Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Докладът за катастрофата на МиГ 29 е детайлен и правдив

"Макар и немного дълъг, докладът е подробен и данните са много прецизно и детайлно описани." 

Така ген. Спас Спасов от Фондация Български Военновъздушни сили определи докладът от разследването на Военна полиция по катастрофата на изтребителя МиГ 29 на 9 юни край Шабла, в която загина пилотът първи клас Валентин Терзиев.  

Спасов обясни, че обективният контрол при провеждане на полетите е многостранен. И счита, че е правилно определена като най-вероятна третата причина, посочена от комисията. Това е "среща на самолета с водната повърхност вследствие на загуба на пространствена ориентация от екипаж".

На въпрос правилно ли е ръководен летецът и как коментира атака при 1433 метра височина, а излизането от нея – да е на 1310 метра. ген. Спасов обясни, че не е запознат с поставените ограничения, ако има такива. "Не знам какви са били предварителните условия за провеждане на учението, но дори и на 500 метра да е самолетът, не е невъзможно да се изпълни атаката. Понякога се слиза и до 250 метра..."

Самият пилот преследва скоростта и най- вероятно е добли друга представа за параметрите. Вниманието му е изцяло върху целта и вероятно точно там се губи ориентацията, пред положи ген. Спасов.

Той не споделя съмненията, че контролът на полетите носи вина, въпреки, че действията му са описани като "съпътстваща причина" в доклада и припомни, че той самият е бил спасяван от колегите си на земята.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.

Още от категорията
Людмил Работов

Няма опасност от продоволствена криза

Дъждовете със стопанско значение, които очакваме, пряко ще засегнат добивите и от тях ще зависи качеството на реколтата. Нейното прибиране ще започне в близките дни през юни.  В Пловдивския регион и като цяло в Южна България липсата на дъжд осезаемо се усеща.  Културите започват да страдат и има места, където вече са засегнати  ечемичените..

публикувано на 27.05.22 в 17:00

Законопроектът "Българският Магнитски" е явен фашизъм

От вчера депутати и журналисти четат и коментират като "фашистки" един  апокрифен законопроект наречен „Българския Магнитски“.   И управляващи и опозиция отричаха да са негови автори. Той предвижда учредяването на извънреден орган за защита на Националнаа сигурност на страната. Според идеята, начело  на междуведомствен съвет  ще застане..

публикувано на 27.05.22 в 16:12

Две са мечетата около Чепеларе и не бива да се отстрелват

Мирен протест ще се проведе пред сградата на община Чепеларе в защита на мечките. Според заместник – кмета Стоян Кузмов за последните две седмици е засечена в града четири пъти във времето между 23 и 24 часа. В началото на миналата седмица се появи за първи път в северния край на града и бутна два кошера, разказа Кузмов. В събота срещу неделя..

публикувано на 27.05.22 в 13:09
Милен Любенов

Редно е да се проведе КСНС по темата Северна Македония

В последния петък на месец май добавяме още акценти към важното за седмицата: към централната власт, извънреден коалиционен съвет събира управляващите  тази вечер, анализ на политолога от СУ -  доц. Милен Любенов . Той коментара позицията ни за ветото към Северна Македония, правителствената политика и инфлацията, както и реакциите на опозицията...

публикувано на 27.05.22 в 10:20

Защо не се учи психология в средното училище?

Как психологията бе изключена от учебната програма в средното училище у нас, и защо зрелостниците и през тази година ще запишат сред най-желаните специалности - психология, там влизат с максимален бал в българските университети - разговор с психолога проф.  Веселин Василев, преподавател в Пловдивския университет. В специалност "Психология" в..

публикувано на 27.05.22 в 09:52