Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция продължава битката с FETO в чужбина

В България няма почва за дейността на терористичната организация, увери Корхан Кюнгерю

„Ние никога няма да забравим подкрепата на България и българския народ след опита за преврат на 15 юли 2016 г. в Турция.“ Това каза Генералния консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, по повод петата годишнина от трагичните събития, довели до смъртта на 251 турски граждани и над 2 500 ранени. 

Събитията от консулството определиха като военен бунт и акт за предатество и жестокост от страна на терористичната организация Фетуллах (FETO). 

Генералният консул каза, че един от основните приоритети на неговата държава е борбата срещу FETO в Турция и чужбина. Това той записа и в писмо до медиите от Южна България, с което се отбелязва - 15 юли като Ден на демокрацията и националното единство.Опитът за преврат представлява най-кървавия терористичен акт в историята на Турция, пише още Кюнгерю.

В България има действащ информационен сайт на организацията, и две училища, в София и Пловдив, които развиват дейност като структури на FETO. В Пловдив това по последни данни е частното училище „Дружба“. „Като цяло обаче, в България няма почва за дейността на организацията, призната за терористична от държави и международни структури“, каза Кюнгерю. Той уточни, че на 15 юли ще се проведе възпоменателно събитие по повод „Ден на Демокрацията и Националното Единство“  в резиденцията на Генералното консулство.

По повод на засиления трафик към южната ни съседка от Генералното консулство в Пловдив обявиха, че българите влизат със зелен паспорт за поставени две дози от ваксините, разрешени за употреба у нас. Това позволява да не се прави PCR тест на границата, или предварително. Тази седмица започва отбелязването на Курбан байрям в Турция. Празникът е девет дни, времето през което за магистралите в страната ще има облекчения за леките автомобили, съобщиха от консулството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вятърът затруднява борбата с пожара край Отец Паисиево

Пожарът от калояновското село Отец Паисиево в момента гори над селото в посока брезовското село Сърнегор. Другата посока, в която гори, е карловското село Пролом. "До там има две дерета, едното вече се е възпламенило, пламне ли и другото, ще тръгне към Пролом и това е борбата в момента, да бъде ограничен огънят", съобщи заместник-кметът на община..

публикувано на 17.07.24 в 14:09

Пожарът край Отец Паисиево се разраства

Сложна остава обстановката в Средна гора  край калояновскто село Отец Паисиево. Пожарът  е обхванал 9 хиляди декара и е на четири фронта. С тежка техника се правят просеки, за да не се разпространи огъня и да навлезе в селото, както и в по-голям периметър, за да бъдат защитени карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран. Продължава прокарването на просеки и неутрализирането на локални огнища. В момента на терен са над 100 души, огнеборци, лесничеи и доброволци.  Ограничаването на огъня, с тежки машини, продължи през цялата нощ. Следствие на голямото движение на тежка техника, днес се повреди главния водопровод на Стрелча...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство се включват военнослужещи. При необходимост в гасенето ще действат..

обновено на 17.07.24 в 12:01

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51