече уговорено работно място до това да се върнат в държавата, в която живеят. Има случаи, когато сезонни работници дори се превръщат в затворници в трудови общежития по време на пандемията, без възможност да излизат навън и без гарантиран достъп до хранителни продукти. Радан Кънев коментира:

„А често пъти лошите условия на живот, в които бяха поставени, ги превърнаха в първостепенна жертва на пандемията. Защото струпването на много хора доведе до изключително бързо разпространение на заболяването, особено по време на първата КОВИД вълна в Западна Европа. След старческите домове трудовите общежития бяха другото място, където нивата на заболеваемост и смъртност бяха изключително високи“.

България като процент от трудовата си сила е един от важните износители на трудова ръка за ЕС, особено на сезонни работници, но в никакъв случай не сме на първите места. Пред нас са страни като Румъния и Полша, каза Валентина Васильонова, заместник-председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието:

Десет милиона са работещите в земеделието в ЕС, от тях 4 милиона са сезонни работници. Българските граждани са от порядъка на 400 000, което ни нарежда като значимост на 3-то място. На първо място са румънците“.

Ако български мобилен работник е с нарушени трудови права, той има няколко начина да си помогне, посочи Валентина Васильонова:

Задължително трябва да сезира Инспекцията по труда. Това е контролният орган, който следи трудовото законодателство. Българската инспекция по труда работи със сигнали, независимо къде упражнявате своята дейност. Може да сигнализира синдикати, независимо дали български или в страната, в която работи. Ние сме представителите на работниците и служителите, които също имаме сигнална функция. Работим в мрежа и си сътрудничим със синдикатите и в другите страни. На трето място може да сезира Европейския орган по труда, като там може да подаде сигнал на езика, който говори – т.е. на български“.

Големият въпрос е дали ЕК ще успее да приложи препоръките в доклада, който изготвихме, за да може трудовата мобилност да е лесна, проста и справедлива, допълни Радан Кънев:

Трудовата мобилност трябва да е лесна за работника, трябва правилата да са прости и за работника, и за работодателя, и за самонаетото лице. Но тези улеснения и опростяване на работата не трябва да отварят вратата за злоупотреба с трудовите права и за т.нар. социален дъмпинг. Мисля, че ние от Източна Европа трябва да си даваме сметка, че ако искаме да се възползваме пълноценно от трудовата мобилност, това означава, че нашите работодатели не трябва да злоупотребяват с нея. А такива злоупотреби има. Ако си затваряме очите, не правим услуга нито на самите работници, нито на почтените работодатели, които се оказват в неизгодно конкурентно положение“, каза още Радан Кънев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Вл. Темелков е номиниран за министър в кабинета на ГЕРБ

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24