Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аз лично не мога да стигна и до нозете на Иван Вазов

Боян Ангелов - носител на Националната литературна награда "Иван Вазов" 2021 г.
Снимка: Личен архив Боян Ангелов

„И разбирам от тази висока награда, която ми се придъжда, че всъщност за нея трябва много още и още да се трудя. И пак да повторя, че аз лично не мога да стигна и до нозете на Иван Вазов и живея в сянката на неговото творчество“ – това сподели за Радио Пловдив носителят на Вазовата награда тази година Боян Ангелов. 

Националният литературен приз ще бъде връчен тази вечер от 20,30 часа на площад "Иван Вазов" в Сопот 

Отличието е основано през 1970-та година. Първият му носител е Димитър Талев. Миналата година, за 170-тата година от рождението на Вазов, наградата получи поетът Борис Христов. 

Боян Ангелов е с 29 поетични  книги на български език и с още над 10 монографии, очерци и изследвания, свързани с литературата, етнографията и историята ни. Носител е на повече от 10 литературни награди. Председател е на Съюза на българските писатели.

Като подчерта, че Иван Вазов е единственият, който е издигнат до ранга "Народен поет", Боян Ангелов припомни и още един факт от биографията му - че  е един от учредителите на Съюза на българските писатели (СБП) и е негов почетен член още от 1913 година, а след втората Национална катастрофа - и негов почетен председател за вечни времена.

По думите на лауреата, днес 820 члена на СБП се чувстват „сякаш под сянката на един огромен и достолепен дъб, на дървото на българската литература, чието олицетворение е Иван Вазов“. Боян Ангелов обаче подчерта, че писателите от Съюза имат място в обществения живот, а основната им цел е:

Да се приеме Закон за защита от злоупотреба с българския език

„В чл. 3-ти от Конституцията е записано, че българският език е официален език на българската държава и неговата употреба трябва да бъде оформена със закон. Това е Конституционно задължение и, всъщност, има пристъпване на българската Констируция“ – коментира той. И добави:

„Тук ние не говорим само за българския книжовен език и за неговата употреба, а за българската литература, българската  писменост и българската книжовност. Те трябва да се опазват“.

Най-новият носител на Вазовата награда призна, че му е трудно да говори за своето творчество, но посочи, че в него Патриархът му е повлиял с родолюбието.

„И аз смятам, че въобще не са отминали времената, в които думите „патриотизъм“ и „родолюбие“ са остарели думи, които могат могат да се изхвърлят от лексикатата на съвременния  български език. Наистина знам, че ако един народ и един човек гледат непрекъснато в миналото, няма да постигнат много успехи, но ако не гледа по никакъв начин в миналото, той е обречен да се превърне в един човек без корени и родословие“.

В деня, когато честваме 171 години от рождението на Иван Вазов, цялото интервю с Боян Ангелов, носител на Наградата на негово име, може да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31