Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяване от Covid-19: с акцент върху климата

| обновено на 20.07.21 в 09:17

Изменението на климата и влошаването на състоянието на околната среда са заплаха за Европа и света. Затова с Европейския зелен пакт се цели не само да се преодолеят тези предизвикателства, но и да се допринесе за превръщането на Европейския съюз в модерна, ресурсно ефективна и конкурентоспособна икономика. На него се разчита и за възстановяването от пандемията от COVID-19. Една трета от инвестициите в размер на 1,8 трилиона евро по Плана за възстановяване и седемгодишният бюджет на съюза ще се използват за финансиране на Зеления пакт. Българският евродепутат от групата на ЕНП Радан Кънев подчерта, че приетия от Европейската комисия набор от предложения, е насочен към политиките на ЕС в областта на климата, енергетиката, транспорта и данъчното облагане, които да бъдат пригодени към целта за намаляване на нетните емисии на парникови газове с най-малко 55 % до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

„Това, което Европейската комисия предложи, е така наречения пакет „Готови за 55 % намаление на емисиите от парникови газове“ за следващите десет години. Това е мащабна, наистина уникална законодателна инициатива. Конкретните предложения са над 10 000 страници, за да може вече приетия климатичен закон, тоест скрепените със закон цели за намаляване на емисиите, да бъдат изразени в конкретни политики и решения. Основните линии, на които комисията залага, са строителството, транспорта, земеделието, но това, естествено, ще се отрази върху всяка една сфера от икономическия живот“, заяви Радан Кънев.

Дали този мащабен пакет от мерки ще засегне хората, в частност и тези в България, и как той ще рефлектира върху техния живот? Според Радан Кънев това зависи най-вече от националните политики.

„Тук става дума за предложение за промяна на икономическите модели, които да намаляват въглеродните си емисии, да намаляват вредните си емисии и да клонят към въглеродна неутралност. Това е много голям технологичен преход. Европейският съюз предвижда и средства за финансиране на този преход, което е важно. От тук нататък – въпрос на национална политика е по какъв начин тази трансформация ще бъде извършена, какви ще бъдат конкретните инвестиции, в какви технологии ще бъде избрано да се инвестира, каква част от държавния бюджет ще бъде добавена към тези европейски средства. Но най-важно е как частния финансов капитал ще бъде ангажиран, за да допринесе за всяка евро пари на данъкоплатеца пет или десет евро частна инвестиция“, коментира евродепутатът.

Според бившия български министър на околната среда Юлиян Попов, който е политически съветник на Европейската климатична фондация, това е напълно възможно.

„Така нареченият план „Юнкер“ показа един такъв механизъм, в който при влагане на 1 евро - то привлича 4,5, 8 или 10 евро от частния сектор. По този начин се раздвижва цялата икономика и необходимите средства са привлечени. Много е важно да гледаме на тези средства не като пари, които се хвърлят на вятъра, а като пари, които се инвестират, създават нови технологии и нови работни места. И това, което е много важно за Източна Европа – създават нови работни места с по-висока принадена стойност, по-високо технологични и с по-високо заплащане“, подчерта Юлиян Попов.

Според Попов България трябва да спре да се съпротивлява на тези процеси и да се замисли кои са новите технологии.

„Това, което направи Пловдивската икономическа зона, е изключително разумно и далновидно, когато обяви стратегия за нулева въглеродност. Това е именно позициониране на цялата индустриална зона в рамката на намаляване на емисии, което веднага привлича интереса на инвеститори и големи международни компании. Защото всички големи международни компании имат собствени стратегии за намаляване на емисиите“, каза още Попов.

Българският евродепутат Радан Кънев подчерта, че тези политики са изключително важни за България, тъй като това може не само да доведе до наваксване на технологичното изоставане в много сфери, но и в някои от тях страната ни да стане лидер.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Идеалната температура за дълго шофиране в колата е около 22°

Автомобилният състезател Костадин Щерев ще ни преведе през опасностите на шофирането в горещините. "Не само жегите са проблем. Повечето коли имат климатици и когато направим рязка промяна в температурата, се получава понякога замайване и дискомфорт и това може да ни разсее от пътната обстановка", обясни той. Автомобилният състезател препоръча да..

публикувано на 10.07.24 в 08:50

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53