Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпределение на депутатските мандати в Пловдив, Пазарджик и Смолян

| обновено на 12.07.21 в 17:03

Има такъв народ“ е водеща политическа сила в Пловдив след изборите тази неделя. Партия печели 26,59%, а ГЕРБ-СДС – 25,32 %. Така и партията на Слави Трифонов, и коалицията на Бойко Борисов пращат в парламента от Пловдив по 3 депутата. От „Има такъв народ“ това са Тошко Йорданов, Димитър Гърдев и Антоанета Стефанова. Тошко Йорданов може да избира дали да влезе от града или от областта. 

Тримата народни представители на ГЕРБ-СДС от Пловдив са Бойко Борисов, Иван Тотев и Радомир Чолаков. Ако лидерът на ГЕРБ избере да влезе в парламента от столицата, четвъртият в листата, младежкият лидер Пенчо Малинов също ще е депутат.

Третата сила в града – Демократична България, чието доверие в цифри е 16,54 %, ще има двама свои представители в НС от Пловдивската си листа. В нея заради 1842 преференции третият Ивайло Старибратов изпреварва вторият Манол Пейков, но се предполага, че и двамата ще са колеги в парламента, тъй като водачът Христо Иванов може да избере, като през април, да влезе от София.

С 12,69 на сто от гласовете БСП изпраща двама депутати - проф. Иво Христов и Илия Гатев. 

66 стотни е резултатът в Пловдив между „Изправи се! Мутри вън“ и „Възраждане“. Разликата е, че първата формация ще има 1 депутат - адвокат Николай Хаджигенов - тъй като и в национален план минава 4-те процента, а ако той предпочете София, градът ни ще представялва Мария Капон. 

В Пловдив област ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. Втори са Има такъв народ  като разликата между тях е само 33 стотни. Това сочат данните при 100 % обработени протоколи в РИК-17. На трето място е БСП за България, следвани от ДПС, Демократична България и Изправи се! Мутри вън!  

В  Пловдив област се очаква мандатите да бъдат разпределени по три за ГЕРБ и  ИТН, два за БСП и по един за  ДБ, ДПС, ИСМВ .

 От ГЕРБ – СДС влизат водачът на листата Дани Каназирева, след нея и  след разместване с преференции влиза петият в листата  - Димитър Янев от Асеновград, които  измества Младен Шишков от второто място, но също влиза в новото НС. От партията на Слави  Трифонов влизат Тошко Йорданов, Танер Тюркоглу и областният координатор Лъчезар Бакърджиев от Карлово.  

Ако отново Йорданов влезе от другата листа за Пловдив град, то в парламента ще влезе секретарят на Бачковския манастир - Васил Апостолов. Социалистите в пловдивска област най-вероятно ще паднат с един мандат. Освен водачът Манол Генов, в парламента влиза с преференции четвъртата Веска Ненчева от Карлово. Останалите три формации вкарват водачите си  ДПС – Рамадан Аталай, ДБ – Велизар Шаламанов и ИСМВ – Румен Йончев. 

Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в Пазарджик и Смолян, сочат резултатите при 100 % обработени протоколи на 2-те районни избирателни комисии.

В Пазарджишкия 13 МИР коалицията ГЕРБ/СДС получават почти 27 % от гласовете, следвани от ИТН с 24.28 %. Трета сила е БСП със 17.3 %, а ДПС – 9,14 %. Пета е Демократична България с почти 5 на сто от гласовете.

ГЕРБ запазват 3-те си мандата от Пазарджик и така в парламента на този етап ще влязат водачът Екатерина Захариева, бившият областен управител Стефан Мирев и Димитър Гечев от Велинград. Те са събрали най-много преференциален вот. 

ИТН ще има 2 представители в НС – това засега са Станислав Балабанов и Любомир Каримански, но Каримански участва в още една листа, така че тук са възможни размествания. 

 Депутати от БСП ще бъдат Драгомир Стойнев и Петя Цанкова. 

На този вот мандатите за ДПС намаляват от 2 на 1, така единственият народен представител от движението ще бъде Йордан Цонев. 

Коалицията Демократична България за първи път ще вземе мандат, който отива при Антоанета Цонева. Тя обаче бе кандидат от още 2 листи, така че отново са възможни размествания. 

В Смолянска област ГЕРБ/СДС печелят първото място с 25.83 %, втори са „Има такъв народ“ с 22.64 %, трети са ДПС с почти 21 %, а четвърта сила е БСП с 14.52 %. Следват ДБ и „Изправи се! Мутри вън!“. 

Първите 4 партии вкарват водачите си като депутати в парламента – това са д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ, Мика Зайкова от ИТН, Хайри Садъков от ДПС и Петя Михалевска от БСП.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

публикувано на 05.07.24 в 16:29

В Стамболийски питат защо обвиняема е главен секретар в областната управа

Кметът на община Стамболийски и общински съветници от коалиция „Алтернатива за гражданите“, ПП-ДБ, ПП „Възраждане“  се възмутиха от назначаването на бившата заместник-кметица на общината Теодора Денева за главен секретар на Пловдивска област. Документът е публикуван на фейсбук страницата на кмета Неделев. Мараджиев с обвинение за..

обновено на 05.07.24 в 15:56

ПУ обявява първото класиране в понеделник

На 8-ми юли ще бъде обявено първото класиране в ПУ „Паисий Хилендарски“. Тази година броят на кандидат-студентите е с 10% по- висок от миналата година и достига до 7122-ма желащи да учат във втория по големина ВУЗ у нас. Сред най-желаните специалности са „Маркетинг“ – 1407 кандидати, „Бизнес мениджмънт“ – 1372 кандидати, „Икономика и бизнес“ –..

публикувано на 05.07.24 в 15:48

3000 се подписаха в подкрепа на паркинга до УМБАЛ "Пълмед"

Болница „Пълмед“ внася в Пловдивския общински съвет подписка в подкрепа на изграждането на обществен паркинг за нуждите на пациенти, лекари, студенти и живущи в района. В нея са се подписали над 3000 души, сред които пациенти на лечебното заведение, персонал и живущи в района.  От лечебното заведение заявяват, че паркингът ще бъде обществен и..

публикувано на 05.07.24 в 14:48

Комисия от БАН ще посети откритите находки под Бетонния мост

В понеделник се очаква комисия от експерти от Националния археологически институт с музей към БАН да посети на място новооткритите находки в района на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив.  Специалистите трябва да определят периметъра и срока на проучване на находките, които по предварителни данни са част от римски гроб със зидове...

обновено на 05.07.24 в 13:29