Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забраняват на община "Родопи" да депонира отпадъци в Цалапица?

| обновено на 08.07.21 в 14:58

Не е изключено да се стигне до забрана Община Родопи да депонира отпадъци на сметището в Цалапица. Причината са неплатените суми за такса битови отпадъци за времето от 2013 до 2015 година, които възлизат общо на над 1 милион 241 хиляди лева дължи.

„Какво би станало обаче, ако 500 тона боклук всеки ден там остане несъбран? Екологична бомба. Отдавна им се заканвам, но не знам кога ще го направя“, коментира заместник-кметът на Пловдив Анести Тимчев по повод на неплатените суми за такса битови отпадъци на Община Родопи.

Те обаче се начисляват за сметка на Община Пловдив, тъй като пловдивският кмет е председател на Регионалното сдружение за управление на отпадъците и до март 2021 година по закон е отговорен за събиране надължимите в организацията суми.

Съгласно Закона за управление на отпадъците и решенията на правителството, всяка една община, която събира, транспортира, предава или обработва отпадаци, плаща определени суми. Част от тях се използват за рекултивиране на съществуващи полета на съответното сметище и за закупуване на техника.

„Лично аз проведох повече от 15 разговора с кмета на Община Родопи Павел Михайлов и  със заместника му, защото не може да бъде наказвана Община Пловдив, заради това, че не са платили сумите“, коментира Тимчев.

До момента обаче няма резултат. Община Пловдив трябва да заплати дължимата от Община Родопи сума от 458 122 лева за 2014 година. Отделно в администрацията е пристигнал и втори акт от РИОСВ за 2015 година. Сумата там е на стойност 496 902 лева. Има и още една неплатена сума. Тя е за 2013 година и е в размер на 286 115 лева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Протест в "Южен" заради спрян ВиК ремонт, фирмата го подновява

Жители на пловдивския район „Южен" излязоха тази сутрин на протест срещу забавяне на ВиК ремонт, който е част от големия проект в Пловдив за изграждането на Южен обходен колектор по бул. "Александър Стамболийски".  Изпълнението на проекта започна преди две години и оттогава в района улиците се затварят поетапно, на участъци, за да се..

обновено на 12.08.24 в 16:08

Пазарджишки полицаи протестираха "спонтанно"

Спонтанен протест организиран в социалните мрежи, проведоха полицаи от Областната дирекция на МВР в Пазарджик.    Той е в подкрепа на колегите им, които направиха същото в София.   Акцията на излезлите полицаи е в израз на "несъгласието на служителите с евентуални опити за политическо вмешателство под каквато и да е форма  в работата на вътрешното..

публикувано на 12.08.24 в 14:42

Потушиха пожара над Марково (обновена)

Сухи треви се запаблиха по обед в местността Кокарджа над Марково. Три пожарни екипа локализираха бързо огъня и потушипа пожара .   Пламъците горяха извън жилищната зона на пловдивското селото и благодарение на бързата реакция на огнеборците не се стигна до опасност за населението.  Във фейсбук групата на пловдивското село от..

обновено на 12.08.24 в 14:09

Растат приходите от туризъм в Пловдив

С 1% са се увеличили нощувките в хотелите и останалите места за настаняване в Пловдивска област през юни тази година в сравнение със същия месец на 2023-а, сочат данните на Териториалното статистическо бюро в Пловдив.  62 300 души са пренощували в хотели, мотели, къмпинги, хижи и др., като по-голямата част от тях – над 75%, са българи. Повечето са..

публикувано на 12.08.24 в 13:41

Жегата изостри криминалната обстановка през уикенда

Редица сбивания, междусъседски скандали и хулигански прояви през почивните дни регистрира пловдивската полиция. Късно снощи, след натрупани емоции от стра вражда, възникнало сбиване между две компании кв. „Генерал Николаево“ в гр. Раковски. При задържането на участниците в единия са открити самоделен пистолет и газова пушка, заредена с..

публикувано на 12.08.24 в 13:15