Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОСВ: Няма опасност за нашето крайбрежие от потенциален разлив след аварията в Румъния

Кадър от компютърната симулация, изготвена във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“
Снимка: Уебсайт на МОСВ

Няма опасност за българското крайбрежие от възможен разлив от експлозията в петролната рафинерия на 25 км северно от град Констанца в Румъния, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. От ведомството се позовават на компютърна симулация, която обхваща първите 24 часа  след 19 часа днес. 

Тя е изготвена от „Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона“ във  Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ (ВВМУ). Анализът беше възложен днес следобед от МОСВ, което финансира изграждането на центъра. Той работи при  нефтени разливи и управление на силите, участващи в преодоляването на последствията от тях. Чрез мониторинга на бреговата зона България може да проследи и предприеме навременни действия за ограничаването на разлива и безопасността на бреговата зона в Българската акватория на Черно море, в случай че има такъв след аварията в рафинерията в Румъния.

Визуализацията дава основание да се твърди, че дори и при наличието на разлив, той не застрашава крайбрежието на този етап, уверяват от МОСВ. В морската зона на рафинерията (до 10 морски мили от брега) усреднените течения за денонощието са в посока север – североизток. При потенциален разлив той би се разпространил в северна посока от рафинерията, посочват още експертите.

По-рано екоминистерството обяви, че мобилна автоматична станция (МАС) за контрол на качеството на атмосферния въздух ще бъде позиционирана в село Дуранкулак, общ. Шабла.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология - БАН, филиал Варна, към 17:30 часа посоката на вятъра е запад-северозапад и преносът на въздушни маси е ориентиран към Черно море. При запазване посоката и скоростта на вятъра не се очаква замърсяването на атмосферния въздух да достигне границите на България.

Басейнова дирекция, Регионалната лаборатория Варна към ИАОС и РИОСВ-Варна организират мониторинга и докладването при констатиране на замърсяване от рафинерията – ще се вземат и анализират проби от морската вода, въздуха и брега, посочиха от МОСВ. Оттам увериха още, че чрез РИОСВ - Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район” е в готовност за изпълнение на задълженията си по Национален авариен план за борба с нефтени разливи в Черно море.

Зам.-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров изпрати официално запитване до румънските власти за повече информация по случая. Ековедомството продължава да следи ситуацията и ще информира гражданите за нейното развитие. 

Припомняме, че при взрива загина един човек, а най-малко петима са ранени. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28