Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от управленските приоритети на ИТН звучат несериозно

| обновено на 12.07.21 в 16:01

"Представянето на ДПС на извънредните парламентарни избори в Пловдивска област беше в рамките на нормалното. Целта на структурата ни беше да преодолеем стреса от машиннто гласуване. Затова смятам, че показахме приемливи резултатите", коментира пред Радио Пловдив Рамадан Аталай, водач на листата на ДПС в Пловдивска област .

Той открои сред проблемите за по-слабото представяне на Движението, в сравнение с редовните избори, ниската активност на избирателите, както и полицейските акции срещу търговията с гласове, които според Аталай, са се изродили в репресии и натиск. "Смятам, че МВР не можа да докаже дали има купени гласове, трябва да се докаже и презумпцията, че някои може да купи гласове".

Според Рамадан Аталай на много места страхът и заплахата, нанесени на множество политически формации, са били значителни. "Акцията „респект“ беше насочена само към така наречените партии на статуквото, а други формации намеририха пролука, за да търсят как да накарат избирателите да дойдат до урните".

Аталай коментира и предложеното от Слави Трифонов прамвителство.. "Всяко предложение за правителство би било сериозно, само ако се направи в Парламента. Всичко друго, по фейсбук или по други платформи, е несериозно". 

Според него да кажеш, че няма да сядаш на масата и да разговоряш с никого е високомверно, още повече, когато не си спечелил 50% от гласовете. "Дали едно правителсто на малцинството би могло да бъде устойчиво в НС без диалог?", попита Рамадан Аталай и добави, че ДПС безусловна подкрепа на правителството не би дало. "Ако един кабинет има нашата визия за управление , то тогава..." 

Според политикът от ДПС донякъде приоритетите за управление, предложени от Слави Трифонов звучат малко несериозно. "Поздравявам ги, че искат да строят детски градини, но надали във визията до 2030 - 2050 година да се строят детски градини е основният приоритет. Образованието също не е запупуването на 1 милион таблета", подчерта Рамадан Аталай..

Той коментира и оповестеното от Слави Трифонов рязко подобряване в сферата на обществените поръчки. "Рязка смяна на обществените поръчки... Ами, ако са законни, тези промени, ще бъдат подкрепени, но какво се има предвид под „рязко“ подобряване? Ами, ако не е рязко? Ако това „рязко подобряване“ е в противоречие със закона?", попита риторично Рамадан Аталай.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27