Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците решиха Пловдив да тегли 40-милионния заем

| обновено на 14.07.21 в 15:21

Ново мнозинство зад пловдивския кмет Здравко Димитров се формира в Пловдив при гласуването на 40 милионния заем на заседанието на Общинския съвет. С 38 гласа „за", „против“ 7 и трима с „въздържал се“ съветниците приеха предложението Община Пловдив да сключи договор за кредит между Община Пловдив и „Фонд за устойчиви градове“. 

Кметът благодари на всички, които отговорно гласуваха за развитието на Пловдив. Йордан Иванов от "Демократична България" каза, че има нова управленска коалиция. 

Заседанието беше прекъснато за 15 минути, тъй като служители на РЗИ-Пловдив влязоха на проверка за спазване на противоепидемичните мерки. Инспекторите изненадаха съветниците и журналистите, като на присъстващите без маски поискаха личните карти за съставяне на актове. 

Това предизвика суматоха и бе дадена почивка от няколко минути. Веднага след проверката на РЗИ заседанието на ОбС продължи с дебати за новия кредит. 

Със средствата от него ще се реализират важни за града инфраструктурни обекти – изграждането на подлеза „Модър – Царевец“, пробивът под Водната палата и закупуване на нова техника за работата на „Чистота“ и „Градини и паркове“, в размер на 10 милиона лева. 

Заемът беше подкрепен от представители на различни групи, включително и от някои съветници от ГЕРБ. Сред гласувалите „за“ бяха съветници от Съюз за Пловдив, ЗС „Ал. Стамболийски“, Кауза Пловдив, ВМРО, БСП, Воля и ДПС. 

Против бяха от „Демократична България“, които смятат, че този кредит е неизгоден, тъй като има по-добри механизми, безвъзмездни, за усвояване на пари. 

В началото на заседанието председателят на групата съветници от ГЕРБ Йордан Илиев внесе предложение точката да бъде оттеглена от дневния ред, но то не беше прието. Малко по-късно стана ясно, че директивата да се гласува против, се е променила и част от съветниците на ГЕРБ подкрепиха заема.

Ресорният заместник-кмет Величко Родопски подчерта, че условията на кредита са повече от перфектни.
„Тъй като сумата, която остана, не беше такава каквато беше коментирана първоначално, за мен е добре да се възползваме от тази възможност, тъй като тези обекти трябва да бъдат реализирани. От търговска банка условията за заем няма да са такива. Ако сте малко по-разумни, вие ще го подкрепите“, каза Родопски. 

Председателят на групата на БСП Николай Радев призна, че условията за заема са добри, но настоя за отговор на въпроса – дали този кредит ще доведе до повишаване на данъците и таксите в Пловдив. Освен това социалистите поискаха да знаят кой ще контролира разходването на средствата и предложиха да се дава пълен отчет при усвояването на всеки транш. Радев предложи да се създаде Обществен съвет, който да следи затова. 

 Евелин Парасков каза, че групата Съюз за Пловдив дава възможност да се усвои този заем, защото могат да се реализират с него сериозни инфраструктурни проекти. В противен случай този мандат ще бъде нулев. Той подчерта, че до това решение групата е стигнала, след като е получено уверение, че до края на мандата данъците в Пловдив няма да бъдат вдигани, а също и че условията за заема са изгодни. 

Кметът Здравко Димитров подчерта пред съветниците, че този заем е необходим на град Пловдив и то в пъти повече.
„Има много приоритети и ако имаме много пари, ще можем да ги решим. Това са нещата, които не търпят отлагане. Пловдив е един от малкото градове, които да не е изтеглил такива пари. Ние винаги намираме нещо да не стане. Средствата по заема не могат да се харчат безразборно, те се следят стриктно, увери Димитров. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Велопоход в подкрепа на хората с хемофилия

„За свят без кръвоизливи“ е мотото на велопоход в подкрепа на хората с хемофилия, който ще се проведе в Пловдив.  След старт в 11 ч. на пл. „Съединение“ всички участници ще се насочат по ул. „Стефка Николова“ и преминат по велоалеята на бул. „Марица-юг“, за да достигнат финала пред спортния комплекс на УХТ зад хангарите на Гребния канал. За..

публикувано на 20.04.24 в 08:12

Историческият музей в Пловдив показва експонати, свързани с Априлското въстание

По повод 148-мата годишнина от Априлското въстание, избухнало на 20 април по стар стил, в експозиция „Българско възраждане“  /Къща "Георгиади"/  Регионален исторически музей - Пловдив представя   изложбата „Април 1876 Пловдивското съзаклятие“. Освен разказ в табла за Пловдивския революционен комитет музеят ще изложи рядко показвани..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пазарджик е домакин на инициативата "Цветя за смет"

За поредна година община Пазарджик организира инициативата за разделно събиране на отпадъци под мотото „Цветя за смет“. За времето от 9.00 до 12.00 ч. в 6 определени пункта хората могат да предават излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, акумулатори и батерии, хартия, пластмаса, разделно събран текстил, годни за повторна..

публикувано на 20.04.24 в 07:46

В Асеновград започва празникът "Златна ябълка"

В Асеновград започва уникалният празник „Златна ябълка“.  В църквата „Успение Богородично“ в кв. „Горни Воден“ ще бъде отслужена света литургия. Според вярванията, в този храм Света Богородица сътворява чудо за тези, които се помолят за рожба. Традицията изисква жените, които имат репродуктивни проблеми, да изслушат молитвата пред чудотворната..

публикувано на 20.04.24 в 07:31

Продължават събитията за обновената Градска градина в Пловдив

И днес продължават събитията по повод откриването на обновената Градска градина в Пловдив.  Заради прогнозата за променлива метеорологична обстановка за 20 и 21 април и за по-голяма сигурност при провеждане на събитията детският празник, предвиден за събота, включен в проявите за откриването на обновената Градска градина в Пловдив, се мести за..

публикувано на 20.04.24 в 07:27