Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веско Ешкенази - Обичам разходките в Пловдив


"Обичам разходките в Пловдив, особено в Капана! Пловдив е града, в който на всеки ъгъл можеш да видиш и преживееш много неща. Аз го обожавам, защото той е с много история, с много традиции, особено културни, и когато съм там, за мен е празник!"

Вълнуваща и дългоочаквана среща със световно известния цигулар Веско Ешкенази, дни преди концерта му в Пловдив. Пандемията Covid 19 отлага за дълго честването на юбилея, но музиканта с шега отбелязва, че това му е позволило да бъде на 50 по-дълго от повечето хора. 

На пловдивската сцена, Веско Ешкенази си партнира с Плевенска филхармония, със своя брат - Мартин Пантелеев, а актрисата Койна Русева ще се превъплъти в ролята на разказвач на живота на Веско в стихове. Специален гост ще бъде и певицата Люси Дяковска. 

Изключително цветна програма, с най-известните произведения на Сарасате, Вивалди, Менделсон, Чайковски, Панчо Владигеров, но също „Рапсодия в синьо“, „Libertango“, „Monti Csardas“, „Лунната соната“, „Adagio“, която цигуларят определя като ретроспекция на сценичните му изяви през годините.

 Целият разговор с Веско Ешкенази чуйте в прикаченото аудио.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Жени композитори" в музикално матине

Музикално матине "Жени композитори" с програма включваща произведения на жени композитори, ще дадат трио класически музиканти. Събитието ще се случи в петък, от 11ч, в пространството на Изкуствотека, в НБ "Иван Вазов".  В програмата творби от Мара Петрова, Мария-Терезия фон Парадис, Мелани Бони. Участват: Нина Сталева – флейта Павел Генов –..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Пловдивските художници с обща изложба "Рисунката"

Обща изложба "Рисунката" представя в петък вечерта Дружеството на пловдивските художници в залата на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.   Сред авторите са не само членовете на дружеството, а и външни гости.  Творбите им могат да се видят до 13 април 2024 година.  Рисунката е в основата на всичко. Жест, светкавична..

публикувано на 28.03.24 в 13:49

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30

Концерт на лауреати на цигулкови конкурси

Тази вечер в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив ще се състои Концерт на лауреатите на цигулкови конкурси ученици в Републикански лицей „Чиприан Порумбеску“ в Кишинев, в класовете на проф. Галина Буйновски и Дария Буйновски. Началният часна изявата  е 18.00 ч. Участници  са: Щефан-Габриел Луце, Виктория..

обновено на 27.03.24 в 14:29

Откриват новия площад "Театрален" в Пловдив

Новият площад "Театрален" в Пловдив ще бъде официално открит днес, на Международния ден на театъра.  Тържеството ще започне в 12.00 часа в двора на Драматичния театър, където ще се съберат представители от всички артистични институции в града и ще започнат своето шествие по Главната улица.  Финалната точка е площадът между улиците „Лейди..

обновено на 27.03.24 в 10:35